A szőlőnél fürtválogatást (zöldszüretet) csinálni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a szőlőnél fürtválogatást (zöldszüretet) csinálni?

http://szolo.blog.hu/2006/09/03/nyari_munkak_2
Ha zöldszüretet végzünk, ugyan csökkentjük a bor mennyiségét, ugyanakkor a borunk jóval koncentráltabb lesz.

[szerkesztés] Lépések

 1. A fürtválogatást érdemes fürtzáródáskor megcsinálni, vagyis akkor, amikor a szőlőszemek már akkorák, hogy összeérnek, így az érésben már csak a kiválogatott fürtök vesznek részt.
 2. Határozzuk meg a tőketerhelést!
  • A Guyot metszésmódot alkalmazva két félszálvesszőt, 6-6 szemet (rügyet) hagyok, ami azt jelenti, hogy egy tőke minden egyes rügyből egy-egy hajtás fejlődik.
  • Minden hajtáson átlagosan 2-3 fürt indul meg az első virágzáskor, a tőkefejtől távolabb eső hajtásokon inkább 3, a tőkefejhez közelebb esőkön inkább 2.
  • Ezen kívül a tőkefej is kihajt (azaz egyes hajtások közvetlenül a tőkefejből fejlődnek), de általában az ilyen hajtásokon nincs termés.
  • Ez kb. azt jelenti, hogy egy tőkén (10 dkg-os fürtökkel számolva) 3-3,5 kg szőlő terem. Ha a tőkék 3m*1m távolságra állnak egymástól, akkor tőkénként 1,5-2 kg szőlőtermés esetén érhető el az, hogy a fürtök mindegyike a lehető legnagyobb cukorfokkal érjen be, és a növény által felszívott tápanyagok olyan mértékben koncentrálódjanak a bogyókban, hogy belőle készült borban markáns ízjegyeket hozzanak létre.
  • Éppen ezért a szőlőfürtök jelentős részét le kell venni még az érés előtt, így beállítva a tőkénkénti termésmennyiséget.
 3. Rizling esetén a hajtásokon az alsó két fürt vállas (kétágú, egy fő és egy mellékfürtből áll), míg a fölső egytagú. Fürtválogatáskor hajtásonként egy fürtöt hagyjunk: ha szép, akkor a legalsót, ha sérült, beteg, akkor a fölötte lévőt, a harmadikat csak végszükség esetén.

[szerkesztés] Tippek

 • Az alsó két fürtöknél, hogy ha közel vannak egymáshoz a hajtások, akkor egyiken az alsót, másikon a középsőt hagyjuk meg, így levegősebb lesz a fürtzóna, nem tudnak megtelepedni a gombabetegségek.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • metszőolló

[szerkesztés] Figyelmeztetések

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag