Akkus fúró-csavarozó gépet választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Akkus fúró-csavarozó gépet választani?

Lassan-lassan minden háztartás egyik alapvető szerszámgépe egy akkus fúró-csavarozó. Az otthonok több mint 80%-ában fellelhető. Ennek az lehet az oka, hogy nem kell profi szakembernek lennünk ahhoz, hogy használjunk egy ilyen gépet. Sok esetben hölgyek is magukhoz veszik, ha egy új képet szeretnének feltenni a falra, vagy éppen a gardróbszekrény ajtaját szeretnék végre síkba állítani. Minél kevesebb vezetékkel kell otthon bajlódnunk, annál könnyebb az életünk, így érdemes ebből a szerszámgépből is az akkumulátoros változatot vásárolnunk. De mégis mire kell figyelnünk?


[szerkesztés] Lépések

 1. Döntsük el, milyen munkafeladathoz szeretnénk akkumulátoros fúró-csavarozót vásárolni. Otthoni, kisebb munkálatokhoz szükséges, vagy nagyobb feladatok elvégzéséhez, ahol többször előkerül az eszköz és nagyobb igénybevételnek van kitéve a gép, vagy ipari, profi felhasználásra szeretnénk vásárolni.
 2. Nézzük meg az akkumulátor típusát: a mobiltelefonokból ismeretes Li-ion akkumulátor a javallott, de kisebb igénybevétel esetén megfelelő lehet az alacsonyabb minőségű, NiCd is.
 3. Figyeljünk az akkumulátor kapacitására (mérőszáma Ah= amperóra) is. Minél magasabb ez a szám, annál több ideig tudunk egy töltéssel dolgozni.
 4. Fontos tulajdonsága egy fúró-csavarózónak a nyomaték. Ez határozza meg a gép erejét. Minél nagyobb ez a mérőszám (Nm= Newton-méter), annál „nehezebb” munkára képes a gépünk.
 5. Az állítható sebesség is egy olyan jellemzője a munkagépünknek, mely adott munkához képes alkalmazkodni. Amennyiben csak otthonunkban használjuk 1-2 feladatra, elegendő az egy sebességfokozatú fúró-csavarozó. Ha komolyabban is munkára szeretnénk fogni a gépet, mindenképpen válasszunk olyat, amely 2 fokozatban állítható!
 6. Manapság sok hölgy is kezébe veszi az irányítást és a felújítás, lakás csinosítás néhány manőverében oroszlánrészt vállalnak. Ezért nekik sem mindegy, hogy milyen súlyú eszközzel kell az adott munkafolyamatot véghezvinni. Így tehát vásárláskor befolyásoló tényező lehet a gép súlya is.
 7. Fúrásteljesítmény: A legtöbb szerszámgépen feltűntetik, mely alapján könnyebben eligazodunk a tekintetben, hogy az eszköz pontosan mire is használható. Pl fa/acél, 25/10 azt jelenti, hogy fába 25 mm-ig, acélba pedig 10 mm-ig tudunk biztonsággal fúrni.
 8. Tartozékok és koffer: A kényelmes tárolhatóság kedvéért érdemes a kofferes szerszámot vásárolni. A tartozékait pedig annak megfelelően válasszuk meg, hogy milyen munkafolyamatokra fogjuk használni.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha magasabb helyen 90 fokban kívánunk fúrni, érdemes stabil létrára állunk a megfelelő szög és erőkifejtés megtartásához
 • Mindig jelöljük be ceruzával, hogy hova kívánunk fúrni
 • A fúrószárral fúrunk, a bitfejjel csavarozunk. Ha kezdetben nehezen ismernénk fel ezeket, a csomagolásán etikett címkével jelöljük meg.
 • Érdemes alacsonyabb fordulatszámmal fúrnunk, majd mikor már biztos helyen van a fúrószár, magasabbra kapcsolhatunk.
 • Érdemes távtartóval dolgozni. A fúrószárra helyezve igazán pontos mélységre tehetünk szert, és elkerülhetjük a lukak „túlfúrását”.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az akkumulátoros fúró-csavarozót kizárólag a saját akkumulátorával használjuk!
 • Kizárólag a saját töltőegységével töltsük!
 • Érdemes a csomagolásban elhelyezett fejegységekkel használni a szerszámgépet.
 • Soha ne használja fémek fúrására azt a gépet, mely nem arra való!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bauhaus