Creative Commons licenceket létrehozni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Creative Commons licenceket létrehozni?

Creative commons .jpg
A világhálón rengeteg tartalmat találunk, amelyek számos szerzői jogi kérdést is felvetnek, ugyanis a szabad publikálás és a másolás, megosztás lehetősége miatt egyre gyakoribbá vált a művek jogosulatlan felhasználása, terjesztése. A Creative Commons nevű nonprofit szervezet éppen azzal a céllal jött létre, hogy többféle licenc- és szerződés-formákkal védje az interneten tartalmat létrehozó szerzők jogait, ugyanakkor lehetőséget biztosítson – különböző korlátok között – más felhasználóknak az adott tartalom feldolgozására és terjesztésére. A Creative Commons a teljes jogi védettségtől („minden jog fenntartva”) kezdve a „néhány jog fenntartva” engedélyen át egészen a közkincsig (köztulajdon) bezárólag kínál licenceket.

[szerkesztés] Lépések

 1. Gondoljuk át, hogy az általunk létrehozott tartalom szabadon megosztható, illetve feldolgozható legyen-e! A Creative Commons licencei az alábbi jogokat biztosítják más szerzőknek az adott mű terjesztésére, illetve feldolgozására:
  • to Share: az adott mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható.
   Share.jpg
  • to Remix: az adott műből származékos tartalmak, tehát feldolgozások hozhatóak létre.
   Remix.jpg
 2. Válasszuk ki igényeinknek és műveinknek megfelelően, hogy milyen variációkból épüljön fel a CC-licencünk! A Creative Commons licencei négy korlátozó feltétel különböző variációiból állnak össze. A négy korlátozó feltétel a következő:
  • Attribution = Nevezd meg! – A szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a műhöz kapcsolódó információkat (pl. a szerző nevét vagy álnevét, a mű címét).
   Attribution.jpg
  • Share Alike = Így add tovább! – A mű a jelenlegivel megegyező, vagy azzal csereszabatos licenc alatt terjeszthető.
   Sharealike.jpg
  • Noncommercial = Ne add el! – A mű nem használható fel kereskedelmi célokra.
   Noncommercial.jpg
  • No Derivative Works = Ne változtasd! – A mű nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű.
   Noderivativeworks.jpg
 3. Állítsuk össze a kiválasztott feltételekből a CC-licencünket! A négy lehetőség alapján a jelenleg használt Creative Commons-licencek a következők:
  Creative commons licencek.JPG

[szerkesztés] Tippek

 • Az általunk megjelenített tartalmakhoz a Creative Commons angol nyelvű weboldalán tudunk megfelelő licencet beállítani. Az általunk kiválasztott feltételek alapján létrehozott licenchez egy URL, illetve egy kód is generálódik, amit befűzhetünk a honlapunkon található szerzői jogi nyilatkozatba. Egy példa:
  • kiválasztjuk, hogy tartalmaink megoszthatóak, de kereskedelmi célú felhasználását nem engedélyezzük, ez az ún. Nevezd meg! és Ne add el! licenc lesz
   Creative commons 1.jpg
  • ennek értelmében a felhasználó a következőket teheti a művünkkel: megoszthatja (azaz szabadon másolhatja, terjesztheti, bemutathatja és előadhatja) és feldolgozhatja (azaz feldolgozásokat hozhat létre a műből) a következő feltételek mellett, fel kell tüntetnie a műhöz kapcsolódó információkat (Nevezd meg!) és nem használhatja fel kereskedelmi célokra (Ne add el!).
   Creative commons 2.jpg

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • saját tartalmak online felületeken
 • CC-licencek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha nem szeretnénk, hogy más szerzők jogosulatlanul felhasználják a műveinket, akkor gondoskodjunk megfelelő CC-licencekről!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya