Gondozni a mikulásvirágot

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gondozni a mikulásvirágot?

Mikulásvirág.jpg
Karácsony közeledtével a mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) kerül a középpontba, hiszen remekül illeszkedik az ünnep hangulatához. A mikulásvirág azonban meglehetősen érzékeny, ezért cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen igényeire kell ügyelnünk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ügyeljünk oda az öntözésre! Általánosságban kijelenthető, hogy a mikulásvirág vízigényes: a talaj mindig legyen nedves, de a csepegtető tálcájában ne legyen pangó víz.
  • Száraz levegőjű lakásokban (pl. panel) napi egyszeri öntözés szükséges, illetve kézi permetezővel növelhetjük a páratartalmat a növény körül.
  • Az egyik legjobb megoldás az öntözésre, ha hetente egyszer vízzel teli edénybe állítjuk a cserepet. Ha a föld megszívja magát, egy hétig nem kell locsolni. Pár másodpercig, míg a buborékozás abba nem marad, hagyjuk a vízben. Utána vegyük ki, és helyezzük vissza a tálcájába, had csöpögjön le a felesleg. A tálcában felgyülemlett vizet aztán öntsük le.
 2. Biztosítsunk neki megfelelő hőmérsékletet és fényt! Szereti a napos helyet, de a tűző napot nem. Érzékeny a huzatra, valamint azt sem szereti, ha a lakásban ide-oda tesszük. Szintén rosszul reagál a hőmérséklet változására: a legideálisabb számára a 16-20 fokos szobai hőmérséklet.
 3. Ha az elnyílt mikulásvirágot újra szeretnénk virágoztatni, takarjuk le vagy helyezzük sötét helyre legalább naponta 12-14 órát a virágképződésig (kb. 2 hónapig). Ügyeljünk arra, hogy a legkisebb fény se szűrődjön be, mert az megállíthatja a folyamatot, és kezdhetünk mindent elölről. A takarást szeptember vagy október végétől kezdjük el. A növény elvirágzás után kb. májustól nyugalmi időszakba kerül, ezt a lombjának lehullatásával jelzi. Ilyenkor sokan – tévesen – azt hiszik hogy a mikulásvirág meghalt, elszáradt stb.
 4. Előfordulhat az is, hogy a növény nem veszti el lombozatát, és fellevelei (a virágzatot védő, elszíneződő levelek) a nyár folyamán is virítanak, ezeket csak nyár végén, augusztusban vágjuk vissza, addig hagyjuk fejlődni a növényt.

[szerkesztés] Tippek

 • A mikulásvirág remek karácsonyi hangulatot teremt az otthonunkban és a decemberi időszakban ajándéknak is kiváló.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • öntözés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A növény tejnedvet választ ki a legkisebb felszíni sérülésekor is. Ez a tejnedv MÉRGEZŐ! Ugyanakkor nem kell komolyan aggódni, mert egy 22 kilós gyereknek nagyjából 500 levelet kellene megennie ahhoz, hogy komolyabb probléma adódjon. Ezt bizonyítandó egyébként az Amerikai Virágárusok Szövetségének tagjai minden decemberben elfogyasztanak néhány levelet, hogy az újságíróknak bizonyítsák, nem halálos a növény.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Magrathea Kertépítés