Gyufából kockát építeni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell gyufából kockát építeni?

Gyufakocka.jpg

A gyufakocka egy olyan tárgy, amelyet pusztán a gyufaszálak feje tart össze ragasztóanyag és rögzítés nélkül. A gyufakocka készítése egyfajta türelemjáték, felfoghatjuk meditatív vagy koncentrációfejlesztő gyakorlatként is. Emellett kiváló ajándék lehet, ha egy különleges saját készítésű tárggyal szeretnénk lenyűgözni a szeretteinket.

[szerkesztés] Lépések

A gyufakocka készítésének alapelve, hogy úgy tesszük egymás mellé a gyufaszálakat, hogy a fejük ellentétes irányba nézzen. Az építés elkezdéséhez kétféle módszert is ajánlunk.

[szerkesztés] Gyufakocka építése kézben tartva

 1. Fogj meg két gyufaszálat, fektesd őket szorosan egymás mellé úgy, hogy a fejük ellentétes irányba nézzen.
 2. Keresztben fektess rájuk két másik gyufaszálat, amelyeknek a feje szintén ellentétes irányba néz – mintha egy kis keresztet képeznél.
 3. Ezt a négy gyufaszálat rögzítsd egymáshoz egy befőttes gumival. A kereszt egyik szárára húzd rá, tekerd meg, majd húzd át a másik oldalon is. Ezután hajtsd vissza és tekerd körbe még egyszer, hogy a kereszt oldalsó ágait is tartsa.
 4. Lazítsd meg a keresztet alkotó négy gyufaszálat, és szúrj át a közepükön még egy gyufaszálat.
 5. Fordíts egyet az összegumizott gyufákon, majd szúrj a közepükbe az előző mellé még egy gyufát úgy, hogy a feje a másik végéhez kerüljön. Így kész van egy háromdimenziós „alap”, ami minden oldalon két-két szál gyufából áll.
 6. Bővítsd ezt az alapot úgy, hogy további gyufaszálakat szúrsz be az előzőek mellé, a befőttes gumi alá (a gyufaszálak érjenek egymáshoz, ne maradjon közöttük gumi). Ügyelj arra, hogy a gyufaszálak feje mindig az előző szál végéhez kerüljön, ha már több sor van, akkor minden irányból nézve érvényesüljön ez a szabály – mintha a gyufaszálak egy sakktáblát alkotnának.
 7. Ha kezd szorossá válni a befőttes gumi, egy gombostűvel vagy egy görbébb gyufaszállal emeld meg, és úgy szúrd be az új szálat, hogy az ne törjön el.
 8. Ha véletlenül eltörik egy gyufaszál, azt vedd ki a készülő kockából, és használj helyette másikat.
 9. Időnként ellenőrizd, hogy a készülő gyufakocka szimmetrikus-e. Ha kell, igazíts a szálakon, hogy a készülő kocka közepéből minden irányban ugyanolyan hosszan álljanak ki a gyufák.
 10. Egy idő után az eredeti befőttes gumi túl szorossá válik. Fogj egy új gumit, rögzítsd vele az egyik oldalon lévő szálakat, majd erről az oldalról óvatosan húzd le a régi rögzítést – így a szemközti oldalon is meglazul, és folytathatod a kocka építését. Ha szükséges, ezt a másik három irányban is ismételd meg. Ahogy nő a kocka, végül minden oldalára külön gumi kerül.
 11. Ha már majdnem kész van a kocka, és csak az utolsó sor gyufákat kell a helyükre tenni, távolítsd el a befőttes gumikat. Óvatosan vezesd a maradék helyekre az újabb gyufaszálakat, nehogy letörjön a fejükről a foszfor – ha szükséges, a már helyükön lévő, stabil szálakat kicsit kihúzhatod, majd az új szálak beillesztése után visszanyomhatod.
 12. A gyufakocka akkor van kész, ha az építményhez már nem tudsz több szálat hozzátenni.

[szerkesztés] Gyufakocka építése szilárd alapon

 1. Készítsd elő az alapot: fogj egy akkora kartonlapot, ami kicsit nagyobb a készülő gyufakockánál, vagy egy nagyobb méretű gyufásdobozt. Kicsi gyufásdobozt is használhatsz, de ezekből érdemes kettőt tenni egymásra, hogy kellően merevek legyenek. Két oldalról húzz rá egy-egy darab befőttes gumit.
 2. Erre az alapra rakd ki a gyufakocka alsó lapját. Helyezz egymás mellé gyufaszálakat úgy, hogy a fejük ellentétes irányba nézzen, és egy gyufaszál vastagságnyi hely legyen közöttük (ezt ellenőrizheted, ha a lerakáskor a sorközökbe egy-egy gyufaszálat tartasz). Addig folytasd a sort, amíg egy keresztbe rakott gyufaszálnak csak a feje ér túl rajta, illetve a végén egy kis darab. Fontos, hogy az alsó sorban az első és az utolsó gyufa feje ellentétes irányba nézzen. Ha ezután kicsit összecsúszik a sor, az nem baj, a lényeg, hogy kiszámold, mennyi kell majd a kész építményhez.
 3. Ezután keresztbe rakj rá egy sor gyufát a fenti módon (az egymás mellett lévő szálak feje ellentétes irányba néz, ahogy a két szélső gyufáé is).
 4. A harmadik sornál már csak a szélső gyufaszálakat rakd le keresztben úgy, hogy az alsó sorhoz képest a gyufák feje ellentétesen álljon.
 5. Folytasd a kocka oldalának építését úgy, hogy egymásra merőlegesen rakod le a szélső szálakat, és a gyufafejek és –végek váltakozva kövessék egymást.
 6. Az utolsó előtti sor legyen ismét teljes, a második sorhoz képest ellentétes irányban álló gyufákból.
 7. Erre merőlegesen rakd le az utolsó teljes sort, a legelső sorhoz képest fordítva álló gyufákból.
 8. A mutató- és hüvelykujjaddal szorítsd a félkész építményt a korábban előkészített alaphoz. Húzd az egészet az asztal széléhez, nyúlj a hüvelykujjaddal az alap alá, majd az egészet összeszorítva emeld fel és tartsd egy kezedben.
 9. A másik kezeddel húzd le az alapról a befőttes gumi alsó felét, majd felfelé emelve vezesd át a gyufaszálak felett, végül engedd le a félkész kocka szélét alkotó szálak mögött.
 10. Vedd át az egészet a másik kezedbe vagy fordítsd meg úgy, hogy egy pillanatra sem engeded el. A másik befőttes gumit is húzd rá a félkész kockára.
 11. Mivel eddig alulról, illetve felülről nem tettünk gyufákat a kockába, most ezt kell pótolni úgy, hogy az egymáson keresztben fekvő szálak közé szúrunk be újabbakat a kocka szélére. Ha jól csináljuk, a kockánk minden oldala rácsos, és minden oldalvonalat két-két merőlegesen álló gyufasor tart stabilan.
 12. Vedd le a gumikat, nyomkodd össze szorosan a szálakat. Ha valamelyik oldalon nagyon kiállnak a gyufavégek, és elfér még egy sor a szélén, akkor ezt most pótolhatod.
 13. Ezután csak annyi a dolgod, hogy a kész rácsot kitöltöd gyufaszálakkal. A sakktáblaszerű elrendezés mellett ebben az esetben mintákat is ki lehet rajzolni a színes gyufafejekből a kocka lapjainak középső részén (a szélek fixen tartják az építményt).

[szerkesztés] Tippek

 • Ha szilárd alapra építed a gyufakockát, jobban látod a készülő szerkezetet – viszont előre ki kell számolni, hogy hány gyufaszálból fog állni a készülő kocka.
 • A szilárd alapra épített kockánál a legszabályosabb, legerősebb gyufaszálakat használd az oldalakhoz, a kocka oldalainak közepére a kicsit görbébb szálak is jók. Törött vagy az átlagosnál feltűnően vékonyabb szálat azonban ne használj fel, mert a gyufakocka nem lesz szép szabályos.
 • A gyufakocka építését nem érdemes félbehagyni, legjobb, ha egyszerre készíted el, így biztosan nem téveszted el a gyufák sorrendjét.
 • Minél több gyufakockát készítesz, annál gyorsabban fog elkészülni egy-egy darabbal.
 • Időnként lehet kapni olyan gyufákat, amelyeknek a mérete teljesen megegyezik, de a fején a foszfor más színű. Ha rutinos gyufakocka-építővé válsz, ezekből még érdekesebb és egyedibb tárgyakat készíthetsz.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szabadidő – eleinte egy-egy gyufakocka építésére kb. 2 órát érdemes számolni
 • Kb. 300 gyufaszál – a kis dobozból 6 db, a nagy dobozból kb. 3 db
 • Néhány darab befőttes gumi
 • Esetleg az alaphoz egy stabilabb doboz vagy kartonpapír
 • Türelem és kitartás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A gyufakocka tűzveszélyes! Ügyeljünk arra, hogy ne érje nyílt láng vagy hőhatás sem a készítése alatt, sem később!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Gyufakocka építése kézben tartva

[szerkesztés] Gyufakocka építése szilárd alapon

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki