Csökkenteni a vasalnivaló mennyiségét

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell csökkenteni a vasalnivaló mennyiségét?

Vasalnivalo.jpg
Ha nem szeretsz vasalni vagy csak egyszerűen nem szereted ezzel tölteni a vasárnap délutánt, akkor olvasd el cikkünket. Ha neked is van ötleted arra, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy kevesebbet kelljen vasalni, írd bele a cikkbe.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ha van a mosógépünkön, akkor használjuk a gyűrődésmentes programot.
 2. Csökkentsd a mosott ruha mennyiségét. Minél több ruhát gyömöszölsz bele a mosógépbe, annál gyűröttebb lesz. Kell nekik a mozgástér a mosógépben.
 3. A nehéz ruhadarabokat mosd külön. Ne keverd össze a nehéz anyagokat és darabokat a könnyűekkel, mert előbbiek összegyűrik az utóbbiakat. A könnyed kis blúzokat mosd külön a farmerdzsekiktől.
 4. Ne szárítsd túl a ruhákat, mert az is gyűröttebbé teszi a ruhákat. Vedd ki akkor, amikor még egy kissé nedvesek. A kivételt az jelenti, ha gyűrődésmentes programot használsz, mert ilyenkor a végén a mosógép hideg levegőt fúj be a ruhákra a program végén, ami lehűti a ruhákat, így azok kevésbé gyűrődnek.
 5. Ha külön centrifugázol vagy szárítógépet használsz, azokat se töltsd túl. Csak 2/3-a, ¾-e legyen tele.
 6. Szárazvasalj! Ha szárítógépet használsz, amint vége a programnak, s még melegek a ruhák, hajtogasd őket össze. Még ha később vasalni is akarod őket, ha így tárolod addig is, akkor kevésbé lesznek gyűröttek, mire sor kerül a vasalásra.
 7. Akaszd fel azonnal! A nedves ruhákat akaszd fel azonnal a mosást követően. Először alaposan rázd ki a ruhákat, majd akaszd fel őket a szárítóra vagy vállfára.
 8. Gondold végig, hogy valóban szüksége van-e mindennek a vasalásra. Ha nem vagy fanatikus, nem kell mindent vasalni. Gondold végig, hogy mi az, ami hanyagolható.
 9. Vegyél olyan ruhákat, melyek nem gyűrődnek. Ma már számos olyan anyag van, ami nem gyűrődik.
 10. Osszátok szét a vasalnivalót. Ha a családban mindenki maga vasalja a saját ruháit, nem rád fog maradni az egész.
 11. Egy jó alternatíva (különösen, ha nincs vasalód, mert mondjuk épp nyaralsz), ha a zuhanyzóba akasztod a ruhát, és megengeded a forró vizet. A gőztől ki fog simulni, csak hagyd teljesen megszáradni a vállfán.

[szerkesztés] Tippek

 • Kellemesebbé teheted a vasalást, ha közben rádiót hallgatsz vagy tévét nézel.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • vasaló
 • zuhanyzó
 • vállfa
 • szárító
 • szárítógép
 • mosógép

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne akaszd a nedves ruhákat fa vállfára, mivel a fa nyomot hagyhat a ruhán.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Kiscsillag