Biztonságosan internetezni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell biztonságosan internetezni?

Az internet használata rendkívül egyszerű, néhány kattintással bárhová eljuthatunk, s szinte bármilyen információt beszerezhetünk. A korlátlan szabadság élvezete során azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy az internet olykor veszélyeket is hordoz, nem mindegy például, hogy kivel, milyen adatot osztunk meg, illetve mennyire vagyunk óvatosak a kommunikáció során.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mindig ellenőrizd az e-mail feladóját! A számítógépes bűnözők gyakran a megtévesztést alkalmazzák személyes adataid megszerzésére. Például a bankod által alkalmazott formai elemeket ellopva küldenek e-mailt, melyben arra szólítanak fel, hogy új weboldalukon add meg belépési adataidat. Ilyenkor általában egy olyan weboldalra irányítanak át, amely megtévesztésig hasonlít az adott bankéra. A különbséget általában a weboldal címéből láthatod.
 2. Soha ne nyisd meg azonnal az e-mail csatolmányát! Ellenőrizd, hogy a feladó címe valóban azé-e, akire gondoltál! Persze még ez sem garancia arra nézve, hogy a csatolmány nem vírusos. Egy jó vírusirtó, illetve spamszűrő szoftver sikeresen csípi el a fertőző leveleket.
 3. Ne kattints gyanús tartalmakra! Amennyiben ismeretlen weboldalon jársz, légy óvatos, használj olyan vírusirtót, mely képes felismerni, és megakadályozni a weboldalakról érkező támadásokat!
 4. Soha ne adj meg személyes adatot! Ne oszd meg nevedet, telefonszámodat, lakcímedet olyasvalakivel, akit még nem ismersz igazán, illetve nem tudtál azonosítani! Az online chatszobákban előfordulnak csalók, soha nem lehetsz biztos abban, hogy például a Katika név alatt valóban egy leendő jó barátnő, vagy éppen egy számítógépes bűnöző rejtőzik.
 5. Ha aggódsz gyermeked biztonságáért, beszélj vele a neten leselkedő veszélyekről! A gyermekek biztonságos internetezését a veszélyek ismertetése mellett speciális programok is segítik.
 6. Légy óvatos a közösségi oldalakon! Gondold végig, hogy milyen információkat adsz meg magadról a profilodban! A személyes kontaktjaidat mindig csak a barátaid számára tedd elérhetővé! Ne dőlj be az olyan ígéreteknek, melyek nyilvánvaló hazugságokon alapulnak, céljuk pedig nem más, mint személyes adataid megszerzése, illetve a gépeden vírus elhelyezése!
 7. Használj „erős” jelszót! Jelszavad tartalmazzon kis- és nagybetűket, számokat egyaránt, legyen legalább 8 karakter hosszú! Ne nyilvánvaló párosításokat alkalmazz (pl.: név és születési év), mert azokat a számítógépes bűnözők könnyen kitalálják! Változtass gyakran jelszót!

[szerkesztés] Tippek

 • Online fizetésnél olyan bankkártyát használj, amely nem kapcsolódik a nagyobb megtakarításokat tartalmazó bankszámládhoz!
 • Online vásárlás előtt tájékozódj fórumokon az adott webshopról!
 • Ha személyes adatodat kell megadnod egy weboldalon, akkor figyelj arra, hogy az biztonságos csatornán történhen. Erről úgy bizonyosodhatsz meg, hogy a böngésző címsorában a http előtag helyett a https előtag szerepel.
 • Ismerd meg gyermeked webezési szokásait, beszélgess vele a biztonságos internetről!
 • A weboldal tulajdonosát ellenőrizheted a Domain Regisztrátorok Tanácsának weboldalán (www.domain.hu).
 • Mindig olvasd el az adott webhely felhasználási feltételeit!

[szerkesztés] Figyelmeztetés

 • Légy mindig gyanakvó! Ne dőlj be a túlságosan jó ajánlatoknak!
 • Ne látogass pornográf weboldalakat, ezek ugyanis a legtöbb esetben valamilyen számítógépes károkozót juttatnak a gépedre!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Biztonsági programok: vírusirtó, tűzfal, spamszűrő.
 • Óvatosság és kellő mértékű gyanakvás.

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell