A macskagyökeret felhasználni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a macskagyökeret felhasználni?

Valarian-Root.jpg

A macskagyökér hatóanyagai természetes növényi nyugtatóként lazítanak el minket a nap folyamán. Mivel nem álmosít és nem tesz nyomottá, fáradttá, ezért sokkal előnyösebb nyugtalanság esetén használni valamilyen formában – mellékhatások nélkül! A macskagyökér úgy harmonizálja az agytevékenységet, hogy este könnyen tudunk elaludni, napközben pedig képesek leszünk hatékonyan koncentrálni.

[szerkesztés] Lépések

 1. A macskagyökér hatóanyagai és gyógyhatásai: a macskagyökérnek jellegzetes illata van, amelyet főként a illóolajok adnak a gyökérnek. Ezen kívül a gyógynövény keserűanyagokat, nyálkát, izovaleriánsavat, valamint chartinin és valerin nevű alkaloidokat tartalmaz. Míg a macskagyökér koncentrációs zavarok esetén serkentőleg hat, addig izgatottság és ideges nyugtalanság esetén nyugtató hatása érvényesül. Hatóanyagai révén megváltozik az agyi keringés, amely hatására javul az alvás minősége, így sikeresen megszüntethetjük a nehézkes elalvást, valamint a lelki eredetű gyomor- és bélbántalmak görcseinek leghatékonyabb természetes eszköze.
 2. Alkalmazása: mivel egy központi idegrendszerre ható gyógynövény a macskagyökér, ezért egy feszültebb időszak során, avagy a vizsgák előtti lámpalázra, ideges nyugtalanságra, illetve koncentrációs zavarokra bátran alkalmazható természetes gyógyír lehet a macskagyökér, minden mellékhatás nélkül. A macskagyökérből készült bort és tinktúrát szintén alkalmazzák hasonló eseteknél.
 3. A tea készítése: minden gyökérből készült teát forralni kell, s ez alól a macskagyökér sem kivétel. A tea elkészítéséhez tegyünk két teáskanál szárított, összeaprított macskagyökeret egy lábosba, majd egy csésze forrásban lévő vízzel alacsony lángon forraljuk 3-5 percig, majd zárjuk el a gázt alatta és kb. 10 percig hagyjuk állni - és utána szűrjük le. Egyenletes időközönként napi 2-3 csészényit fogyasszunk belőle.
 4. Macskagyökérből készült bor: igazi finomságnak számíthat a macskagyökérből készült bor, az egyedi és karakteres ízével - ráadásul kitűnő nyugtató is. Az elkészítéséhez öntsünk 1 liter fehérborhoz 20 gramm macskagyökeret, tegyünk hozzá egy narancs héját, egy szál rozmaringot és egy darab szegfűszeget. Kicsit rázzuk össze az alapanyagokat, s utána egy légmentesen zárható üvegbe töltsük bele és két héten keresztül hagyjuk sötét, hűvös helyen érlelődni. Amikor letelt a két hét vegyük újra elő és szűrjük le és egy lábasba öntsük bele, hirtelen forraljuk fel és langyosan töltsük egy tiszta üvegbe. A jó alvás biztosításához, a lefekvés előtt fogyasszunk belőle egy kupicányit belőle.
 5. Por készítése: hasonlóan alkalmazhatjuk a macskagyökér porított formáját, mint a teát. Viszont ez sokkal koncentráltabban tartalmazza a hatóanyagokat, ezért jóval kevesebbet is kell belőle használnunk. A por elkészítéséhez törjünk össze egy mozsárban vagy darálóban egy teáskanálnyi szárított macskagyökeret, majd keverjünk egy kávéskanálnyit zsíros túróhoz, joghurthoz vagy kefirhez.

[szerkesztés] Tippek

 • A valeriános fürdő és hideg vizes kivonat segíti az elalvást.
 • A macskagyökeret 1:1 arányban keverhetjük orbáncfűvel – a tea keveréket elsősorban hangulatjavítóként ajánlják.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Macskagyökér tea
 • Tinktúra, kivonat
 • Mozsár

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Minden gyógynövénynek a hatása csak rendszeres és hosszas fogyasztás után jelentkezik – ez kb. 2 hét.
 • A boltokban sokszor Valerina néven találhatjuk meg a macskagyökeret.
 • Kicsit fura, büdös szagú a macskagyökér.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • A cikk a Természetes Gyógyszerek Kis Lexikona című könyv alapján készült.

Az oldal szerzői

Mező