Sonkát főzni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
7. sor: | 7. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # | + | # Főzés előtt alaposan meg kell mosni a sonkát, a zsíros réteget azonban ne vágjuk le, mert az elkészítés során kiszárad a sonka. |
− | # | + | # Ezután tegyük egy nagy fazékba, majd engedjünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Hagyjuk állni a vízben, így a tartósításhoz használt só nagy része kiázhat belőle. Ha nagyon száraz és sós a hús, akkor egy éjszakára is beáztathatjuk, ellenkező esetben elég egy-két óra is. Végül öntsük el az áztatólevet. |
− | # | + | # Ismét engedjünk a sonkára annyi hideg vizet, ami jól ellepi, majd tegyük fel főni. Amint felforr, vegyük vissza a lángot a legkisebb fokozatra! Akkor lesz igazán finom a sonka, ha a főzővíz lassan forr, és nem lobog, inkább csak gyöngyözik. Fedőt ne tegyünk a fazékra. |
− | # | + | # A főzővízbe ízlés szerint tehetünk egy hagymát és egy kevés fokhagymát, esetleg borsot és babérlevelet is. Tovább gazdagíthatjuk az ízét, ha leveszöldségeket is teszünk mellé (sárga- és fehérrépát, zellert stb.), de ezeket csak akkor tegyük a fazékba, ha a sonka már félig megfőtt, különben szétáznak. Sót ne tegyünk a főzővízbe, mert elég sós maga a sonka is. |
− | # | + | # A sonkát annyi ideig főzzük, ahány kiló (ha két kilós a sonka, legalább két órát kell főznünk). Ha van csont is a hús mellett, akkor próbáljuk azt kihúzni a sonkából a főzési idő végéhez közeledve – akkor van kész, ha könnyen elválik a hústól. A kötözött sonkát hústűvel ellenőrizhetjük, ha már könnyen bele tudjuk szúrni egész a közepéig, lekapcsolhatjuk a lángot. |
− | # | + | # A sonkát hagyjuk saját levében kihűlni. Ha gyorsítani akarjuk a folyamatot, akkor a (langyos) sonkát hideg vízbe is tehetjük, de semmiképpen se hagyjuk a levegőn kihűlni, mert akkor kiszárad és megkeményedik. Ha a vízben teljesen kihűlt, tegyük a hűtőbe. Csak akkor szeleteljük, ha már teljesen lehűlt és megdermedt. |
+ | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
40. sor: | 41. sor: | ||
* [http://www.nlcafe.hu/husvet_uj/20070403/tokeletes_sonkat_az_asztalra/ Tökéletes sonka – Nők Lapja Café] | * [http://www.nlcafe.hu/husvet_uj/20070403/tokeletes_sonkat_az_asztalra/ Tökéletes sonka – Nők Lapja Café] | ||
* [http://www.konyhatunderleszek.hu/husvet/husveti_sonka A jó húsvéti sonka titka – Konyhatündér leszek blog] | * [http://www.konyhatunderleszek.hu/husvet/husveti_sonka A jó húsvéti sonka titka – Konyhatündér leszek blog] | ||
− | |||
− |