Forróvíztárolót választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell forróvíztárolót választani?

Vizmelegito-kivalasztasa.jpg
A forróvíztárolók vagy ismertebb nevükön bojlerek, ma már olyan korszerű technológiákat alkalmaznak - pl. megjegyzik a felhasználók szokásait-, amely révén energiát és pénzt takarítanak meg. Az okos funkciók mellett persze akad néhány klasszikus paraméter, melyre érdemes odafigyelni a kiválasztás során. Nézzük, melyek ezek!

[szerkesztés] Lépések

 1. Tárolókapacitás: Egy bojler talán legfontosabb paramétere a tárolókapacitás, amit a gyártók literben adnak meg. A kiválasztás során alapvetően arra kell ügyelni, hogy milyen mértékű lesz a várható napi meleg víz felhasználás. A 40-50 literes bojlerek általában az 1-2 fős háztartások igényeit képesek kielégíteni, míg egy 4 fős család esetében mindenképpen érdemes 100 liter feletti tárolókapacitással rendelkező forróvíztárolóban gondolkodni. Fontos, hogy az energiapazarlás elkerülése végett semmiképpen ne válasszunk várható igényeinknél nagyobbat, s persze kisebbet sem.
 2. Fűtési idő: Korábban a bojlereknek általában 1 éjszakára volt szükségük ahhoz, hogy a napközben, illetve javarészt este elhasznált meleg vizet pótolni tudják. A korszerű megoldások esetében ez ma már akár 1-2 órára rövidülhet. A különleges fűtőelemeket ráadásul öntisztító technológia védi a vízkövesedéstől, s ezáltal a korábbiakhoz képest hosszabb élettartamot is biztosít azoknak.
 3. Fűtés csak okosan: A manapság kapható legkorszerűbb készülékek képesek megtanulni a fogyasztási szokásainkat, s ezek alapján optimalizálják a bojler működését, ami jelentős energiamegtakarítást is eredményezhet, s persze rövidül a forró víz előállítására fordított idő is.
 4. Távoli vezérlés: Az okos eszközök korát éljük, így ma már kaphatók a wifi hálózatra csatlakoztatható készülékek is, melyek egy mobil applikáció letöltése után távolról vezérelhetők úgy, hogy mindig forró zuhany várja a felhasználóját, a megfelelő hőmérséklettel, a kellő időben.
 5. Biztonsági extrák megléte: A forróvíztároló kapcsán kiemelten fontos a biztonságos működés, így érdemes olyan készüléket választani, ami túlmelegedés, fagyás és legionella elleni védelmet biztosít.

[szerkesztés] Tippek

 • Ügyelj arra, hogy a készüléket vízszintesen vagy függőlegesen kell majd elhelyezni, s ennek megfelelően válassz tárolót! A legjobb persze az olyan eszköz, ami vízszintesen és függőlegesen is telepíthető.
 • Minél közelebb lesz a bojler a csaphoz, annál kisebb lesz a hőveszteség, vagyis annál takarékosabb lesz az üzem.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szakember, villanyszerelő a beépítéshez
 • Elektromos csatlakozási lehetőség
 • Megfelelő tartó konzol

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Tekintettel arra, hogy a forróvíztárolók általában elektromos árammal működnek, s elhelyezésük többnyire a fürdőszobában történik, kiemelten fontos a biztonság, ezért a beszerelést mindenképpen érdemes képzett és tapasztalt szakemberre bízni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell