Gyertyát önteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gyertyát önteni?

Gy.jpg

Egy olyan kiegészítőnek mindig helye van a háztartásban, mint a gyertya. Legyen szó akár egy relaxációról, ünnepről, megemlékezésről, vagy egy romantikus estéről. Bármelyik alkalomhoz illő lehet a gyertya, s rengeteg formában, illatban is hozzájuthatunk. A gyertya régebben még a világításra szolgált, most már inkább a hangulatunkért felelős. Egy igazán olcsó eszköz, amit akár otthon is elkészíthetünk és segítségével meghitt hangulatot varázsolhatunk. A boltban vásárolt maradékokat praktikusan újra hasznosíthatjuk. Akár a gyerekeinkkel együtt is elkészíthetjük, de feltétlen csak szülő felügyelet mellett!

[szerkesztés] Lépések

 1. Válaszuk ki az alapanyagot: gyertyaviasz vagy zselégyertya, e két alapanyagból szokás gyertyát készíteni. Hasonló az elkészítési módjuk, de eltérő az alapanyaguk. Mindkét gyertyát tudjuk dekorálni és illattal gazdagítani, formázni. A gyertyaviasz lehet méhviaszból, paraffinból, vagy sztearinból. A különbség köztük főleg az olvadási pontban leledzik: a méhviaszé 65°C, a paraffiné 54°C, míg a szteariné 74°C. # Valamint az égési hosszúságban is van különbség köztük: a paraffin ég legtovább, a méhviasz közepes égésű, míg a sztearin a legrövidebb ideig égő anyag. Közülük a méhviasz az, mely igazán jó hatással van a légutakra, így érdemes belecsempészi a gyertya alapjába. Ezen kívül készíthetünk a megmaradt gyertyákból, illetve viaszporból is gyertyát.
 2. Készítsünk vízfürdőt: tegyünk fel egy lábosba vizet forrni - kb. a lábos feléig legyen víz benne. Később ebbe a vízben fogjuk megolvasztani az alapanyagot, mint ha csokit olvasztanánk. Erre azért van szükség, mert ha csak simán felmelegítenénk a viaszt, az felforrna és kezelhetetlen lenne az állaga, valamin elég tűzveszélyes!

[szerkesztés] Viaszgyertya elkészítése

 1. A viaszgyertya alapanyag paraffinból van, így ne tévesszük össze, ha vásároljuk a boltban.
 2. Egy kisebb főzőedénybe tegyük bele a viaszt. Ha régebbi elhasznált viasszal dolgozunk, minél kisebb darabokra, törjük szét és tegyük bele a tálba. Amennyiben színes gyertyát szeretnénk, szerezzünk be színező anyagnak különböző színű viaszdrazsékat, amelyből egy evőkanálnyit tegyünk a viaszforgácshoz és olvasszuk együtt fel. Amennyiben illatos gyertyát akarunk, szükségünk lesz illatanyagokra, illóolaj formájában. Ezt szintén az olvasztáskor adagoljuk pár csepp formájában a viaszos alaphoz.
 3. A kanóc rögzítése: tegyünk ki egy kisebb hosszúkás fémdobozt vagy konzervdobozt (ügyeljünk rá, hogy bírja a magasabb hőmérsékletet). Kétféleképpen tehetjük a kanócot a dobozba: kapható talpas kanóc, azt a már megolvasztott pár csepp viasszal tudjuk rögzíteni a doboz aljára, amit várjunk meg, hogy megszáradjon. A másik módszer, hogy a fémdoboz alján a késhegyével, vagy az olló végével egy apró lyukat szúrunk (aminél figyeljünk, hogy csak akkora lyukat csináljunk, amekkora szükséges), és a egyik végét a kanócnak átdugjuk rajta, míg az üres részen hagyott kanócvégét egy csipesszel megfogjuk, és a doboz tetejére rakjuk. Ez biztosítja majd, hogy a kanóc egyenesen álljon a gyertyában, és ne mozduljon el. Próbáljunk pamut kanócot beszerezni, mert a műszálasnak égéskor nincs jó illata.
 4. Helyezzük bele a vízgőzbe a viaszos főzőedényt, és olvasszuk addig míg folyékony állagú nem lesz.
 5. Amikor felolvadt, öntsük bele egy formába, és kb. 10-12 óra dermedési idő szükséges a szilárd halmazállapot eléréséhez. Ezt gyorsíthatjuk, ha hűtőbe tesszük. Készíthetünk rétegelt színes gyertyát is, ekkor minden réteget meg kell várnunk míg megdermed és utána tudjuk csak rétegelve ráönteni a többit.
 6. Ha teljesen szilárd állapotú a gyertyaviasz kihúzhatjuk a formából és meggyújtásra kész. Ha nem jön ki egyből, ütögessük az asztalhoz picit, vagy tegyük be pár másodpercre a vízfürdőbe a formával együtt.

[szerkesztés] Viaszgranulátumból vagy viaszporból készült gyertya

 1. Hasonló az elkészítése, mint a viaszgyertyánál, tegyük bele vízfürdőbe egy kisebb edényt, és szórjuk bele a viaszport, hogy feltudjon oldódni. Amikor folyós állagot kap, az előzőekhez hasonlóan kitudjuk önteni egy formába. Amikor olvasztjuk a port, illatanyagot és színezőanyagot is hozzáadhatunk.

[szerkesztés] Zselégyertya készítése

 1. Egy hobbi vagy kreatív boltban szerezzünk be gyertyazselét.
 2. Vízfürdőben tudjuk majd megolvasztani a zselét, és akár illat vagy színezőanyagot hozzáönteni.
 3. Készítsünk ki egy félgömb alakú üvegpoharat, amibe beletudjuk önteni a zselét.
 4. Előbb illesszük bele a talpas kanócot, amire csepegtessünk pár csepp zselét és várjuk meg míg megdermed.
 5. Amikor stabilan fixálódott a zselé, egyszerűen öntsük rá a zseléviaszt.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha színes gyertyát készítünk, az olvasztásnál felhasználhatunk zsírkrétát is, ami megszínezi majd a viaszt
 • Ha megszeretnénk gyorsítani a már kiöntött viasz dermedését, tegyük be a hűtőbe
 • Díszítésként használhatunk bármilyen kiegészítőt: kagylót, dekorációs kavicsot, száraz növényeket/virágokat, üvegkavicsokat, üveggyöngyöt, csigát, és akár édes fűszerekkel (ánizs, fahéj, vanília, stb.) illatos gyertyát készíthetünk.
 • Amennyiben színes gyertyát szeretnénk, először a formába öntsünk ki egy réteg fehér viaszt, s mielőtt elkezdene megdermedni, csurgassunk bele színes viaszt, így sokszínű gyertyát kapunk.
 • A gyertyákhoz használhatunk illatanyagokat: folyékony illóolaj vagy illatanyagtömb formájában, de mértékkel használjuk őket, pár csepp elég belőlük.
 • A légbuborékokat úgy tudod elkerülni a zselénél, hogy ha az öntőformát végig meleg vízben tartod és úgy öntöd bele a formába.
 • Amikor díszítesz az öntés közben, érdemes fémből vagy üvegből készült tárgyakat használni, mivel ezek a zselé/viasz alján maradnak.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Gyertyaviasz vagy gyertyazselé
 • Talpas kanóc
 • Lábos
 • Fémdoboz
 • Illatanyag
 • Színezőanyag

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A már elkészült gyertya alá tegyél égésbiztos alátétet, mert a munka végére eléggé felforrósodhat.
 • Ha gyerekekkel csináljuk, mindig felnőtt felügyelete mellett tegyük!
 • Ha díszítőtárgyat használtunk a gyertyában, csak addig égessük, míg el nem éri, mert az könnyen meggyulladhat.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Mező