Zselégyertyát készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. október 21., 15:48-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell zselégyertyát készíteni? == 300px A zselégyertyának nem sok köze van a viaszhoz, valójában ásványi olajat haszn…”)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell zselégyertyát készíteni?

Zselegyertya.jpg
A zselégyertyának nem sok köze van a viaszhoz, valójában ásványi olajat használnak hozzá. Sok szempontból azonban könnyebb vele dolgozni, és általában a fénye is szebb. Tökéletes ajándéknak is.

[szerkesztés] Lépések

  1. Válaszd ki a tárolóedényt. A gyertyazselé nagyon forró lesz, ezért fontos, hogy hőálló üveget válassz.
  2. Válaszd ki a gyertyazselét. Választhatsz színtelent, és színezheted gyertyafestékkel, vagy pedig eleve színezettet.
  3. Dönts arról, hogy mit szeretnél beletenni a zselégyertyába. A lehetőségek száma lényegében végtelen. Persze az is lehet, hogy csak a színekkel játszol, de bármilyen tárgyat beletehetsz, ami ellenáll a magas hőmérsékletnek.
    • Ha tengerparti hangulatra vágysz, használj homokot vagy sót. Adj hozzá kagylókat és kavicsokat. Kis pálcikákra ragaszthatsz sót, így olyan lesz, mintha fehér alga lenne. A színes homok szintén nagyon mutatós.
    • A szirmok és virágok szintén gyönyörű színösszeállítással kecsegtetnek, melyet némi illóolajjal is kombinálhatsz. A virágot azonban érdemes bevonni kevésbé forró zselével, mielőtt beletennénk a pohárba, és csak utána önteni rá a forró viaszt, így kisebb az esélye, hogy károsodik.
    • Ne hagyd ki persze a kanócot sem! Tegyél egy kis ragasztót a tárolóedény aljára, és ehhez rögzítsd a kanócot. A kanóc másik végét tekerd egy ceruza vagy pálcika köré, és tedd a tárolóedény tetejére, így egyenes marad.
  4. Olvasszuk fel a gyertyazselét egy főzőedényben gőz felett.
  5. Ha színezni vagy illatosítani szeretnéd a zselét, akkor azt ilyenkor kell megtenned.
  6. Állítsd be a kompozíciót az üveg alján. Ha több réteget szeretnél, akkor egyelőre csak a legalsóval törődj. Ha „lebegő” hatásra vágysz, akkor a zselét többször kell öntened.
    • Helyezd el az üveg alján a tárgyakat, amiket szeretnél belehelyezni. Amikor a zselét ráöntöd, csak minimálisan mozognak majd el.
    • Legyen kéznél egy csipesz, hogy ha szükséges változtatnod a beállításon, akkor ne égesd meg magad.
  7. Öntsd a zselét! Ne feledd, minél gyorsabban töltöd, annál buborékosabb lesz. Ha pedig több réteggel dolgozol, csak annyit önts, hogy fedje az elsőt.
    • Ha buborékok jelennek meg a felszínen, fogj egy hajszárítót, és melegítsd fel a tetejét.
  8. Hagyd lehűlni, és rendezd el a következő réteget, ha szükséges.
  9. Hagyd a zselégyertyát teljesen megszilárdulni. Kb. 4 óra múlva teljesen készen lesz. A kanócot vágd le kb. fél-egy centiméteresre.

[szerkesztés] Tippek

  • Ha extra ragyogásra vágysz, adj csillámport is a zseléhez.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • gyertyazselé
  • üveg
  • ceruza vagy pálca
  • kanóc
  • színezőanyag
  • illóolaj
  • főzőedények
  • díszítő elemek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Vigyázz, nehogy megégesd magad a gyertyazselével.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag