A fürdőszobát megtervezni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a fürdőszobát megtervezni?

Ravak-kabin.jpg

A fürdőszoba megtervezése az egyik legkellemesebb feladatok közé tartozik, hisz leendő vagy meglévő fürdőnk új külsejéről dönthetünk. Ha felújítunk, akkor nagyjából már ismertek a berendezések helyei, így azokkal bíbelődni már nem kell, több időnk és energiánk marad a külső jegyek meghatározására. Vadonatúj fürdő esetén viszont a kulcselemek helyét is alaposan meg kell terveznünk!


[szerkesztés] Lépések

 1. Tervezzük meg a fűtést! Az ingatlan meglévő fűtési rendszeréhez igazodva, vagy a szakértő előzetes tervei alapján válasszuk ki a fűtőtest típusát, fajtáját és helyét! A törölközőszárító radiátorok rendkívül elterjedtek, de hőszivattyús fűtés és kondenzációs kazán esetén nagyszerű kombináció a padló-és a falfűtés is. Panellakások távfűtésénél viszont a vékony alumínium radiátor lehet az egyik legpraktikusabb választás.
 2. Találjuk meg mindennek a helyét! Ha a fürdőszobában kap helyet a WC is, akkor elsősorban az ő helyét kell megkeresni, mivel előfordulhat, hogy az adott ingatlan WC elvezetése fix (ez kimondottan bizonyos panellakások esetén igaz), a fürdőkád/zuhanyzó/mosdókagyló lefolyójának elhelyezését viszont tudjuk variálni. Emellett az is fontos, hogy úgy helyezzük el a szanitereket és bútorokat, hogy elég helyünk maradjon, és kényelmesen el tudjuk végezni a teendőinket. Ha a bojler is ide kerülne, akkor annak a helyéről se feledkezzünk meg, itt akár fekvő kivitelben is gondolkodhatunk, nem csak állóban!
 3. Határozzuk meg a fürdő stílusát! Miután a fűtés, a szaniterek és a bútorok helyét sikeresen eldöntöttük, leginkább csak az ízlésünktől függ a többi részlet. A fürdőkád, zuhanyzó, mosdókagyló és csaptelepek terén óriási a kínálat. Igyekezzünk olyan anyagút, formájút és színűt választani, ami praktikus és illik az életvitelünkhöz, jó minőségű, és harmonizál a fürdőszoba és a lakás többi elemével! A csaptelep kiválasztásnál viszont tartsuk szem előtt az alkatrész-utánpótlás lehetőségeit is!


[szerkesztés] Tippek

 • Ha költségkeretünk engedi és a helyiség kiszellőztetésre alkalmas adottságokkal rendelkezik, akkor érdemes szagelszívós WC-t telepíteni. Bár a kivitelezése valamelyest drágább, hosszú távon hálásak leszünk a szagelszívóért! Ha nincs lehetőségünk a szellőzést kiépíteni, akkor beszereltethetünk szagsemlegesítő WC-t, ahol a WC tartály a kellemetlen szagokkal terhelt levegőt egy különböző szagsemlegesítő szűrőkkel ellátott egységen vezeti át, mielőtt visszajuttatja a helyiségbe.
 • Ha a fürdő apró egy fürdőkádnak, viszont nehezen tudunk szabadulni a gondolattól, hogy ezentúl nem tudunk fürdeni csak zuhanyozni, akkor gondolkodjunk ülőkádban! Bár az élmény nem teljesen ugyanaz, mint a fekvőkádnál, de mégsem kell búcsút intenünk a hosszas fürdőzéseknek!
 • Tetőtéri fürdőszoba esetén igyekezzünk a csapott oldalra helyezni a kádat, így jelentős mennyiségű teret spórolhatunk meg!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Fürdőszoba és szerelvény szaküzlet
 • Szakértő
 • Fantázia


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha a fürdőszoba szaniterei egymástól eltérő anyagból készülnek, akkor figyeljünk a színválasztásra! Az egyes színek más árnyalatúak lehetnek a különböző anyagokon!
 • A WC-vel kapcsolatban oda kell figyelni az elvezetésre, hiszen kellemetlen lehet, ha a rendelést követően, a beszereléskor döbbenünk rá, hogy nem illik a WC a fürdőbe! Az alulfolyós megoldáshoz álló alsó kifolyású, míg a fali elvezetéshez fali WC-t, vagy álló hátsó kifolyású WC-t kell beszerelni!
 • Ha törölközőszárító radiátort is tervezünk a fürdőbe, akkor ne takarjuk le folyamatosan törölközővel! Bár a törölköző hamarabb megszárad, a helyiséget viszont nem fűti az előírásoknak megfelelő hatékonysággal, ezért próbáljuk minél ritkábban letakarni!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Szerelvénybolt