https://hogyankell.hu/index.php?title=Otthon_p%C3%A1link%C3%A1t_f%C5%91zni&feed=atom&action=historyOtthon pálinkát főzni - Laptörténet2024-03-29T15:24:29ZAz oldal laptörténete a wikibenMediaWiki 1.31.16https://hogyankell.hu/index.php?title=Otthon_p%C3%A1link%C3%A1t_f%C5%91zni&diff=13241&oldid=prev84.1.206.208: /* Lépések */2014-08-15T18:17:36Z<p><span dir="auto"><span class="autocomment">Lépések</span></span></p>
<table class="diff diff-contentalign-left" data-mw="interface">
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<tr class="diff-title" lang="hu">
<td colspan="2" style="background-color: #fff; color: #222; text-align: center;">← Régebbi változat</td>
<td colspan="2" style="background-color: #fff; color: #222; text-align: center;">A lap 2014. augusztus 15., 18:17-kori változata</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno" id="mw-diff-left-l5" >5. sor:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">5. sor:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>== Lépések ==</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>== Lépések ==</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div># '''<del class="diffchange diffchange-inline">Gondosad </del>válaszd ki a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcsöt!''' Sokan úgy gondolják, hogy a pálinkafőzéshez a fáról lehullót, ütődött, étkezési célra már nem igazán alkalmas gyümölcs is megfelel. Valójában éppen a gyümölcs minősége határozza meg a pálinka minőségét, így érdemes odafigyelni, illetve alaposan megválogatni, hogy milyen gyümölcsből készítünk pálinkát. Sok helyen a pálinkafőzés éppen az elhullott gyümölcsök felhasználásául szolgál (hogy ne menjen pocsékba), de az ilyen alapanyagtól a végeredmény karcos lesz (a köznyelvben ezeket a párlatokat kerítésszaggatóként emlegetik, ami sokkal inkább utal a rossz minőségre, mint a magas alkoholfokra). A jó gyümölcs ismérvei a következők:</div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div># '''<ins class="diffchange diffchange-inline">Gondosan </ins>válaszd ki a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcsöt!''' Sokan úgy gondolják, hogy a pálinkafőzéshez a fáról lehullót, ütődött, étkezési célra már nem igazán alkalmas gyümölcs is megfelel. Valójában éppen a gyümölcs minősége határozza meg a pálinka minőségét, így érdemes odafigyelni, illetve alaposan megválogatni, hogy milyen gyümölcsből készítünk pálinkát. Sok helyen a pálinkafőzés éppen az elhullott gyümölcsök felhasználásául szolgál (hogy ne menjen pocsékba), de az ilyen alapanyagtól a végeredmény karcos lesz (a köznyelvben ezeket a párlatokat kerítésszaggatóként emlegetik, ami sokkal inkább utal a rossz minőségre, mint a magas alkoholfokra). A jó gyümölcs ismérvei a következők:</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>## Magas cukortartalom</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>## Magas cukortartalom</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>## Érett, megfelelő – az adott gyümölcsre jellemző - íz világú.  </div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>## Érett, megfelelő – az adott gyümölcsre jellemző - íz világú.  </div></td></tr>
</table>84.1.206.208https://hogyankell.hu/index.php?title=Otthon_p%C3%A1link%C3%A1t_f%C5%91zni&diff=357&oldid=prevHogyankell, 2011. március 3., 08:55-n2011-03-03T08:55:54Z<p></p>
<table class="diff diff-contentalign-left" data-mw="interface">
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<tr class="diff-title" lang="hu">
<td colspan="2" style="background-color: #fff; color: #222; text-align: center;">← Régebbi változat</td>
<td colspan="2" style="background-color: #fff; color: #222; text-align: center;">A lap 2011. március 3., 08:55-kori változata</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno" id="mw-diff-left-l20" >20. sor:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">20. sor:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>== Figyelmeztetések ==</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>== Figyelmeztetések ==</div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;"></ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;">* A túlzott alkolholfogyasztás a máj károsodásához vezethet, ezen kívül a mértéktelen alkoholfogyasztás károsítja az idegrendszert, illetve korai halálhoz vezethet. </ins></div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>* A pálinkafőzés komoly tapasztalatot és szakértelmet kíván meg, érdemes szakember segítségét, tanácsát igénybe venni az első pálinkafőzés során.  </div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>* A pálinkafőzés komoly tapasztalatot és szakértelmet kíván meg, érdemes szakember segítségét, tanácsát igénybe venni az első pálinkafőzés során.  </div></td></tr>
</table>Hogyankellhttps://hogyankell.hu/index.php?title=Otthon_p%C3%A1link%C3%A1t_f%C5%91zni&diff=319&oldid=prevHogyankell: /* Lépések */2011-02-23T09:40:06Z<p><span dir="auto"><span class="autocomment">Lépések</span></span></p>
<table class="diff diff-contentalign-left" data-mw="interface">
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<tr class="diff-title" lang="hu">
<td colspan="2" style="background-color: #fff; color: #222; text-align: center;">← Régebbi változat</td>
<td colspan="2" style="background-color: #fff; color: #222; text-align: center;">A lap 2011. február 23., 09:40-kori változata</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno" id="mw-diff-left-l11" >11. sor:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">11. sor:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div># '''A gyümölcs kiválasztása után következik a cefrézés.''' Ennek során elsőként a gyümölcsöt meg kell mosni, eltávolítani a magot, illetve le kell darálni. A mosás szintén hozzájárul ahhoz, hogy a pálinka íze valóban tiszta legyen, nem érdemes ezen időt spórolni. Ezt követően hagyjuk érni a masszát. A cefrézés lényege, hogy a gyümölcs cukortartalma az érlelési folyamat során csökkenjen, ez a periódus akár 1 hónapot is igénybe vehet. Van, aki különböző adalékokat használ a folyamat felgyorsítására (pl.: élesztőtápot). Kb. 10 liter cefréből 1 liter pálinka főzhető.</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div># '''A gyümölcs kiválasztása után következik a cefrézés.''' Ennek során elsőként a gyümölcsöt meg kell mosni, eltávolítani a magot, illetve le kell darálni. A mosás szintén hozzájárul ahhoz, hogy a pálinka íze valóban tiszta legyen, nem érdemes ezen időt spórolni. Ezt követően hagyjuk érni a masszát. A cefrézés lényege, hogy a gyümölcs cukortartalma az érlelési folyamat során csökkenjen, ez a periódus akár 1 hónapot is igénybe vehet. Van, aki különböző adalékokat használ a folyamat felgyorsítására (pl.: élesztőtápot). Kb. 10 liter cefréből 1 liter pálinka főzhető.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div># '''Főzd meg a cefrét!''' Ha sikerült elérni a megfelelő, 0-4 közötti cukorfokot, akkor kezdődhet a pálinkafőzés, illetve lepárlás. Az otthoni főzés esetén kizárólag a kisüsti módszer jöhet szóba. Ennek során a cefrét egy főzőüstben kell hevíteni, az elsőként lecsapódó párlat az alszesz, amit még egy körben finomítani kell. Ez utóbbi végeredménye a már majdnem kész pálinka. Az egyszerűbb lepárlókészülékek már 20-30 ezer forintért beszerezhetők. A pálinkafőző üstök anyaga egyébként vörösréz, vagy saválló acél. A vörösréz kitűnően vezeti a hőt, ellenáll a cefre savainak, valamint katalizálja a lepárlás során végbemenő kémiai reakciókat, ezáltal javítva a pálinka minőségét.   </div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div># '''Főzd meg a cefrét!''' Ha sikerült elérni a megfelelő, 0-4 közötti cukorfokot, akkor kezdődhet a pálinkafőzés, illetve lepárlás. Az otthoni főzés esetén kizárólag a kisüsti módszer jöhet szóba. Ennek során a cefrét egy főzőüstben kell hevíteni, az elsőként lecsapódó párlat az alszesz, amit még egy körben finomítani kell. Ez utóbbi végeredménye a már majdnem kész pálinka. Az egyszerűbb lepárlókészülékek már 20-30 ezer forintért beszerezhetők. A pálinkafőző üstök anyaga egyébként vörösréz, vagy saválló acél. A vörösréz kitűnően vezeti a hőt, ellenáll a cefre savainak, valamint katalizálja a lepárlás során végbemenő kémiai reakciókat, ezáltal javítva a pálinka minőségét.   </div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>## A főzésnél már Magyarországon is alkalmazzák az ún. tornyos pálinkafőzési módszert, mellyel egy lépcsőben készíthető el a pálinka. Ezt az <del class="diffchange diffchange-inline">eljáráshoz </del>azonban csak rendkívül drága főzőberendezéssel lehet megvalósítani, melyet ellenőrzött főzdékben alkalmaznak.</div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>## A főzésnél már Magyarországon is alkalmazzák az ún. tornyos pálinkafőzési módszert, mellyel egy lépcsőben készíthető el a pálinka. Ezt az <ins class="diffchange diffchange-inline">eljárást </ins>azonban csak rendkívül drága főzőberendezéssel lehet megvalósítani, melyet ellenőrzött főzdékben alkalmaznak.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div># '''Érleld meg a pálinkat!''' A párlatot le kell hűteni, illetve a pálinkában található szennyeződések eltávolítása érdekében a szeszt át kell szűrni. Ezt követően célszerű pihentetni a párlatot rozsdamentes edényben, vagy ha van rá lehetőség, tölgyfahordóban. Utóbbi egyébként kellemes ízt ad hozzá a pálinkához. A pihentetésnél is legyünk türelmesek, érdemes legalább 1-2 hónapot várni a fogyasztásig, illetve a házi palackozásig.  </div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div># '''Érleld meg a pálinkat!''' A párlatot le kell hűteni, illetve a pálinkában található szennyeződések eltávolítása érdekében a szeszt át kell szűrni. Ezt követően célszerű pihentetni a párlatot rozsdamentes edényben, vagy ha van rá lehetőség, tölgyfahordóban. Utóbbi egyébként kellemes ízt ad hozzá a pálinkához. A pihentetésnél is legyünk türelmesek, érdemes legalább 1-2 hónapot várni a fogyasztásig, illetve a házi palackozásig.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>== Tippek ==</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>== Tippek ==</div></td></tr>
</table>Hogyankellhttps://hogyankell.hu/index.php?title=Otthon_p%C3%A1link%C3%A1t_f%C5%91zni&diff=310&oldid=prevHogyankell: /* Kapcsolódó videók */2011-02-23T08:54:58Z<p><span dir="auto"><span class="autocomment">Kapcsolódó videók</span></span></p>
<table class="diff diff-contentalign-left" data-mw="interface">
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<tr class="diff-title" lang="hu">
<td colspan="2" style="background-color: #fff; color: #222; text-align: center;">← Régebbi változat</td>
<td colspan="2" style="background-color: #fff; color: #222; text-align: center;">A lap 2011. február 23., 08:54-kori változata</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno" id="mw-diff-left-l34" >34. sor:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">34. sor:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>== Kapcsolódó videók ==</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>== Kapcsolódó videók ==</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><del class="diffchange diffchange-inline">http://www.youtube.com/watch?v</del>=<del class="diffchange diffchange-inline">FQCnrSRvr0M </del></div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>== <ins class="diffchange diffchange-inline">Pálinkafőzési tanácsok a Mokkában =</ins>=</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><del class="diffchange diffchange-inline">http://www.youtube.com/watch?v</del>=<del class="diffchange diffchange-inline">sOr4fyDxr1w </del></div></td><td colspan="2"> </td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><del class="diffchange diffchange-inline">http://www.youtube.com/watch?v</del>=<del class="diffchange diffchange-inline">mEmZocLUmCg</del></div></td><td colspan="2"> </td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;"><youtube>S8XOBmXe5Yw</youtube></ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;"></ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;">== Kertész anyus konyhájában felrobban a házilag barkácsolt pálinkafőző ==</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;"></ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;"><youtube>4vY2oWP1Fjc</youtube></ins></div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>== Kapcsolódó források, hivatkozások ==</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>== Kapcsolódó források, hivatkozások ==</div></td></tr>
</table>Hogyankellhttps://hogyankell.hu/index.php?title=Otthon_p%C3%A1link%C3%A1t_f%C5%91zni&diff=309&oldid=prevHogyankell: Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell otthon pálinkát főzni? == A jövedéki törvény 2010-es módosításának köszönhetően saját használatra már otthoni s lehet pálinkát főzni. A…”2011-02-23T08:50:36Z<p>Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell otthon pálinkát főzni? == A jövedéki törvény 2010-es módosításának köszönhetően saját használatra már otthoni s lehet pálinkát főzni. A…”</p>
<p><b>Új lap</b></p><div>== Hogyan kell otthon pálinkát főzni? ==<br />
<br />
A jövedéki törvény 2010-es módosításának köszönhetően saját használatra már otthoni s lehet pálinkát főzni. A pálinka minőségét leginkább a gyümölcs befolyásolja, a folyamat legveszélyesebb fázisa pedig maga a lepárlás, így célszerű az első főzésnél szakember, vagy bérfőzde segítségét kérni. <br />
<br />
== Lépések ==<br />
<br />
# '''Gondosad válaszd ki a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcsöt!''' Sokan úgy gondolják, hogy a pálinkafőzéshez a fáról lehullót, ütődött, étkezési célra már nem igazán alkalmas gyümölcs is megfelel. Valójában éppen a gyümölcs minősége határozza meg a pálinka minőségét, így érdemes odafigyelni, illetve alaposan megválogatni, hogy milyen gyümölcsből készítünk pálinkát. Sok helyen a pálinkafőzés éppen az elhullott gyümölcsök felhasználásául szolgál (hogy ne menjen pocsékba), de az ilyen alapanyagtól a végeredmény karcos lesz (a köznyelvben ezeket a párlatokat kerítésszaggatóként emlegetik, ami sokkal inkább utal a rossz minőségre, mint a magas alkoholfokra). A jó gyümölcs ismérvei a következők:<br />
## Magas cukortartalom<br />
## Érett, megfelelő – az adott gyümölcsre jellemző - íz világú. <br />
## Tiszta, „sérülésmentes”.<br />
# '''A gyümölcs kiválasztása után következik a cefrézés.''' Ennek során elsőként a gyümölcsöt meg kell mosni, eltávolítani a magot, illetve le kell darálni. A mosás szintén hozzájárul ahhoz, hogy a pálinka íze valóban tiszta legyen, nem érdemes ezen időt spórolni. Ezt követően hagyjuk érni a masszát. A cefrézés lényege, hogy a gyümölcs cukortartalma az érlelési folyamat során csökkenjen, ez a periódus akár 1 hónapot is igénybe vehet. Van, aki különböző adalékokat használ a folyamat felgyorsítására (pl.: élesztőtápot). Kb. 10 liter cefréből 1 liter pálinka főzhető.<br />
# '''Főzd meg a cefrét!''' Ha sikerült elérni a megfelelő, 0-4 közötti cukorfokot, akkor kezdődhet a pálinkafőzés, illetve lepárlás. Az otthoni főzés esetén kizárólag a kisüsti módszer jöhet szóba. Ennek során a cefrét egy főzőüstben kell hevíteni, az elsőként lecsapódó párlat az alszesz, amit még egy körben finomítani kell. Ez utóbbi végeredménye a már majdnem kész pálinka. Az egyszerűbb lepárlókészülékek már 20-30 ezer forintért beszerezhetők. A pálinkafőző üstök anyaga egyébként vörösréz, vagy saválló acél. A vörösréz kitűnően vezeti a hőt, ellenáll a cefre savainak, valamint katalizálja a lepárlás során végbemenő kémiai reakciókat, ezáltal javítva a pálinka minőségét. <br />
## A főzésnél már Magyarországon is alkalmazzák az ún. tornyos pálinkafőzési módszert, mellyel egy lépcsőben készíthető el a pálinka. Ezt az eljáráshoz azonban csak rendkívül drága főzőberendezéssel lehet megvalósítani, melyet ellenőrzött főzdékben alkalmaznak.<br />
# '''Érleld meg a pálinkat!''' A párlatot le kell hűteni, illetve a pálinkában található szennyeződések eltávolítása érdekében a szeszt át kell szűrni. Ezt követően célszerű pihentetni a párlatot rozsdamentes edényben, vagy ha van rá lehetőség, tölgyfahordóban. Utóbbi egyébként kellemes ízt ad hozzá a pálinkához. A pihentetésnél is legyünk türelmesek, érdemes legalább 1-2 hónapot várni a fogyasztásig, illetve a házi palackozásig. <br />
<br />
== Tippek ==<br />
<br />
* Amennyiben nincs lehetőség az otthoni pálinkafőzésre, úgy a gyümölcsöt bérfőzdékben is ki lehet főzetni, a jövedéki adómentesség határa ebben az esetben is 50 liter. Ez a megoldás egyébként a legbiztonságosabb!<br />
* Az ágyas pálinka elkészítése egyszerű, az üvegbe friss gyümölcsöt kell tenni, majd erre ráönteni az elkészült pálinkát. <br />
<br />
== Figyelmeztetések ==<br />
<br />
* A pálinkafőzés komoly tapasztalatot és szakértelmet kíván meg, érdemes szakember segítségét, tanácsát igénybe venni az első pálinkafőzés során. <br />
* Lepárló berendezést csak a vámhatóság engedélyével lehet gyártani, illetve eladni. Ez azért is fontos, mert a házilag készített, a szabványoknak nem megfelelő, otthon fabrikált pálinkafőzök akár robbanást is előidézhetnek.<br />
* Az otthoni főzésnél eléggé elterjed a kuktás verzió, ám ez a megoldás nagyon veszélyes. Ha a kuktából a párlatot levezető cső eltömődik, akkor akár pár perc alatt akkora nyomás alakulhat ki az edényben, hogy szétrobban.<br />
* Az Országgyűlés 2010-ben megszavazta a jövedéki törvény módosítását, ennek eredményeként – bizonyos feltételek teljesítésével – otthon is lehet pálinkát főzni. Ha a pálinkafőzés nem eladási célokat szolgál, akkor 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni, a főzést nem kell semmilyen állami szervnek bejelenteni, a pálinkafőző berendezést nem kell engedélyeztetni (100 liter alatt).<br />
<br />
== Amire szükséged lehet ==<br />
<br />
* Lepárló berendezés (vámhatóság által engedélyezett gyártótól, forgalmazótól).<br />
* Kiváló minőségű gyümölcs.<br />
* Türelem és kitartás.<br />
<br />
== Kapcsolódó videók ==<br />
<br />
http://www.youtube.com/watch?v=FQCnrSRvr0M <br />
http://www.youtube.com/watch?v=sOr4fyDxr1w <br />
http://www.youtube.com/watch?v=mEmZocLUmCg<br />
<br />
<br />
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==<br />
<br />
* [http://www.kozlony.magyarorszag.hu/pdf/7947 A házi pálinkafőzés törvényi szabályozása]<br />
* [http://www.zsindelyes.hu/cikk_a_gyumolcs_utja.php A gyümölcs útja a palackig] <br />
* [http://hvg.hu/hvgfriss/2011.01/201101_otthoni_parlatkeszites_buktatokkal_hig_a_le Az otthoni pálinkafőzés buktatói]<br />
<br />
[[Kategória:Étel-ital]]</div>Hogyankell