Energiatakarékosan fűteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell energiatakarékosan fűteni?

Energiatakarekos-futes-szerelvenybolt.jpg

Egy rosszul megválasztott fűtési rendszer éppúgy növelheti költségeinket és ronthatja fűtésünk energiahatékonyságát, mint átgondolatlan, pazarló fűtési szokásaink. A következőkben olyan javaslatokat gyűjtünk össze, amelyekkel visszaszoríthatjuk az energiafelhasználást, így csökkenthetjük a havi fűtési számlát.

[szerkesztés] Lépések

 1. Válasszuk ki az otthonunk és pénztárcánk számára ideális fűtési megoldást! Egy jól átgondolt fűtési rendszer kiépítésével mind anyagilag, mind energiafelhasználás szempontjából faraghatunk a havi számokon.
 2. Szabályozzuk az egyes helyiségek hőfokát külön-külön, így elkerülhetjük, hogy az alig használt területeket túlfűtsük feleslegesen! Fűtési rendszerünk alapján ezt megtehetjük termosztatikus szabályozó vagy termosztát segítségével. Központi vagy cirkófűtés esetén termosztatikus elzárószeleppel is kiegészíthetjük a központi termosztátot.
 3. Gondoskodjunk az ideális páratartalomról! Ha az érték túl magas, az amellett, hogy penészalakot öltve egészségünket is károsítja és falainkat is elcsúfítja, hőérzetünket is kedvezőtlenül befolyásolja!
 4. Gondolkodjunk előre! Bár a kondenzációs kazánok és szolár rendszerek ára elsőre magasnak tűnhet a hagyományos berendezésekhez képest, hosszú távon hatalmas a különbség mind energia- és költségigény terén.
 5. Vizsgáljuk meg a szigetelést! Nemcsak a nyílászárókat, hanem az égéstermék-elvezető csöveket is érdemes megvizsgálni. Ha nem megfelelő a szigetelésük, az amellett hogy rontja fűtésünk hatékonyságát, még tűzveszélyes is!
 6. Tartsuk tisztán fűtőtesteinket! A rárakódott por és kosz kevésbé adja át a meleget!

[szerkesztés] Tippek

 • A köztes, keveset vagy rövid időre használt helyiségek optimális hőmérséklete 16°C. Állítsuk be erre az értékre, így nem fűtünk feleslegesen!
 • A megfelelően szigetelt, új típusú nyílászárók olyannyira jól végzik dolgukat, hogy teljes mértékben megakadályozzák a kinti levegő beszökését a lakásba. Ennek egyetlen hátránya, hogy ez felborítja a páratartalmat. Ezt páramentesítő készülékkel vagy rendszeres, néhány perces szellőztetéssel billenthetjük helyre.
 • A termosztát kiválasztása mellett a felhelyezése is kulcsszempont. Ennek menetéről korábbi cikkünkben írtunk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Megfelelő fűtési rendszer
 • Tudatos fűtési szokások
 • Kondenzációs kazán
 • Termosztát
 • Termosztatikus szabályozó

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha különböző hőmérsékletű helyiségek között mászkálunk, akkor mindig zárjuk magunk után az ajtót, különben a hideg szoba könnyen lehűti a meleg területeket!
 • A kazáncsere-rendelet értelmében július elsejétől csak a kondenzációs kazánok hatásfoka éri el az előírt értéket, így egy új kazán vásárlása esetén nem választhatunk hagyományos készüléket!
 • Ne határoljuk el bútorokkal a fűtőtesteket, hiszen ilyen esetben akadályozzuk a felfűtött meleg levegő szabad áramlását, tehát beszorul a meleg! Hasonlóan a bútorokhoz, a falak és a test közé ragadhat a meleg. Ennek egy hővisszaverő fóliával vehetjük elejét.
 • Ne zárjuk el teljesen a fűtést, még akkor se, ha hosszabb ideig távol vagyunk, ugyanis ha kihűl a helyiség, jóval nagyobb energia újrafűteni, mint szinten tartani!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Szerelvénybolt