Altatásos fogászati kezelésre felkészülni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell altatásos fogászati kezelésre felkészülni?

Altatasos fogaszat.jpg

A szakképzett, tapasztalt orvosoknak és a jól felszerelt rendelőknek köszönhetően ma már lehetőség van altatásban elvégezni a különböző fogászati, illetve szájsebészeti kezeléseket. Sokan azért nem mernek elmenni fogorvoshoz, mert félnek ezektől a beavatkozásoktól, a kellemetlen hangoktól és érzésektől, valamint a fájdalmaktól. A félelem, a szorongás, a nyugtalanság valóban megnehezíti a fogorvos dolgát, a páciens számára is rossz tapasztalatként maradhat meg a kezelés. Nemcsak a félősebb betegek számára jelenthet igazi megnyugvást, megoldást az altatásos fogászat, hanem például azok számára is, akiknél egyszerre több beavatkozást kell elvégezni, vagy hányingerük lesz, ha a szájukba nyúlnak, esetleg érzékenyek az érzéstelenítőre, vagy helyi érzéstelenítésben nem biztosítható a megfelelő érzéstelenség. Az altatásos fogászat a páciens számára fájdalmaktól és kellemetlen élményektől mentes, biztonságos beavatkozást, a fogorvos számára pedig precíz, gyors és kényelmes munkavégzést jelent. Cikkünkben bemutatjuk az altatásos fogászattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint tanácsokat adunk azoknak, akik éppen ilyen fogászati kezelést fontolgatnak.

[szerkesztés] Lépések

 1. Az altatásos fogászati kezelés napján csak könnyed ételeket fogyasszunk, az altatás előtt legalább 6 órával pedig már ne együnk!
 2. Az altatás előtt 3 órával már ne igyunk, azonban azt megelőzően gondoskodjunk a megfelelő folyadék-utánpótlásról! Ha például délután kerül sor a beavatkozásra, akkor a délelőtt folyamán igyunk sok folyadékot (pl. vizet, gyógyteát)!
 3. A kezelés napján ne dohányozzunk, alkoholt se fogyasszunk!
 4. Vigyünk magunkkal kényelmes ruhát és cipőt, és azokat viseljük a kezelés során!
 5. Magának a kezelésnek a megkezdéséhez nincs szükség előzetes vizsgálatra, azonban az altatóorvos kikérdez minket az általános egészségügyi állapotunkról, az esetleges betegségeinkről, a szedett gyógyszerekről. Ezekkel tehát legyünk tisztában!
 6. A beavatkozásra nem egy kórházi műtőben, hanem a fogászati székben, biztonságos körülmények között kerül sor. Az aneszteziológus először egy kis szúrást ejt a karunkon és intravénásan bejuttatja az altatószert a véráramunkba, melynek következtében 1-2 percen belül elalszunk. Ez az altatási módszer terheli meg legkevésbé a szervezetünket, továbbá megbízható, kontrollálható és bármikor felfüggeszthető. Az altatóorvos a fogászati kezelés során folyamatosan figyeli légzésünket, szívműködésünket és vérnyomásunkat, valamint folyamatosan adagolja az altató-, nyugtató- és fájdalomcsillapító szereket.
 7. A fogorvos az altatástól függetlenül, a beavatkozás(ok) helyén érzéstelenítést végez. Erre azért van szükség, mert hiányában az agyba bejutó fájdalominger miatt mozogna a testünk, és ez megnehezítené a beavatkozás elvégzését. Egy ilyen altatás alkalmával a fogorvos egyszerre több fogászati kezelést is el tud végezni, a szájsebészeti műtétektől kezdve a csiszoláson át egészen a fogkő levételéig. Azonban az altatás maximum 3,5 óráig tarthat, ezért ha ennél több időt vennének igénybe a beavatkozások, akkor a teljes fogászati kezelést célszerű két vagy több alkalomra elosztani!
 8. A kezelés befejeztével az altatóorvos felfüggeszti az altatószerek hatását, így 2-3 percen belül, rossz élményektől mentesen fogunk felébredni, nem fogunk emlékezni a beavatkozásra sem. Felébredés után elméletileg hányingert vagy szédülést sem fogunk tapasztalni.
 9. Az ébredést követően pihenjünk még 15-20 percet a pihenőhelyiségben vagy a váróteremben! Eközben az altatóorvos ellenőrizni tudja az állapotunkat, ha pedig panaszunk lenne, akkor forduljunk a fogorvosunkhoz!
 10. Az altatásos fogászati kezelés után kb. 30 perccel elhagyhatjuk a rendelőt, azonban gondoskodjunk kísérőről, mert aznap még nem vezethetünk autót!

[szerkesztés] Tippek

 • A legtöbb fogászati rendelő 24 órás telefonos ügyeletet biztosít, így ha valamilyen problémánk, panaszunk merülne fel, akkor tőlük tudunk segítséget kérni, válaszokat kapni kérdéseinkre.
 • A beavatkozást követő napon már dolgozhatunk és sportolhatunk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • kényelmes ruha, cipő
 • kísérő személy
 • orvosi utasítások, tanácsok betartása

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig magas színvonalú, megbízható fogászatot és fogorvost válasszunk, ha altatásos fogászati kezelést szeretnénk kérni!
 • Altatásos fogászati kezelésre csak akkor kerülhet sor, ha teljesen egészségesek vagyunk! Betegség esetén el kell halasztani a beavatkozást!
 • Súlyos szív- és érrendszeri betegségben, enzim- vagy asztmatikus betegségben szenvedők nem vehetnek részt altatásos fogászati kezelésben!
 • Két altatásos fogászati kezelés között el kell telnie legalább 1-2 hétnek! Természetesen, ha indokolt (pl. gyökérkezelés esetén), akkor rövidebb is lehet ez az időtartam. Ilyen esetben sem veszélyes a többszöri altatás, csak több altatószerre van szükség.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások