Bazsarózsát hajtogatni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell bazsarózsát hajtogatni?

Bazsarozsa .jpg
Egy gyönyörű csokor színpompás virág, ami soha nem hervad el, igen nagy kincs. Különösen, ha a virág nem műanyagból készült. A tavaszi lakásdekoráció főattrakcióját a következőképp készítheted el.

[szerkesztés] Lépések

 1. Készíts elő a bazsarózsa szirmaihoz olyan színű krepp-papírt, amilyenből a csokrot akarod majd összeállítani. Az alábbi képre pillantva megnézheted, hogy is fog készülni a virág alapja.
  Bazsarozsa1.jpg
 2. Egy virághoz vágj ki több darab, különböző méretű, minimum 5 cm átmérőjű kört. A virág közepétől kifelé haladva, egyre nagyobb méretű szirmokat tervezz. Mindegyik kört hajtsd nyolcba. Az íves oldalukat kerekítsd le ollóval. Széthajtva meglátod, hogy a körök immár hullámos szélűek.
 3. A hajtásvonalak mentén vágd a köröket cikkekre, melyekből így csepp alakú szirmok lesznek. A kivágott szirmokat a középső szakaszukon húzgáld kissé szét, hogy elnyerjék domború térbeli formájukat.
 4. A virág közepéhez (porzók) vágj ki sárga (vagy a virág színével harmonizáló) papírból 1 db négyzetet úgy, hogy a szirmoktól kb. 3 cm-rel legyen kisebb. Hossza legyen kb. 8 cm. Sűrűn vagdosd be a papírt úgy, ahogy a képen látod. Alul maradjon csak egy csík, amire majd ragasztót tudsz kenni. Ezt sima papírból is csinálhatod.
  Bazsarozsa2.jpg
 5. Készíts elő zöld krepp-papírt a leveleknek és száraknak. Vágj ki belőlük tetszésednek megfelelő hosszúságú, csepp alakú leveleket. Például, mint az az alábbi képen látható. A krepp-papír szálirányával párhuzamosan dolgozz.
  Bazsarozsa3.jpg
 6. A virágok száraként vegyél elő hurkapálcákat. Vágd kisebbre a váza méretétől függően. Göngyöld be zöld papírral. Ha nem szeretnél ezzel bíbelődni, akkor drótot vagy a kertészek által használt zöld, műanyag bevonatos drótot is használhatsz hurkapálca helyett.
 7. Ezután következik a virágok „megépítése“. Ragasztózd be a 2. pontban elkészített papír be nem vagdosott részét. Majd sodord fel a hurkapálca végére úgy, hogy a bevagdosott része (a porzók) felfelé álljon. Ez lesz a virág közepe. A szirmokat az alsó, keskenyebb részüknél ragaszd a virág közepe köré, a kisebb szirmokkal kezdve, haladva a nagyobbakig. Ezután felragaszthatod a leveleket is. Dróttal körültekerve még erősebben rögzítheted őket, viszont vigyázz, hogy ne látszódjon ki.
 8. Ha van kedved, pár bimbót is hajtogathatsz zöld krepp papírból.

[szerkesztés] Tippek

 • A világ egyik legszebb és legnőiesebb virága a bazsarózsa, így a saját színeiből készült csokor szemkápráztató tud lenni. Hajtogass kétféle színű virágokat. Válassz hozzájuk finom, halvány rózsaszín krepp-papírt, és egy sötétebb színű, csaknem lilás árnyalatot. Ehhez a halvány rózsaszín virágok belsejét sárga papírból, a szárakat és leveleket pedig kissé sötétebb zöldből készítsd el. A lila virágok közepébe nem fontos sárgát rakni.
 • Ha teheted, állítsd gömb alakú üvegvázába vagy egy nagyobb befőttesüvegbe, amire a virághoz illő színben akár masnit is köthetsz. Natúr lenzsinórral vagy raffiával körbetekerve, rusztikus jelleget is kölcsönözhetsz a kompozíciónak.
 • Nemcsak csokorban néz ki jól, hanem pl. függönyre rögzítve, ajándékcsomag tetejére ragasztva is.
 • Kávéfilterből, szalvétából is lehet készíteni virágokat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Krepp-papír
 • Hurkapálcika, drót
 • Ragasztó
 • Olló
 • Rajzlap
 • Váza

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig a krepp-papír szálirányával párhuzamosan vágd ki a sablonokat. Ez fontos, mert az ujjaddal így tudod kisimítani, domborítani a papírt, fokozva a 3D-s hatást.
 • Csinálj annyi virágot, amennyivel össze lehet állítani a csokrot úgy, hogy a virágok egymást tartsák meg és ne dülöngéljenek jobbra-balra.
 • A csokor közepében lévő virágok szárai legyenek hosszabbak, mint a szélén lévő virágoké. Így el tudod majd szépen rendezni őket a vázában.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk