Puncsot készíteni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell puncsot készíteni? == | == Hogyan kell puncsot készíteni? == | ||
− | + | Egy téli összejövetel szinte elképzelhetetlen puncs nélkül. Mindenki fejében létezik egy elképzelés arról, hogy milyennek kell lennie a puncsnak, s ennek megfelelően több száz különféle változata létezik a hidegtől a melegig, a klasszikus angoltól a trópusiig. A punch szó perzsa nyelven eredetileg ötöt jelent, vagyis az öt hozzávalót: alapszesz, citrom, fűszerek, tea és víz. A bólé olyan szoros rokonságot mutat a punccsal, hogy gyakran szinonimaként emlegetik, egyesek viszont a meleg változatot azonosítják be a punccsal, míg a bólét a hideg verzióval. | |
== Lépések == | == Lépések == | ||
19. sor: | 19. sor: | ||
#* Csavarjuk bele a gyümölcsök levét, és jól keverjük össze. | #* Csavarjuk bele a gyümölcsök levét, és jól keverjük össze. | ||
#* Azonnal tálaljuk. | #* Azonnal tálaljuk. | ||
− | # | + | # Barbadosi Rum Punch: e híres puncs a küldetésükből hazatérő angol katonák egyik kedvenc itala volt, még versbe is foglalták: „One Sour, Two Sweet, Three Strong and Four Weak”. Egy savanyú (egy rész citrom), két édes (két rész cukor), három erős (három rész rum) és négy gyenge (négy rész víz). |
# '''Trópusi puncs''' | # '''Trópusi puncs''' | ||
#* Hozzávalók: 1,5 l ananászlé, 3,5 dl narancslé, 3,5 dl limonádé, 3,5 l víz, fél bögre cukor, 1 l gyömbér ízű üdítőital. Narancsgerezdek, cseresznye, eper a díszítéshez. | #* Hozzávalók: 1,5 l ananászlé, 3,5 dl narancslé, 3,5 dl limonádé, 3,5 l víz, fél bögre cukor, 1 l gyömbér ízű üdítőital. Narancsgerezdek, cseresznye, eper a díszítéshez. | ||
51. sor: | 51. sor: | ||
* [http://www.punchrecipes.org/tropical-punch.html Tropical punch] | * [http://www.punchrecipes.org/tropical-punch.html Tropical punch] | ||
* [http://www.diningguide.hu/blogok/szalonspicc/etterem-informacio-1899 Puncs - Bólé vagy amit akartok] | * [http://www.diningguide.hu/blogok/szalonspicc/etterem-informacio-1899 Puncs - Bólé vagy amit akartok] | ||
− | |||
− |