„Uborkát eltenni savanyúságnak” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Lépések)
(Hogyan kell uborkát eltenni savanyúságnak?)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell uborkát eltenni savanyúságnak? ==
 
== Hogyan kell uborkát eltenni savanyúságnak? ==
 
[[Fájl:Uborka.jpg|right]]Télen gyakran érezzük, hogy mit nem adnánk egy kis házi savanyúságért, amit gyorsan előkaphatunk. Erre jó a savanyú uborka, ami krumplis tésztához, sültekhez, és pörkölthöz ideális savanyúság.
 
[[Fájl:Uborka.jpg|right]]Télen gyakran érezzük, hogy mit nem adnánk egy kis házi savanyúságért, amit gyorsan előkaphatunk. Erre jó a savanyú uborka, ami krumplis tésztához, sültekhez, és pörkölthöz ideális savanyúság.
 
pina meg pöcs=gyerek
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==

A lap 2014. szeptember 17., 16:48-kori változata

Hogyan kell uborkát eltenni savanyúságnak?

Uborka.jpg

Télen gyakran érezzük, hogy mit nem adnánk egy kis házi savanyúságért, amit gyorsan előkaphatunk. Erre jó a savanyú uborka, ami krumplis tésztához, sültekhez, és pörkölthöz ideális savanyúság.

Tippek

  • Ha kovászos uborkát is szeretnétek készíteni, olvassátok el ezt a cikkünket.
  • Az uborka tisztításához a mosogatószivacs dörzsi oldala a legtökéletesebb.
  • Az uborkák szárát vágjuk le, egy pici csonkot hagyjunk.
  • Viszonylag vékony, max. 10-12 cm hosszú uborkát vegyünk, de legyen közte apróbb is.
  • Azért hagyjuk lezáratlanul az üvegeket, hogy „kiforrja” magát, így biztosan nem romlik meg.
  • Zárható tetejű műanyag vödörben is elrakható ezzel az eljárással az uborka, s ha vettünk ki a vödörből uborkát, rakhatunk a helyükre újabbakat. Arra ügyeljünk, hogy ne zsíros kézzel nyúljunk a vödörbe, és mindig nagyon tiszta uborka kerüljön bele!
  • A svéd uborkához nagyobb uborkákat is felhasználhatunk, amelyeket egészben üvegben nem tudunk tartósítani.

Amire szükséged lehet

A hideg savanyú uborkához:

  • 2 liter hideg csapvíz
  • 3 dl 20 %-os vagy 6 dl 10 %-os ecet
  • 7 evőkanál kristálycukor
  • 4 evőkanál só
  • 1 szem szegfűbors
  • 7 szem feketebors
  • pár szem mustármag
  • pár szem koriander
  • 1 teáskanál nátrium-benzoát (a szalicilt állítólag kivonták a forgalomból)
  • 1 teáskanál borkénpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • kapor
  • pár babérlevél

A svéd uborkához:

  • 4 kg uborka
  • Megtisztítva mérve egy kg ép vöröshagyma
  • 8 dl (nem dkg!) kristálycukor
  • 1 dl (nem dkg!) só
  • 4 dl 20 %-os ecet
  • 1 mokkáskanál nátrium-benzoát
  • 1 mokkáskanál kénpor

Figyelmeztetések

  • Csak egészséges uborkákat használjunk, amelyiken sárga pöttyöt látunk, ne tegyük bele az üvegbe vagy a vödörbe!
  • Az uborkát ne tisztítsuk körömkefével, mert megsérülhet, és akkor megromlik az egész üveggel vagy vödörrel!

Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Saját recept

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell