Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Macaront készíteni

124 bájt törölve, 2014. január 23., 14:02
Hogyan kell macaront készíteni?
== Hogyan kell {{macaront készíteni}}? ==
[[Fájl:macaron.jpg|right|250 px]]A macaron XIV-XV. századi olasz gyökerekkel rendelkező sütemény, amely tojásfehérjéből és darált mandulából készült apró édességként kezdte meg hódító útját. Igazi népszerűségre Franciaországban tett szert, ahol a cukrászdák nap mint nap több ezer darabot kínálnak belőle a kulináris élvezetekre vágyóknak. Ennek a legkülönfélébb színekben pompázó parányi süteménynek az a jellegzetessége, hogy tésztája pillekönnyű, és ha beleharapunk, akkor kérge finoman roppan, és egy rövid hatásszünet után azonnal megízlelhetjük a közepét is. A macaron lényege pontosan a közepében van, ugyanis a tölteléke adja meg az igazi ízvilágát. Míg tésztája egyszerűen csak édes, addig a tölteléke kesernyés vagy savanykás, attól függően, hogy milyen alapanyagokból állítjuk össze. Sokan úgy gondolják azt, hogy otthon nem egyszerű elkészíteni ezt a korongokból álló édességet, de néhány trükk, egy kis türelem és némi sütési gyakorlat után bátran hozzáfoghatunk a mennyei falatok megalkotásához!
== Lépések ==
#'''Keverjünk habot!''' A másik adag tojásfehérjét verjük fel félig habbá, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl kemény. A félig felvert habot ezután lassabb fokozaton keverjük, és közben folyamatosan csurgassuk hozzá a cukorszirupot, majd várjunk vele, míg egy kicsit visszahűl.
#'''Készítsük el a massza másik részét!''' A felvert hab 1/3-át adjuk hozzá a mandulalisztes masszához, keverjük össze vele, majd adjuk hozzá a maradék habot is, és lapátoló mozdulatokkal dolgozzuk össze őket. Ne ijedjünk meg, ha összeesik a hab, és sokkal folyósabb lesz, mint például egy piskótatészta alapja. A lényeg az, hogy „szalagosra” keverjük, azaz ha kiemeljük belőle a kanalat, akkor arról darabosan potyogjon le a habos massza.
#'''Színezzük a „tésztát”!''' Ha színes macaronokat szeretnénk készíteni, akkor használhatunk mesterséges ételfestéket, vagy természetes színezőket (például: céklalé, sáfrány, kakaópor). Ha porállagú ételfestéket használunk, akkor azt már a mandulalisztből és porcukorból álló keverékéhez keverékhez adjuk hozzá, ha folyékonyt, akkor a habos masszához öntsük.
#'''Formázzuk meg a korongokat!''' Töltsük habzsákba a masszát, és egy vékonyabb nyomócső segítségével formázzuk meg a sütőpapírral kibélelt tepsin a kb. 3 cm átmérőjű korongokat, amelyek 1,5-2 ujjnyi távolságra legyenek egymástól. Fontos, hogy ne legyenek rajtuk kicsúcsosodások, ezért ennek érdekében emeljük fel a tepsit és ütögessük meg alulról, hogy egyenletesen terüljenek el a korongok. A macaron szabályosan kerek, felülete teljesen sima, és vékony „talpazata” van, amely majd sütés közben formálódik ki.
#'''Hagyjuk állni a korongokat!''' 40-45 percre pihentessük őket, hogy felületükön bőrréteg keletkezzen, amely védelmet biztosít az ellen, hogy tetejük kirepedezzen sütés közben.
== Figyelmeztetések ==
MEGJEGYZÉS: Amennyiben szeretnéd az olvasókat figyelmeztetni valamire *Csak nagyon finom szemcséjű mandulalisztet használjunk!*Figyeljünk arra, hogy a témával kapcsolatbanmasszát megfelelő állagúra keverjük! Az sem jó, azt itt tudod megtenni. Minden figyelmeztetést új sorba írjha túl sűrű marad, és az elején egy csillaggal (*)sem, ha túlkeverjük, mert akkor a tepsiben szétfolyik. Ezt Érdemes a sort kérlekfokozatos, töröldlassabb keverésre törekedni, csak magyarázatként szolgál!és folyamatosan ellenőrizni a massza minőségét. * Első figyelmeztetés == Kapcsolódó videók == MEGJEGYZÉS: Ha találsz A sütési hőmérséklet és emiatt a témához kapcsolódó Youtube videótsütési idő sütőként eltérhet, akkor azt itt tudod befűzni az oldalba. Ehhez továbbá nem kell más tennedajánlott légkeveréses funkcióval sütni, mint az „IDE” szó helyett beírnod mert könnyen kiszáradhat a kiválasztott Youtube videó egyedi kódjáttészta<youtube>IDE</youtube> 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
MEGJEGYZÉS* [http: Az alábbi minta alapján add meg azokat //www.macaron.hu/ Még többet a webcímeket és a hozzájuk tartozó rövid leírást, amit forrásként használtál, illetve szorosan a témához kapcsolódnakmacaronról]* [http://www.nosalty. Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!hu/receptek/kategoria/aprosutemeny/macaron/ Macaron receptek]* [http://macaronnap.hu/ Az első magyar Macaron Nap]
* [http://www.hogyankell.hu Hogyan kell?]
[[Kategória:Étel-ital]]
1 859
szerkesztés