Otthon pálinkát főzni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
5. sor: | 5. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # ''' | + | # '''Gondosad válaszd ki a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcsöt!''' Sokan úgy gondolják, hogy a pálinkafőzéshez a fáról lehullót, ütődött, étkezési célra már nem igazán alkalmas gyümölcs is megfelel. Valójában éppen a gyümölcs minősége határozza meg a pálinka minőségét, így érdemes odafigyelni, illetve alaposan megválogatni, hogy milyen gyümölcsből készítünk pálinkát. Sok helyen a pálinkafőzés éppen az elhullott gyümölcsök felhasználásául szolgál (hogy ne menjen pocsékba), de az ilyen alapanyagtól a végeredmény karcos lesz (a köznyelvben ezeket a párlatokat kerítésszaggatóként emlegetik, ami sokkal inkább utal a rossz minőségre, mint a magas alkoholfokra). A jó gyümölcs ismérvei a következők: |
## Magas cukortartalom | ## Magas cukortartalom | ||
## Érett, megfelelő – az adott gyümölcsre jellemző - íz világú. | ## Érett, megfelelő – az adott gyümölcsre jellemző - íz világú. | ||
11. sor: | 11. sor: | ||
# '''A gyümölcs kiválasztása után következik a cefrézés.''' Ennek során elsőként a gyümölcsöt meg kell mosni, eltávolítani a magot, illetve le kell darálni. A mosás szintén hozzájárul ahhoz, hogy a pálinka íze valóban tiszta legyen, nem érdemes ezen időt spórolni. Ezt követően hagyjuk érni a masszát. A cefrézés lényege, hogy a gyümölcs cukortartalma az érlelési folyamat során csökkenjen, ez a periódus akár 1 hónapot is igénybe vehet. Van, aki különböző adalékokat használ a folyamat felgyorsítására (pl.: élesztőtápot). Kb. 10 liter cefréből 1 liter pálinka főzhető. | # '''A gyümölcs kiválasztása után következik a cefrézés.''' Ennek során elsőként a gyümölcsöt meg kell mosni, eltávolítani a magot, illetve le kell darálni. A mosás szintén hozzájárul ahhoz, hogy a pálinka íze valóban tiszta legyen, nem érdemes ezen időt spórolni. Ezt követően hagyjuk érni a masszát. A cefrézés lényege, hogy a gyümölcs cukortartalma az érlelési folyamat során csökkenjen, ez a periódus akár 1 hónapot is igénybe vehet. Van, aki különböző adalékokat használ a folyamat felgyorsítására (pl.: élesztőtápot). Kb. 10 liter cefréből 1 liter pálinka főzhető. | ||
# '''Főzd meg a cefrét!''' Ha sikerült elérni a megfelelő, 0-4 közötti cukorfokot, akkor kezdődhet a pálinkafőzés, illetve lepárlás. Az otthoni főzés esetén kizárólag a kisüsti módszer jöhet szóba. Ennek során a cefrét egy főzőüstben kell hevíteni, az elsőként lecsapódó párlat az alszesz, amit még egy körben finomítani kell. Ez utóbbi végeredménye a már majdnem kész pálinka. Az egyszerűbb lepárlókészülékek már 20-30 ezer forintért beszerezhetők. A pálinkafőző üstök anyaga egyébként vörösréz, vagy saválló acél. A vörösréz kitűnően vezeti a hőt, ellenáll a cefre savainak, valamint katalizálja a lepárlás során végbemenő kémiai reakciókat, ezáltal javítva a pálinka minőségét. | # '''Főzd meg a cefrét!''' Ha sikerült elérni a megfelelő, 0-4 közötti cukorfokot, akkor kezdődhet a pálinkafőzés, illetve lepárlás. Az otthoni főzés esetén kizárólag a kisüsti módszer jöhet szóba. Ennek során a cefrét egy főzőüstben kell hevíteni, az elsőként lecsapódó párlat az alszesz, amit még egy körben finomítani kell. Ez utóbbi végeredménye a már majdnem kész pálinka. Az egyszerűbb lepárlókészülékek már 20-30 ezer forintért beszerezhetők. A pálinkafőző üstök anyaga egyébként vörösréz, vagy saválló acél. A vörösréz kitűnően vezeti a hőt, ellenáll a cefre savainak, valamint katalizálja a lepárlás során végbemenő kémiai reakciókat, ezáltal javítva a pálinka minőségét. | ||
− | ## A főzésnél már Magyarországon is alkalmazzák az ún. tornyos pálinkafőzési módszert, mellyel egy lépcsőben készíthető el a pálinka. Ezt az | + | ## A főzésnél már Magyarországon is alkalmazzák az ún. tornyos pálinkafőzési módszert, mellyel egy lépcsőben készíthető el a pálinka. Ezt az eljáráshoz azonban csak rendkívül drága főzőberendezéssel lehet megvalósítani, melyet ellenőrzött főzdékben alkalmaznak. |
− | # '''Érleld meg a pálinkat!''' A párlatot le kell hűteni, illetve a pálinkában található szennyeződések eltávolítása érdekében a szeszt át kell szűrni. Ezt követően célszerű pihentetni a párlatot rozsdamentes edényben, vagy ha van rá lehetőség, tölgyfahordóban. Utóbbi egyébként kellemes ízt ad hozzá a pálinkához. A pihentetésnél is legyünk türelmesek, érdemes legalább 1-2 hónapot várni a fogyasztásig, illetve a házi palackozásig. | + | # '''Érleld meg a pálinkat!''' A párlatot le kell hűteni, illetve a pálinkában található szennyeződések eltávolítása érdekében a szeszt át kell szűrni. Ezt követően célszerű pihentetni a párlatot rozsdamentes edényben, vagy ha van rá lehetőség, tölgyfahordóban. Utóbbi egyébként kellemes ízt ad hozzá a pálinkához. A pihentetésnél is legyünk türelmesek, érdemes legalább 1-2 hónapot várni a fogyasztásig, illetve a házi palackozásig. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
20. sor: | 20. sor: | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | |||
− | |||
* A pálinkafőzés komoly tapasztalatot és szakértelmet kíván meg, érdemes szakember segítségét, tanácsát igénybe venni az első pálinkafőzés során. | * A pálinkafőzés komoly tapasztalatot és szakértelmet kíván meg, érdemes szakember segítségét, tanácsát igénybe venni az első pálinkafőzés során. | ||
36. sor: | 34. sor: | ||
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
− | == | + | http://www.youtube.com/watch?v=FQCnrSRvr0M |
− | + | http://www.youtube.com/watch?v=sOr4fyDxr1w | |
− | + | http://www.youtube.com/watch?v=mEmZocLUmCg | |
− | |||
− | |||
− | |||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
49. sor: | 44. sor: | ||
* [http://www.zsindelyes.hu/cikk_a_gyumolcs_utja.php A gyümölcs útja a palackig] | * [http://www.zsindelyes.hu/cikk_a_gyumolcs_utja.php A gyümölcs útja a palackig] | ||
* [http://hvg.hu/hvgfriss/2011.01/201101_otthoni_parlatkeszites_buktatokkal_hig_a_le Az otthoni pálinkafőzés buktatói] | * [http://hvg.hu/hvgfriss/2011.01/201101_otthoni_parlatkeszites_buktatokkal_hig_a_le Az otthoni pálinkafőzés buktatói] | ||
− | |||
− |