Rizst főzni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell rizst főzni? ==
 
== Hogyan kell rizst főzni? ==
  
[[Fájl:rizst_fozni.jpg|right]]
+
[[Fájl:rizst_fozni.jpg|right]]Ha elegünk van a zacskós rizsből, adunk néhány tippet arra, hogy hogyan kell a rizst megfőzni.
Ha elegünk van a zacskós rizsből, adunk néhány tippet arra, hogy hogyan kell a rizst megfőzni.
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
===Milyen rizst vegyünk?===
+
# '''Milyen rizst vegyünk?''' 40 ezer rizsfajta ismert, s ebből még a hazai szupermarketekben is több fajtát megtalálunk. Az, hogy melyiket válasszuk általában a pénztárcánktól és a belőle készíteni kívánt étel fajtájától függ.  
40 ezer rizsfajta ismert, s ebből még a hazai szupermarketekben is több fajtát megtalálunk. Az, hogy melyiket válasszuk általában a pénztárcánktól és a belőle készíteni kívánt étel fajtájától függ.  
+
#* A hántolt rizsek között megkülönböztetjük az A és B, valamint a barna rizst. Az A jobb minőségű, mint a B.
# A hántolt rizsek között megkülönböztetjük az A és B, valamint a barna rizst. Az A jobb minőségű, mint a B.
+
#* Rizottóhoz használjunk közepes, gömbölyded, ún. arborio rizst, indiai és thai ételekhez hosszúkás basmatit, illetve jázminrizst, japán gasztronómiai különlegességekhez pálcikarizst.
# Rizottóhoz használjunk közepes, gömbölyded, ún. arborio rizst, indiai és thai ételekhez hosszúkás basmatit, illetve jázminrizst, japán gasztronómiai különlegességekhez pálcikarizst.
 
 
 
 
===A rizs főzése===
 
===A rizs főzése===
 
# '''Egyszerű főtt rizs:''' nincs egy jól bevált recept, mi most leírunk néhányat, aztán tessék próbálkozni, hogy ki hogyan tudja jobban elkészíteni. Ami általánosságban elmondható: a rizst mossuk meg, kis zsiradékon pirítsuk, s a rizs:víz arány általában 1:2 (tehát pl. egy csésze rizs, két csésze víz – köretként általában ez egy személy adagja).
 
# '''Egyszerű főtt rizs:''' nincs egy jól bevált recept, mi most leírunk néhányat, aztán tessék próbálkozni, hogy ki hogyan tudja jobban elkészíteni. Ami általánosságban elmondható: a rizst mossuk meg, kis zsiradékon pirítsuk, s a rizs:víz arány általában 1:2 (tehát pl. egy csésze rizs, két csésze víz – köretként általában ez egy személy adagja).
23. sor: 20. sor:
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
 +
* rizs
 +
* víz
 
* zsiradék
 
* zsiradék
 
* edény (lehetőség szerint teflon)
 
* edény (lehetőség szerint teflon)
32. sor: 31. sor:
  
 
* A barna rizst általában 10-20 perccel tovább kell főzni.
 
* A barna rizst általában 10-20 perccel tovább kell főzni.
* Ha nem szívja fel a rizs a vizet, pedig még mindig kemény, akkor valószínűleg régi a rizs. Ne szenvedjünk vele, abból már nem lesz vacsora.
 
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
39. sor: 37. sor:
 
* [http://www.hazipatika.com/articles/A_barna_az_igazi?aid=20020404102043 A barna az igazi]
 
* [http://www.hazipatika.com/articles/A_barna_az_igazi?aid=20020404102043 A barna az igazi]
 
* [http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Rizs_A_legjobb_fogas?aid=20080111071729&utm_source=20020404102043&utm_medium=scarab_ajanlo&utm_campaign=tartalomajanlo A legjobb fogás]
 
* [http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Rizs_A_legjobb_fogas?aid=20080111071729&utm_source=20020404102043&utm_medium=scarab_ajanlo&utm_campaign=tartalomajanlo A legjobb fogás]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)
A lap eredeti címe: „https://hogyankell.hu/Rizst_főzni