Elkerülni a kihűlést

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell elkerülni a kihűlést?

Kihules-fagyas-elkerulese-hogyan.jpg
Számos tévhit kering a kihűlés körül, az alkohol például egyáltalán nem segít, sőt gyorsítja a folyamatot, de még csak komoly mínuszok sem kellenek ahhoz, hogy valaki kihűljön. Lássunk, hogyan tudod elkerülni a kihűlést.

[szerkesztés] Lépések

 1. Figyelj oda az árulkodó jelekre! A kihűlés a vacogással kezdődik. Az első jel, ha egyre gyakrabban vacogunk, ez már a testhőmérséklet komolyabb csökkenésének eredménye. Ezt követi az egyre erősödő fájdalom, illetve zsibbadás, a végtagok és az arc elfehéredése, hólyagosodása, ekkor már fagyási sérülés is előfordulhat.
 2. Öltözz rétegesen! Minél több réteget veszel magadra, annál jobb a hőszigetelés, így annál lassabban kezdődik a kihűlés folyamata. Egy vastag pulóver helyett inkább vegyél fel 2-3 vékonyabbat, illetve megfelelően bélelt dzsekit, nadrágot. A legjobb, ha gyapjúból vagy vegyes gyapjúszövetből készült pulcsit, inget veszünk fel, mivel ez nem szívja magába a nedvességet (pl. izzadtság). Az átázott ruha ugyanis elveszti hőtartó képességét.
  • Lehetőség szerint szintetikus gyapjúból vagy Hollifilből készült kabátot viseljünk. A tollkabát átnedvesedett állapotban szinte egyáltalán nem szigeteli a hőt.
  • A bakancsunkat rendszeresen kenjük viasszal vagy cipőkrémmel, hogy megőrizze rugalmasságát és vízhatlanságát. Minél vastagabb talpú lábbelit viselünk, annál jobb - a divatos, de vékony talpú csizmákon keresztül a fagyos föld gyorsan elszívja a hőt.
  • Az elveszett hőnek akár a fele is a fejen keresztül távozhat, ezért fület és nyakszirtet is takaró meleg sapkát húzzunk, amit szükség esetén védjünk a nedvességtől is.
 3. Mindenképpen tartsd melegen a végtagjaidat. Viselj kesztyűt, megfelelően bélelt cipőt, vastag (lehetőleg gyapjú) zoknival, ebből akár többet is érdemes a lábra húzni.
 4. Kerüld a szelet és a nedvességet. A szél és a nedvesség felgyorsítja a kihűlés folyamatát.
 5. Mindenképpen viselj kesztyűt! Az egyujjas jobb hőszigetelést biztosít. Húzzunk alá egy termokesztyűt, így ha az ujjainkat használni kell, akkor addig lehúzhatjuk az egyujjast.
 6. Ha nagy hideg esetén autóval közlekedsz, készülj fel arra az esetre, ha elakadnál, vagy elromlik az autó. Vigyél magaddal termoszban forró italt, vastag takarót, mobiltelefont.
 7. Kerüld az alkoholt, különösen a tömény szeszt! Az alkohol hatására az reális érzékelés csökken, vagyis nem fogod érezni, hogy mennyire hideg van. Ezen felül az alkohol értágító hatásának köszönhetően a végtagjaidon keresztül javul a hőcsere, így gyorsabban hűl a szervezet.

[szerkesztés] Tippek

 • Csupasz kézzel soha ne fogj meg semmilyen hideg tárgyat, mert ez szintén gyorsítja a kihűlés folyamatát, ráadásul még fagyási sérülést is okozhat.
 • Ha fagy idején autóba ülsz, mindig közöld valakivel, hogy elindultál és, hogy amikor odaérsz, újra felhívod. Így ha elakadsz és a mobiltelefon sem működik, valaki tudni fogja, hogy bajba kerültél.
 • Ha otthon takarékoskodni akarsz a fűtésszámlával, mindenképpen tégy a padlóra szőnyeget.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Megfelelő öltözet
 • Lakásban, házban fűtés
 • Védőital (forró tea termoszban, alkohol nélkül)
 • Megfelelő ruházat


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A kihűlés kapcsán különösen veszélyeztetettek az csecsemők, az idősebbek, a hajléktalanok, a fűtéssel nem rendelkezők, valamint a divatot a nagy mínuszokban is betartó fiatalok.
 • Sokan azt gondolják, hogy a kihűléshez 0 fok alatti hőmérséklet kell, valójában ez a megfelelő óvintézkedések hiányában akár már 14 fok alatt – például egy fűtetlen lakásban - is bekövetkezhet.
 • Ha nagy hidegben ritmuszavart, mellkasi fájdalmat, légszomjat érzel, hagyj fel minden komolyabb fizikai aktivitással, például a tested melegítését szolgáló ugrással és azonnal hívj orvost.
 • Ha nagyon átfagytál, akkor soha ne ugorj be a forró kádba, mert ez komoly sérüléseket okozhat. Langyos vízzel kezd el melegíteni a végtagjaidat.
 • Az alkoholt azért is érdemes kerülni nagy hideg idején, mert könnyen elcsúszhatsz és megsérülhetsz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Országos Környezetegészségügyi Intézet tájékoztatása
 • Chris McNab: Nagy túléléskönyv

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki, Kiscsillag