Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Tojást főzni

148 bájt hozzáadva, 2013. december 9., 20:48
a
Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 80.98.122.140 (vita) szerkesztéséről Bianka szerkesztésére
== Hogyan kell tojást főzni? ==
[[Fájl:tojás.jpg |right]]A tojás az egyik legősibb és legjótékonyabb tápanyagforrása az embernek. A tojás tápértéke nagyon magas: kitűnő fehérjeforrás, tartalmaz D-vitamint, megvannak benne a B-vitamin-komplex legfontosabb összetevői, továbbá magas a szelén- és az agy számára fontos kolintartalma. Fellelhetők benne a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak és antioxidánsok is, ezért nélkülözhetetlen a látás, a memória és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A másik előnye, hogy rengeteg formában fogyasztható, melynek nagy része könnyen elkészíthető. Ebben a cikkben a kemény és a lágy tojás főzésének lépéseit tekintjük át.
== Lépések ==
'''Kemény tojás:'''# Először mindig alaposan tisztítsuk meg meleg víz alatt a tojások külsejét, mert a közhiedelemmel ellentétben szalmonella-fertőzést nem csak a romlott tojás okozhat, hanem a tojás külsején lévő szennyeződések is tartalmazhatják ezt a baktériumot!# Mielőtt elkezdenénk főzni a === Hogyan kell kemény tojást, a tompa végére tű segítségével bökjünk egy apró lyukat, így megelőzhetjük, hogy szétrepedjen főzés közben!# Ezután rakjuk bele az edénybe a főzni kívánt tojásokat, majd engedjünk rá annyi hideg vizet, hogy bőségesen ellepje őket, különben nem egyenletesen fognak megfőni! Válasszunk megfelelő méretű edényt, hogy forráskor ne folyjon ki a lábasból a víz!# Ezután kezdjük melegíteni a vízbe tett tojásokat, és figyeljük, hogy mikor kezd felforrni! Érdemes fedőt rakni az edényre, hiszen így gyorsabban felforralhatjuk a vizet, azonban ez semmi kárt nem okoz a tojásokban.# A forrástól számított 10-12 percen belül zárjuk el gázt, és akkor biztosak lehetünk benne, hogy igazi kemény tojást kapunk, de nem főzzük túl!# Ezt követően öntsük le a forró vizet a tojásokról, és párszor öblítsük át hideg víz alatt őket, így sokkal könnyebb lesz a megpucolásuk is!# Ha már kicsit kihűltek, két végüket óvatosan kocogtassuk meg, így a megrepedt héjat könnyebben eltávolíthatjuk!# Miután eltávolítottuk a felesleges részeket, utána újra öblítsük át őket folyó víz alatt!: ===
# '''Először mindig alaposan tisztítsuk meg meleg víz alatt a tojások külsejét'''Lágy , mert a közhiedelemmel ellentétben szalmonella-fertőzést nem csak a romlott tojás okozhat, hanem a tojás:külsején lévő szennyeződések is tartalmazhatják ezt a baktériumot!# '''Mielőtt elkezdenénk főzni a tojást, a tompa végére tű segítségével bökjünk egy apró lyukat, így megelőzhetjük, hogy szétrepedjen főzés közben!'''# '''Ezután rakjuk bele az edénybe a főzni kívánt tojásokat''', majd engedjünk rá annyi hideg vizet, hogy bőségesen ellepje őket, különben nem egyenletesen fognak megfőni! Válasszunk megfelelő méretű edényt, hogy forráskor ne folyjon ki a lábasból a víz!# '''Kezdjük melegíteni a vízbe tett tojásokat''', és figyeljük, hogy mikor kezd felforrni! Érdemes fedőt rakni az edényre, hiszen így gyorsabban felforralhatjuk a vizet, azonban ez semmi kárt nem okoz a tojásokban.# '''A forrástól számított 10-12 percen belül zárjuk el gázt''', és akkor biztosak lehetünk benne, hogy igazi kemény tojást kapunk, de nem főzzük túl!# '''Ezt követően öntsük le a forró vizet a tojásokról''', és párszor öblítsük át hideg víz alatt őket, így sokkal könnyebb lesz a megpucolásuk is!# '''Ha már kicsit kihűltek, két végüket óvatosan kocogtassuk meg''', így a megrepedt héjat könnyebben eltávolíthatjuk!# '''Miután eltávolítottuk a felesleges részeket, utána újra öblítsük át őket folyó víz alatt!'''  === Hogyan kell Lágy tojást főzni: === # '''A lágy tojás elkészítésének első lépése nem különbözik a kemény tojásétól''', ekkor is nagyon fontos a tojás külsejének meleg víz alatti megtisztítása a szennyeződésektől.# '''Ezután egy edényben rakjunk fel melegedni jókora mennyiségű vizet''', melybe előtte egy evőkanál sót és egy evőkanál ecetet teszünk! Erre azért van szükség, hogy megelőzzük a tojások szétrepedését.# Ezután vegyük '''Vegyük le a tűzről a forrásban lévő vizet''', és pár másodpercet hagyjuk állni, majd óvatosan kanállal helyezzük bele a tojásokat az edénybe! Vigyázzunk, hogy ne koccanjon oda a tojás az edény falához, mert akkor könnyen megrepedhet, és azonnal kifolyhat a tojásfehérje, ami az ecettel keveredve nem nyújt túl kellemes ízélményt.# '''Miután belehelyeztük a tojásokat a forrásban levő vízbe, óvatosan tegyük vissza az edényt a lángra, és főzzük tovább a tojásokat!'''# '''A következő lépés a legnehezebb része a folyamatnak''': a kérdés, hogy mikor hagyjuk abba a főzést? Az igazi lágy tojás akkor jó, ha a fehérje már kicsit megdermedt, viszont a tojássárgája még lágy maradt. Az ideális főzési idő kiszámításánál azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy hűtőből elővett vagy szobahőmérsékletű a tojás, továbbá hogy tanyasi vagy bolti áruról van szó. Bolti, hűtőben tárolt tojásnál 6 perc az ideális főzési idő, de maximum 6 és fél perc. Szobahőmérsékletű, házi eledel esetében 5 vagy 5 és fél perc az ajánlott. # '''Miután elzártuk, mindenképpen vegyük le a tűzről az edényt''', és óvatosan kezdjük el kanállal kihalászni a tojásokat, majd azonnal helyezzük őket 5 másodpercre hideg víz alá! Ha 2-3 darabról van szó, akkor az egyik leöblítése idejére a másikakat bent hagyhatjuk még pár másodpercre a meleg vízben, de ha előre látjuk, hogy az öblítés viszonylag sok időt fog igénybe venni, akkor egyszerre szedjük ki a tojásokat, és csak utána, egyenként tegyük őket hideg víz alá!# '''Ezt követően a tojás méretétől függően lehetőleg keskenyebb felükkel felfelé helyezzük őket lágytojás-tartóba''', majd óvatos kocogtatással kezdjük meg a tetejüket, és a tojás egyharmadáig bontsuk le a héjukat, hogy kikanalazhassuk belőlük az értékes tápanyagokat!
== Tippek ==
3 567
szerkesztés