Fa vállfából ékszertartót készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell fa vállfából ékszertartót készíteni?

Ekszertarto.jpg
Gyakran okoznak bosszúságot tulajdonosaiknak a fiókban vagy az ékszeres dobozkában tárolt nyakláncok, karkötők és nagyobb fülbevalók, ugyanis könnyen egymásba gabalyodhatnak, összecsomózódhatnak. Aki már tapasztalta, tudhatja, hogy bizony nem egyszerű őket szétválasztani, kibogozni. Sőt, sokszor ilyen kellemetlenségek miatt veszítünk el egy-egy számunkra kedves darabot. A cikk az ilyen jellegű problémák elkerülésére egy ötletes és praktikus ékszertartó elkészítését mutatja be. Nézzük, hogyan tud betölteni egy fa vállfa az ingek és nadrágok tárolásán túl egyéb funkciót is.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezzünk be egy fa vállfát! Ma a legtöbb szekrényben már műanyag ruhaakasztókkal találkozunk, azonban itt-ott még fellelhetünk egy fából készült időtálló darabot. Ha otthon, esetleg a padláson nem találunk, akkor háztartási boltokban beszerezhetjük. Hasznosabb háromszög alakú vállfát választani, mert így több helyet használhatunk ki rajta.
 2. Számoljunk! Mérjük le a vállfa szárait, és a kapott méretek függvényében arányosan osszuk el a barkácsboltokban különböző színben és méretben kapható kampós/visszahajlított végű szegeket. A vállfa vízszintes szárára arányosan 4-5, a két ferde szárára 1-1 vagy 2-2 kampós szeg helyezhető el. Ceruzával jelöljük be a pontos helyüket.
 3. Vegyünk a kezünkbe kalapácsot! Az előre kijelölt helyekre óvatosan verjük be a kampós szegeket.
 4. Öltöztessük fel a vállfát! Nyakláncainkat a vízszintes száron lévő, karkötőinket, nagyobb fülbevalóinkat a két ferde száron lévő kampós szegekre aggathatjuk fel. Ha helyesen találjuk el az ékszerek súlyarányát, akkor nem fog jobbra-balra eldőlni a vállfa. Ezek után már csak be kell akasztanunk a szekrénybe ruháink mellé, amelyről készülődés közben könnyen és egyszerűen leemelhetjük az öltözetünkhöz vagy a hangulatunkhoz illő ékszert.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha valaki dekoratívabbá szeretné tenni a vállfából készült ékszertartóját:
  • akkor még a szegek beverése előtt lecsiszolhatja, és fapáccal átszínezheti;
  • az eredeti lakkréteg eltávolítása után fára használható festékkel és vékony ecsettel színes mintákat, például csíkokat, pöttyöket, kockákat, virágokat is festhet rá;
  • kisebb kiegészítőkkel, mint például szalaggal is dekorálhatja.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • fa vállfa (natúr vagy lakozott)
 • kampós/visszahajlított végű szegek (min. 20 mm-es méretű, 6-9 darab)
 • ceruza, mérőszalag
 • kalapács

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A vállfa vízszintes szárába nagyon óvatosan üssük be a kampós szegeket, mert az könnyen megrepedhet.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag