A falat előkészíteni tapétázáshoz

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a falat előkészíteni a tapétázáshoz?

Tapétázás.jpg
A tapétázás megkezdése előtt gondosan fel kell készülnünk és elő kell készítsük a felületet. A három alapkövetelmény, amelynek a tapétázandó felület meg kell, hogy feleljen: legyen egyenletes, száraz és sima. Ha ezek nem teljesülnek, az nagyban ronthatja az új tapéta élettartamát. Az előkészítés maga sokszor fáradtságosabb folyamat, mint maga a tapétázás, ugyanakkor nagyon is megéri hosszú távon időt és munkát áldozni rá.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mielőtt a tapétázást elkezdenénk, alaposan fel kell rá készülnünk. Alapvetően nem túl bonyolult műveletről van szó, azonban a megfelelő biztonsági intézkedéseket mindenképpen meg kell tennünk, hiszen a legegyszerűbb feladatokból is baleset lehet, ha gondtalanul látunk neki. Mindenekelőtt áramtalanítani kell a helyiséget, kapcsoljuk tehát le az elektromosságot ott, ahol a tapétázást végezni akarjuk.
 2. Ezek után következik a zavaró vagy megóvandó tárgyak eltávolítása. Szereljük le - szigorúan áramtalanítás után! - a villanykapcsolók borítását, illetve a földön, plafonon található szegélyléceket is. Érdemes a léceket megszámozni vagy más módon megjelölni, hogy a későbbiekben ne legyen gond a visszahelyezésükkel, pontosan tudjuk, melyik hová tartozik. A falakról távolítsunk el minden akasztót, polcot, lehetőség szerint a szögetek, csavarokat is távolítsuk el.
 3. Ezt követően az adott falfelület típusának megfelelően kell nekilátni az előkészítés következő fázisának.
  1. A falon található régi tapétát minden esetben el kell távolítanunk, mivel az már bizonyosan veszített ragasztóképességéből, így az új tapétát nem volna képes hosszabb ideig megtartani. Röviden, ha az új tapétát a régire rakjuk, élettartamát gyakorlatilag nem hosszabbítjuk meg, legfeljebb esztétikusabbá tesszük a falat. Az eltávolításhoz tapétaoldó szert érdemes alkalmazni, de még mielőtt azt felvinnénk, a felületet egy arra alkalmas eszközzel (például sündisznó hengerrel, drótkefével, csiszoló papírral, sniccerrel) érdesíteni kell, hogy az anyagnak lehetősége legyen a régi tapéta felülete alá behatolni és a régi tapétaragasztót feloldani. A tapétaoldó folyadékot ne sajnáljuk, bőven nedvesítsük be vele a falat, használjunk ehhez lehetőség szerint például bolyhos festőhengert vagy széles ecsetet. Vannak kifejezetten vízálló tapéták, amelyek esetén először muszáj a felületet perforálni, különben nem jut be alá az anyag és nem képes a ragasztót feloldani. Ezután spakli segítségével, felülről lefelé húzva már könnyen, egy darabban eltávolíthatjuk.
  2. Amennyiben üvegszálas, vagy más festett szövettel van dolgunk, a felületet hígítóval kell megtisztítanunk, majd az egészet alaposan leöblítenünk. Ezután az egész falra egy fölözött rétegnek kell kerülnie, ezt követően pedig le kell a falat dörzsölni.
  3. Festett felület esetén szintén hígítóval kell dolgoznunk, ezzel szedhetjük le az elöregedett festéket a falról. A teljes festett felületet alaposan mossuk le, és minden laza festékdarabot, vakolatot távolítsunk el, vakarjunk le a falról. A repedéseket és a lyukakat be kell tömni, majd a felületet simára csiszolni.
  4. Beton és vakolt felületek esetén sincsen sok eltérés - a hézagokat ki kell tölteni, a laza darabokat eltávolítani, a teljes felületet fölözött réteggel kell fedni, ledörzsölni és leporolni, ezután következhet a ragasztó.
  5. Ha fával vagy ahhoz hasonló felületekkel dolgozunk, a repedések, rések, hézagok feltöltését követően le kell dörzsölni és ragasztani a felületet, majd a deszkák illesztéseinél egy lúgos alapozóréteget kell alkalmaznunk, így kerülhetjük el a laza sarkokat.
 4. A falat nem csak a korábbi fedőanyagoktól kell megtisztítani, az egyéb szennyeződésekre is tekintettel kell lennünk. Alaposan vizsgáljuk át tehát az egész felületet, és távolítsunk el minden olajfoltot, penészfoltot, rozsdát vagy éppen kormot. Ha penészt találunk, használjunk külön erre a célra használatos penészeltávolító folyadékot, hogy biztosra menjünk, a szennyeződés nem kezdi majd ki az új tapétát. Igyekezzünk ne csak a penészt, hanem magát a kiváltó okot (például hőhidat vagy rossz szellőztetést) megszüntetni.
 5. A repedések, rések, hézagok, lyukak feltöltését gipsszel végezzük. A sérüléseket így gyorsan és könnyen kijavíthatjuk. Az épületgépészeti vezetékek helyét, a mélyedéseket, nagyobb sérüléseket mészhabarccsal érdemes kijavítani a falban. Miután az első réteg glettanyagot felhordtuk, várjuk meg, amíg a teljes felület teljesen meg nem szárad. Ezt követően a felületet csiszoljuk le először durva, majd finom felületű csiszolópapírral. A cél az, hogy végül a lehető legsimább, legegyenletesebb falfelületet kapjuk. Az elsőre a második réteg glett kerül, amelyet szintén lecsiszolunk száradás után.
 6. Ezután következik a falfelület alapozása, amely az előkészítési műveletek közül az utolsó. Ez teszi tökéletesen egyenletessé, repedésmentessé a falakat azáltal, hogy a legkisebb résekbe is beszivárog és megköt a hajszálcsövekben is. Így az egész fal szívóképessége egyenletes lesz, a falfelület az alapozónak köszönhetően nem szívja majd el a ragasztóanyagban található vizet, így tökéletes tapadást biztosít a teljes falfelületen. Az alapozóanyag megfelelő hígítására mindig figyeljünk!

[szerkesztés] Tippek

 • Mielőtt nekilátunk, a falfelületet gyakorlatilag újjá kell varázsolnunk. Ha az új tapétát a régi festékre, vakolatra vagy tapétára ragasztjuk, rövid életű lesz, csakhamar elkezd majd leválni, és újra kezdhetjük a tapétázást elölről. Minden maradékot el kell tehát a régi anyagból távolítanunk, a fal repedéseit pedig egészen a hajszálrepedésekig elfedni, az egyenetlenségeket kijavítani.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • ecset és roller
 • tapétaegyengető és tálca
 • tapétaecset
 • függőleges mérték, például vonalzó és zsineg
 • colstok
 • éles olló
 • vödör, szivacs, víz
 • vonalzó
 • vágó vonalzó és jegyzettömb
 • védőpapír a padlóra
 • tapétaragasztó
 • ragasztó tábla

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Hogyankell, Monachus