Aktuális változat |
A te változatod |
1. sor: |
1. sor: |
| == Hogyan kell uborkát eltenni savanyúságnak? == | | == Hogyan kell uborkát eltenni savanyúságnak? == |
| [[Fájl:Uborka.jpg|right]]Télen gyakran érezzük, hogy mit nem adnánk egy kis házi savanyúságért, amit gyorsan előkaphatunk. Erre jó a savanyú uborka, ami krumplis tésztához, sültekhez, és pörkölthöz ideális savanyúság. | | [[Fájl:Uborka.jpg|right]]Télen gyakran érezzük, hogy mit nem adnánk egy kis házi savanyúságért, amit gyorsan előkaphatunk. Erre jó a savanyú uborka, ami krumplis tésztához, sültekhez, és pörkölthöz ideális savanyúság. |
− |
| |
− | == Lépések ==
| |
− | # '''Az első recept egy hideg savanyú uborka, melyet dunctolás nélkül elkészíthetünk.'''
| |
− | ## Egy ötliteres, csavaros tetejű üveget tisztára mosunk, és fejre állítva szárítjuk!
| |
− | ## Az ötliteres üvegbe való uborka mennyiséget egészben alaposan megmosunk, leöblítjük, szűrőtálban a vizet lecsöpögtetjük róla!
| |
− | ## Elkészítjük a tartósító levet melybe 2 liter hideg csapvizet, 3 dl 20%-os ecetet, 7 evőkanál cukrot, 4 evőkanál sót, 1 szem szegfűborsot, 7 szem egész fekete borsot, pár szem mustármagot és koriandert, illetve 1 teáskanál nátrium-benzonátot, borkénport és szódabikarbónát keverünk össze alaposan, amíg a cukor és az egyéb anyagok fel nem oldódnak a vízben!
| |
− | ## Az üveg aljára pár szál alaposan leöblített kaprot teszünk!
| |
− | ## Az uborkákat jó szorosan beledugdossuk az üvegbe úgy, hogy egy kisujjnyi hely maradjon szabadon az üveg szájánál!
| |
− | ## Egy darab babérlevelet teszünk az uborkás üvegbe!
| |
− | ## Ráöntjük az előre elkészített tartósító levet úgy, hogy ellepje az uborkát!
| |
− | ## Két napig lezáratlanul hagyjuk az üveget, csak egy tiszta papírlappal fedjük le, hogy por ne szálljon bele!
| |
− | ## Két nap elteltével a tetejét alaposan rácsavarjuk, és már el is tehetjük télire az üveg uborkát!
| |
− | # '''Svéd uborka recept nagyobb uborkákhoz, ha esetleg elfelejtettük időben leszedni őket:'''
| |
− | ## 6-7 db 8 dl-es, csavaros tetejű üveget tisztára mosunk, fejre állítva szárítjuk!
| |
− | ## A 4 kg uborkát egészben alaposan megmossuk, leöblítjük, szűrőtálban a vizet lecsöpögtetjük róla!
| |
− | ## Kicsit több mint 1 kg vöröshagymát megpucolunk, és folyó víz alatt megmosunk, majd hagyjuk lecsöpögni!
| |
− | ## Egy nagyméretű, tiszta műanyag tálba karikára gyaluljuk a hámozatlan uborkákat!
| |
− | ## Karikázzuk rá a hagymákat!
| |
− | ## Adjuk hozzá a 8 dl cukrot, 1 dl sót, 4 dl ecetet, 1 mokkáskanál nátrium-benzoátot és kénport kevés vízben feloldva!
| |
− | ## Az összerakás napján az egészet állni hagyjuk!
| |
− | ## Másnap többször keverjük át néhány óránként, majd adagoljuk az üvegekbe szorosan összenyomkodva úgy, hogy egy kisujjnyi hely maradjon szabadon az üveg szájánál!
| |
− | ## Az üvegek tetejét alaposan rácsavarjuk, és eltesszük télire!
| |
| | | |
| == Tippek == | | == Tippek == |
63. sor: |
41. sor: |
| == Kapcsolódó források, hivatkozások == | | == Kapcsolódó források, hivatkozások == |
| * Saját recept | | * Saját recept |
− |
| |
− | [[Kategória:Étel-ital]]
| |