Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Macaront készíteni

959 bájt hozzáadva, 2014. január 23., 14:02
Hogyan kell macaront készíteni?
== Hogyan kell {{macaront készíteni}}? ==
[[Fájl:macaron.jpg|right|250 px]]A macaron XIV-XV. századi olasz gyökerekkel rendelkező sütemény, amely tojásfehérjéből és darált mandulából készült apró édességként kezdte meg hódító útját. Igazi népszerűségre Franciaországban tett szert, ahol a cukrászdák nap mint nap több ezer darabot kínálnak belőle a kulináris élvezetekre vágyóknak. Ennek a legkülönfélébb színekben pompázó parányi süteménynek az a jellegzetessége, hogy tésztája pillekönnyű, és ha beleharapunk, akkor kérge finoman roppan, és egy rövid hatásszünet után azonnal megízlelhetjük a közepét is. A macaron lényege pontosan a közepében van, ugyanis a tölteléke adja meg az igazi ízvilágát. Míg tésztája egyszerűen csak édes, addig a tölteléke kesernyés vagy savanykás, attól függően, hogy milyen alapanyagokból állítjuk össze. Sokan úgy gondolják azt, hogy otthon nem egyszerű elkészíteni ezt a korongokból álló édességet, de néhány trükk, egy kis türelem és némi sütési gyakorlat után bátran hozzáfoghatunk a mennyei falatok megalkotásához!
== Lépések ==
#Gyűjtsük '''Szerezzük be a hozzávalókat! ''' (25-30 darab koronghoz)##*150 g mandulaliszt##*150 g porcukor##*150 g kristálycukor ##*4 dl víz##*2 X 55 g tojásfehérje (kb. 4 tojásból)#'''Készítsük elő a legfontosabb alapanyagokat!'''##*A tojásfehérjét a macaron elkészítése előtt 4 nappal le kell ütni, és lezárt edényben, hűtőszekrényben kell tárolni. Mindez azért fontos, mert a tojásfehérjének ennyi időre van szüksége, hogy elkezdjen lebomlani. Ha ezt előzetesen nem tennénk meg, akkor túl erős, masszív maradna, és ha ezt adnánk a tésztához, akkor az sülés közben szétrepedne, és nem is lenne olyan lágyan omló.##*Mandulalisztet szakboltban vásárolhatunk, aminek a legapróbb szemcséjűnek kell lennie. Ha nem sikerül beszereznünk, akkor házilag is elkészíthetjük. Ehhez a szeletelt mandulát alaposan daráljuk le, majd szitáljuk át, és csak a legfinomabb mandulaport használjuk fel az édesség elkészítéséhez.#'''Állítsuk össze a massza egyik részét! ''' Ehhez keverjük össze a mandulalisztet és a porcukrot, majd adjuk hozzá az egyik adag tojásfehérjét.#Készítsünk '''Főzzünk cukorszirupot! ''' A vízhez hozzáadott kristálycukrot forraljuk fel 118-120°C-ra. Fontos a hőmérséklet leellenőrzése például egy konyhai maghőmérő segítségével, mert a cukorszirup csak ezen a hőmérsékleten használható fel a továbbiakban.#'''Keverjünk habot! ''' A másik adag tojásfehérjét verjük fel félig habbá, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl kemény. A félig felvert habot ezután lassabb fokozaton keverjük, és közben folyamatosan csurgassuk hozzá a cukorszirupot, majd várjunk vele, míg egy kicsit visszahűl.#'''Készítsük el a massza másik részét! ''' A felvert hab 1/3-át adjuk hozzá a mandulalisztes masszához, keverjük össze vele, majd adjuk hozzá a maradék habot is, és lapátoló mozdulatokkal dolgozzuk össze őket. Ne ijedjünk meg, ha összeesik a hab, és sokkal folyósabb lesz, mint például egy piskótatészta alapja. A lényeg az, hogy „szalagosra” keverjük, azaz ha kiemeljük belőle a kanalat, akkor arról darabosan potyogjon le a habos massza. #'''Színezzük a „tésztát”! ''' Ha színes macaronokat szeretnénk készíteni, akkor használhatunk mesterséges ételfestéket, vagy természetes színezőket (például: céklalé, sáfrány, kakaópor). Ha porállagú ételfestéket használunk, akkor azt már a mandulalisztből és porcukorból álló keverékéhez keverékhez adjuk hozzá, ha folyékonyt, akkor a habos masszához öntsük.#'''Formázzuk meg a korongokat! ''' Töltsük habzsákba a masszát, és egy vékonyabb nyomócső segítségével formázzuk meg a sütőpapírral kibélelt tepsin a kb. 3 cm átmérőjű korongokat, amelyek 1,5-2 ujjnyi távolságra legyenek egymástól. Fontos, hogy ne legyenek rajtuk kicsúcsosodások, ezért ennek érdekében emeljük fel a tepsit és ütögessük meg alulról, hogy egyenletesen terüljenek el a korongok. A macaron szabályosan kerek, felülete teljesen sima, és vékony „talpazata” van, amely majd sütés közben formálódik ki.#'''Hagyjuk állni a korongokat! ''' 40-45 percre pihentessük őket, hogy felületükön bőrréteg keletkezzen, amely védelmet biztosít az ellen, hogy tetejük kirepedezzen sütés közben. #'''Süssük meg a korongokat! ''' Előmelegített sütőben, 155 °C-on, 8-10 percig süssük a macaron-korongokat. Ha megfelelő állagú masszát kevertünk, akkor a tetejük nem fog szétrepedni, és az 5. perc környékén a talpak is megjelennek. Sütés után hagyjuk kihűlni, és a sütőpapír szépen leválik a korongok aljáról.#'''Készítsünk tölteléket! ''' A töltelékek alapanyagainak és ízeinek csak a fantázia tud határt szabni. A macaronokat megtölthetjük csokoládé (ganache = csokoládékrém), karamell, vagy gyümölcs ízesítésű krémmel, illetve pikánsabb lekvárral vagy gyümölcszselével. ##*''Ganache (= csokoládékrém)'' - 5 dl tejszínt felforralunk, és hozzáadunk 60 dkg feldarabolt étcsokoládét, és alacsony hőmérsékleten addig főzzük, amíg krémes állagú nem lesz. Hagyjuk kihűlni, majd jól átkeverjük. Rummal ízesíthetjük.##*''Meggyes töltelék'' - 10 dkg meggyet (befőtt is jó) aprítógépben felaprítunk, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot és egy kiskanálnyi keményítőt vagy pudingport, továbbá egy kevés meggylét, és az egészet sűrűre főzzük.##*''Limeos töltelék'' - Két lime héját lereszeljük, és kifacsarjuk a levét. Összekeverjük a héj-reszeléket 60 g porcukorral, hogy szemcsés keveréket kapjunk, amelyhez hozzáadunk két tojás sárgáját, és beleöntjük a lime kifacsart levét is. Folyamatos kevergetés mellett mindezt krémmé főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Ezután kisebb adagokban hozzáadunk 60 g vajat, simára keverjük, és mentasziruppal ízesítjük a krémet.#'''Állítsuk össze a macaronokat! ''' Két-két korongot egy kiskanálnyi töltelékkel ragaszthatunk össze. Fogyasztás előtt legalább egy napig hagyjuk állni.   
== Tippek ==
MEGJEGYZÉS: Add meg *Ha nincs otthon maghőmérőnk, akkor egy egyszerű trükk segítségével leellenőrizhetjük a cukorszirup minőségét. Egy kanállal vegyünk ki a forrásban lévő cukorszirupból egy kisebb mennyiséget, amelyhez a tippeketmutatóujjunkkal óvatosan érjünk hozzá, amik segítik az olvasót fújogassuk, majd érintgessük össze a mutatóujjunkat a megvalósítás soránhüvelykujjunkkal. Minden új tippet Ha így egy csillaggal (erősebb cukorszál keletkezik a két ujj között, akkor már megfelelő a szirup hőmérséklete és sűrűsége.*) kezd! Ezt a sort kérlekÉrdemes egyszerre nagyobb mennyiséget is megsütni. A korongokat hosszabb ideig is tárolhatjuk lezárható edényekben, amelyeket aztán bármikor elővehetünk, és frissen készített krémmel tölthetjük meg. Máris kész az ínycsiklandózó desszert.*Ajándéknak, töröldvalamint vendégváró falatkáknak is kiváló ez az apró és bájos édesség. Adjuk át díszes dobozban, csak magyarázatként szolgálvagy kínáljuk tálcán! * Első tippSok gyakorlással és kísérletezgetéssel fejleszthetjük macaron-készítő képességünket.
== Amire szükséged lehet ==
MEGJEGYZÉS: Sorold fel azokat a dolgokat, amire szükség van a megvalósítás során*az alaptésztához az 1. Minden szükséges eszközt új sorba írj, az elején egy csillaggal pontban felsorolt alapanyagok*daráló (ha házilag készítjük el a mandulalisztet)*szita (a bolti mandulalisztet is érdemes átszitálni). Ezt *keverőtálak*robotgép vagy habverő*tepsi*sütőpapír*maghőmérő (de van más módszer is a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!cukorszirup hőmérsékletének ellenőrzéséhez)*természetes vagy mesterséges színezékek* Első az ízlés szerint választott töltelékhez szükséges dologalapanyagok*türelem és egy kis sütési gyakorlat
== Figyelmeztetések ==
MEGJEGYZÉS: Amennyiben szeretnéd az olvasókat figyelmeztetni valamire *Csak nagyon finom szemcséjű mandulalisztet használjunk!*Figyeljünk arra, hogy a témával kapcsolatbanmasszát megfelelő állagúra keverjük! Az sem jó, azt itt tudod megtenni. Minden figyelmeztetést új sorba írjha túl sűrű marad, és az elején egy csillaggal (*)sem, ha túlkeverjük, mert akkor a tepsiben szétfolyik. Ezt Érdemes a sort kérlekfokozatos, töröldlassabb keverésre törekedni, csak magyarázatként szolgál!és folyamatosan ellenőrizni a massza minőségét. * Első figyelmeztetés == Kapcsolódó videók == MEGJEGYZÉS: Ha találsz A sütési hőmérséklet és emiatt a témához kapcsolódó Youtube videótsütési idő sütőként eltérhet, akkor azt itt tudod befűzni az oldalba. Ehhez továbbá nem kell más tennedajánlott légkeveréses funkcióval sütni, mint az „IDE” szó helyett beírnod mert könnyen kiszáradhat a kiválasztott Youtube videó egyedi kódjáttészta<youtube>IDE</youtube> 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
MEGJEGYZÉS* [http: Az alábbi minta alapján add meg azokat //www.macaron.hu/ Még többet a webcímeket és a hozzájuk tartozó rövid leírást, amit forrásként használtál, illetve szorosan a témához kapcsolódnakmacaronról]* [http://www.nosalty. Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!hu/receptek/kategoria/aprosutemeny/macaron/ Macaron receptek]* [http://macaronnap.hu/ Az első magyar Macaron Nap]
* [http://www.hogyankell.hu Hogyan kell?]
[[Kategória:Étel-ital]]
1 859
szerkesztés