A fahéjat felhasználni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a fahéjat felhasználni?

Fahej felhasznalasa.jpg

A fahéjat kellemes illata és édeskés-fűszeres íze miatt előszeretettel használjuk illatosításra, díszítésre, valamint ételek és italok alapanyagaként. Azt azonban már kevesen tudják, hogy akár elfogyasztásával, akár külsőleg alkalmazva számos kedvező hatóanyagot juttatunk a szervezetünkbe. Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan tudjuk kihasználni a fahéj áldásos tulajdonságait.

[szerkesztés] Lépések

  1. Küzdjünk fahéjjal a cukorbetegség ellen! A fahéj csökkenti a vércukorszint ingadozását, szabályozza az inzulin termelődését, valamint növeli az antioxidánsok hatását, így segít a szervezetnek a cukor hatékonyabb feldolgozásában és elszállításában. Kifejezetten ajánlott a cukorbetegeknek, hogy beépítsék a fahéjat az étrendjükbe, hiszen ezzel alacsonyabb szinten tudják tartani a cukrukat! Reggelente vegyünk be egy kis kanál őrölt fahéjat vagy adjuk hozzá joghurthoz, kávéhoz, teához, gyümölcsturmixhoz, illetve szórjuk gyümölcsre, tejberizsre, tejbegrízre vagy zabkására!
  2. Kezeljük fahéjjal a gyomorpanaszokat! A fahéjjal csillapíthatjuk a puffadást, a hányingert és a gyomorfájást, oldhatjuk a hasi görcsöket, valamint javíthatjuk az emésztést. Tegyünk teába vagy gyümölcsitalba egy kevés fahéjat, igyuk meg az italt, amely rövid időn belül megnyugtatja a gyomrunkat. Ha gyümölcsre (pl. alma, narancs) szórjuk a fahéjat, akkor az lassítja az elfogyasztott gyümölcs erjedését, így megelőzhetjük a felfúvódást és a savasodást. Ha pedig a fahéjat mézzel keverjük össze, és ezt kanalazzuk be, akkor a gyomorfekély megelőzésében is segíthet a fahéj.
  3. Fogyókúrázzunk fahéjjal! Mivel a fahéj egyensúlyban tartja a vércukorszintünket és lassítja az emésztés során a gyomor kiürülését, ezért viszonylag hamar telítettnek érezzük a gyomrunkat, továbbá az evést követő fél-egy órán belül nem leszünk ismét éhesek. Ha tehát fogyókúrázunk, akkor célszerű olyan ételeket ennünk, melyekhez jól illik a fahéj (pl. zabkása, gyümölcsök).
  4. Kúráljuk magunkat fahéjjal! A fahéj fertőtlenítő és antioxidáns hatása lévén kiválóan alkalmas a baktériumok és a vírusok elpusztítására. Megfázás, torokgyulladás, influenza esetén igyunk fahéjjal ízesített meleg teát vagy frissen facsart gyümölcslevet (pl. narancs, grapefruit)!
  5. Szépüljünk fahéjjal! A fahéj a bőrön vérbőséget okoz, ezért például a narancsbőrt okozó sejtek gyorsabban le tudnak bomlani. Keverjük az őrölt fahéjat masszázskrémhez- vagy olajhoz, amivel alaposan dörzsöljük be testünk narancsbőrös részeit!
  6. Aromatizáljunk fahéjjal! A fahéj kellemes, fűszeres-édeskés illatának köszönhetően kedvező hatással van a közérzetünkre akár elfogyasztjuk, akár külsőleg alkalmazzuk. Süteményekhez (pl. muffin, almás pite, mézes sütemények) és italokhoz (pl. tea, forralt bor, puncs, kávé) adva, illetve masszázskrémekhez keverve vagy a fahéjolajat párologtatva hangulatjavítóként, feszültségoldóként is felhasználhatjuk.

[szerkesztés] Tippek

  • A fahéj az öregedés ellen is kiváló fűszer. Elfogyasztásával sok fenolt juttatunk a szervezetünkbe, amely abban segít, hogy a sejtek ne károsodjanak olyan gyors ütemben. Továbbá a fahéj véralvadást csökkentő és gyulladásgátló hatása lévén megvédi a szervezetet a gyulladásoktól, a károsodásoktól, így a szervezet is energikusabb, fiatalosabb marad.
  • A fahéj a koleszterinszint csökkentésére is alkalmas, ugyanis a veszélyesnek számító, az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő, ún. LDL nevű koleszterin arányát képes minimalizálni.
  • Külföldi kutatások és kísérletek azt is bizonyították, hogy a fahéj elpusztítja a reflux és a gyomorfekély kialakulásáért felelős baktériumot, hatóanyagai enyhítik az ízületi gyulladással és porckopással járó panaszokat, valamint csökkentik a rákos sejtek anyagcseréjét, így azok nem tudnak szaporodni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • őrölt fahéj
  • fahéjolaj
  • fahéjrúd

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ne essünk túlzásokba! A fahéj nagy mennyiségben történő fogyasztása esetén káros anyagok is felhalmozódhatnak a szervezetünkben! Ilyen anyag például a kumain, amely túlzott fogyasztásnál akár gyomor- és májproblémákat is okozhat.
  • Külsőleg se használjunk sok fahéjat, mert nagy mennyiségben már csípő, maró hatású (pl. masszázsolajhoz keverve)!
  • A cukorbetegségben szenvedők elővigyázatosságból előbb kérjék ki orvosuk tanácsát, mielőtt "fahéj-kúrába" kezdenek!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya