Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Rizst főzni

136 bájt hozzáadva, 2016. december 18., 17:15
Hogyan kell rizst főzni?
== Hogyan kell rizst főzni? ==
[[Fájl:rizst_fozni.jpg|right]]Ha elegünk van a zacskós rizsből, adunk néhány tippet arra, hogy hogyan kell a rizst megfőzni.
== Lépések ==
# '''===Milyen rizst vegyünk?''' ===40 ezer rizsfajta ismert, s ebből még a hazai szupermarketekben is több fajtát megtalálunk. Az, hogy melyiket válasszuk általában a pénztárcánktól és a belőle készíteni kívánt étel fajtájától függ. #* A hántolt rizsek között megkülönböztetjük az A és B, valamint a barna rizst. Az A jobb minőségű, mint a B.#* Rizottóhoz használjunk közepes, gömbölyded, ún. arborio rizst, indiai és thai ételekhez hosszúkás basmatit, illetve jázminrizst, japán gasztronómiai különlegességekhez pálcikarizst. 
===A rizs főzése===
# '''Egyszerű főtt rizs:''' nincs egy jól bevált recept, mi most leírunk néhányat, aztán tessék próbálkozni, hogy ki hogyan tudja jobban elkészíteni. Ami általánosságban elmondható: a rizst mossuk meg, kis zsiradékon pirítsuk, s a rizs:víz arány általában 1:2 (tehát pl. egy csésze rizs, két csésze víz – köretként általában ez egy személy adagja).
== Amire szükséged lehet ==
* rizs
* víz
* zsiradék
* edény (lehetőség szerint teflon)
* A barna rizst általában 10-20 perccel tovább kell főzni.
* Ha nem szívja fel a rizs a vizet, pedig még mindig kemény, akkor valószínűleg régi a rizs. Ne szenvedjünk vele, abból már nem lesz vacsora.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
Névtelen felhasználó