Biztonságosan vásárolni a Vaterán

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell biztonságosan vásárolni a Vaterán?

Hogyan-kell-vatera.png

A biztonságos online vásárlás feltételeinek megteremtése alapvetően az online boltok, elektronikus kereskedelmet biztosító weboldalak feladata, de vásárlóként is sokat tehetsz annak érdekében, hogy fennakadás nélkül, problémamentesen juss hozzá a kiszemelt termékedhez.

[szerkesztés] Lépések

 1. Járj utána alaposan a kiszemelt terméknek! Győződj meg róla, hogy a kiszemelt termék megfelel az általad támasztott minőségi elvárásoknak. Nézd meg alaposan a terméklapra feltöltött fotókat, a rendelkezésre álló technikai információkat, és ha hiányérzeted van, ne habozz: kérdezz az eladótól! Bizonyos termékeknél (pl: ruhák, bútordarabok, festmények) különösen érdemes rákérdezni annak méretére, egyedi jellemzőire és az eladó által vállalt esetleges garanciákra.
 2. Tudj meg minél többet az eladóról! Ha például egy licitoldalon vásárolsz, ahol nem egy céggel, hanem magánszemélyekkel állsz szemben, ellenőrizd az eladó adatlapját, nézd meg, hogy a korábbi vevők mennyire voltak elégedettek vele, milyen visszajelzéseket kapott. Az
 3. Válassz biztonságos szállítási-átvételi megoldást! Ha megtaláltad a Vaterán, amit keres, és az eladót is egyértelműen megbízhatónak találod, egyeztess az aukció indítójával, hogyan veheted át tőle az adott tárgyat. A sérülések elkerülése érdekében kiemelkedően fontos, hogy az adott terméket megfelelő módon szállítsák, így például nagyobb értékű tárgyak esetén (pl. laptop, fényképezőgép, antik tárgyak) érdemes személyes átvételre törekedni, vagy ha ez nem megoldható, igénybe venni egy megbízható futárcéget.
 4. Kérj olyan biztosítékokat az eladótól, amelyekkel egy esetleges félreértés esetén bonyodalmak nélkül lehet tisztázni a kialakult helyzetet! A személyes átvétel mellett például kérd el az eladó pontos címét, és ellenőrizd, hogy azon valóban elérhető-e!
 5. Válassz biztonságos fizetési megoldást! A fizetés szintén kritikus pont; számtalan úton-módon megtörténhet a pénzügyi tranzakció, azonban ezek közül az egyik legbiztonságosabb az utólagos banki fizetés. Ez különösen javasolt ismeretlen, vagy visszajelzésekkel még nem rendelkező eladó, és nagyobb értékű vagy különleges termékek adásvétele esetében. Hasonlóan biztonságos megoldást jelentenek az elektronikus fizetési szolgáltatások, amelyek segítségével az eladó nem látja a vevő bankkártya adatait. Semmiképpen ne küldj borítékban pénzt!
 6. Vigyázz személyes adataidra! Személyes adataid megőrzése érdekében az eladóval történő kapcsolatfelvétel során kizárólag azon információkat bocsásd a másik fél rendelkezésére, amelyek az áru átvételéhez feltétlenül szükségesek.

[szerkesztés] Tippek

 • Az eladó megbízhatóságáról meggyőzködhetsz az értékelései alapján is. Nézd meg az eladó értékelését (százalék), illetve az eladóval kapcsolatos kommenteket is. Ha túl sok a negatív visszajelzés, illetve vélemény, inkább keress tovább.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Vatera regisztráció (fiók, account)
 • Internet hozzáférés
 • Biztonságos kapcsolatot (https protokoll) támogató webböngésző


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A kapcsolatfelvétel során soha ne add meg jelszavad, illetve bármilyen banki, bankkártyás tranzakcióhoz szükséges személyes azonosítót (pin kód, cv2 kód, online banking belépőkód, azonosító és/vagy jelszó). Ha valaki a fenti adatok bármelyikét kérné, azonnal értesítsd a Vatera ügyfélszolgálatát!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell