Bowlingozni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell bowlingozni?

High bowling1.jpg

A Bowling a klasszikus teke rokona. A cél ugyanúgy a bábuk (ebben az esetben 10 darab) ledöntése. A játékot a 19. századi Amerikában találták ki, és azóta is nagy népszerűségnek örvend. Ebben a cikkben a játék szabályait szeretném bemutatni. Persze az eredményes játékhoz sokat kell gyakorolni.

[szerkesztés] A felszerelésről

 1. A pálya hossza 60 láb (18,29 m), egy sáv szélessége 42 hüvelyk (107 cm). A pálya első kétharmada finoman fel van olajozva az elgurítás utáni csavarás esetére. Ekkor a golyó a menetirányához képest keresztben is forog, és a száraz részre érve ez a keresztforgás a jobban tapadó golyó irányát megváltoztatja. Ezzel a módszerrel lehet növelni a tarolás esélyét.
 2. A bábuk, vagy babák 1-től 10-ig számozottak. Magasságuk 38,1 cm, tömegük 1530-1640 gramm. Klasszikusan juharfából készülnek, amit kb. két és fél milliméter vastag kemény műanyag burkol. Eredetileg a pálya végén, egyenlő oldalú háromszögben helyezik fel őket (1-2-3-4 elrendezésben), amelyben a bábuk középpontjai minden irányban 12 hüvelyk távol vannak egymástól. Persze a modern fedett-pályákon ezt megváltoztatták, és a bábuk középpontjai közötti távolság 9–9–12 hüvelyk lett.
 3. A golyó átmérője 21,6 cm, a tömege maximum 7,25 kg. A golyón általában 3 jellegzetes lyuk van, amit a profi versenyzők esetében személyre szabott távolságban fúrnak ki. A hüvelyk, a középső és a gyűrűs ujjat ebbe dugva lehet az eredményes dobáshoz szükséges csavarást kivitelezni. A golyó tömör, de a belsejében különböző formájú és tömegű mag van, melyek a különféle dobástechnikákhoz igazodnak.
 4. A pályára csak az erre a célra készített cipőben lehet felmenni.

[szerkesztés] A játék szabályai

 1. Csoportban és egyénileg is játszható (minimum két fő), a cél pedig a bábuk ledöntése. Erre 10 mező, vagyis frame áll rendelkezésünkre, melyből 9 esetben két lehetőségünk van a bábudöntésre.
 2. Ha a bábukat egy gurításból letaroljuk - ezt nevezzük strike-nak, akkor a következő két gurítás eredményét a gép automatikusan hozzáadja a tarolás eredményéhez. Így egy frame akár 30 pontot is érhet.
 3. Abban az esetben, ha másodikra döntjük le a bábukat - ez a spare -, csak a következő gurítás eredménye adódik hozzá pluszban a pontszámokhoz. Így egy frame maximum 20 pontot érhet.
 4. A game legutolsó, 10. frame-jében strike és spare esetén azonnal legurítjuk a jutalom dobásokat. A maximális 300-as eredményt 12 egymást követő strike adja (Itthon az egyéni csúcs 299 pont.).
 5. Amennyiben az 1-es bábu már nem áll, és a fennmaradó bábukat nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen ledönteni, akkor splitről beszélünk
 6. Ha egy strike után nem sikerül ledönteni az összes bábut, csak 7-et, akkor az első mező 17 pontot, a második pedig 7 pontot fog érni.
 7. Érvénytelennek számítanak azok a gurítások, amikor belépünk a pályára, illetve azok, amikor a golyók a pályán kívüli csatornákba érkeznek.

[szerkesztés] Tippek

 • Használj megfelelő felszerelést
 • Gyakorolj sokat a sikeres eredményekhez
 • Élvezd a játékostársakkal eltöltött időt


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Bowling golyóra
 • Bowling cipőre
 • Egy pályára (lehetőleg olcsó bérleti díjakkal)
 • Türelemre


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Wezo