Macaront készíteni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
== Hogyan kell macaront készíteni? ==
+
== Hogyan kell {{macaront készíteni}}? ==
  
[[Fájl:macaron.jpg|right|250 px]]A macaron XIV-XV. századi olasz gyökerekkel rendelkező sütemény, amely tojásfehérjéből és darált mandulából készült apró édességként kezdte meg hódító útját. Igazi népszerűségre Franciaországban tett szert, ahol a cukrászdák nap mint nap több ezer darabot kínálnak belőle a kulináris élvezetekre vágyóknak. Ennek a legkülönfélébb színekben pompázó parányi süteménynek az a jellegzetessége, hogy tésztája pillekönnyű, és ha beleharapunk, akkor kérge finoman roppan, és egy rövid hatásszünet után azonnal megízlelhetjük a közepét is. A macaron lényege pontosan a közepében van, ugyanis a tölteléke adja meg az igazi ízvilágát. Míg tésztája egyszerűen csak édes, addig a tölteléke kesernyés vagy savanykás, attól függően, hogy milyen alapanyagokból állítjuk össze. Sokan úgy gondolják, hogy otthon nem egyszerű elkészíteni ezt a korongokból álló édességet, de néhány trükk, egy kis türelem és némi sütési gyakorlat után bátran hozzáfoghatunk a mennyei falatok megalkotásához!
+
A macaron XIV-XV. századi olasz gyökerekkel rendelkező sütemény, amely tojásfehérjéből és darált mandulából készült apró édességként kezdte meg hódító útját. Igazi népszerűségre Franciaországban tett szert, ahol a cukrászdák nap mint nap több ezer darabot kínálnak belőle a kulináris élvezetekre vágyóknak. Ennek a legkülönfélébb színekben pompázó parányi süteménynek az a jellegzetessége, hogy tésztája pillekönnyű, és ha beleharapunk, akkor kérge finoman roppan, és egy rövid hatásszünet után azonnal megízlelhetjük a közepét is. A macaron lényege pontosan a közepében van, ugyanis a tölteléke adja meg az igazi ízvilágát. Míg tésztája egyszerűen csak édes, addig a tölteléke kesernyés vagy savanykás, attól függően, hogy milyen alapanyagokból állítjuk össze. Sokan gondolják azt, hogy otthon nem egyszerű elkészíteni ezt a korongokból álló édességet, de néhány trükk, egy kis türelem és némi sütési gyakorlat után bátran hozzáfoghatunk a mennyei falatok megalkotásához!
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
18. sor: 18. sor:
 
#'''Keverjünk habot!''' A másik adag tojásfehérjét verjük fel félig habbá, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl kemény. A félig felvert habot ezután lassabb fokozaton keverjük, és közben folyamatosan csurgassuk hozzá a cukorszirupot, majd várjunk vele, míg egy kicsit visszahűl.
 
#'''Keverjünk habot!''' A másik adag tojásfehérjét verjük fel félig habbá, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl kemény. A félig felvert habot ezután lassabb fokozaton keverjük, és közben folyamatosan csurgassuk hozzá a cukorszirupot, majd várjunk vele, míg egy kicsit visszahűl.
 
#'''Készítsük el a massza másik részét!''' A felvert hab 1/3-át adjuk hozzá a mandulalisztes masszához, keverjük össze vele, majd adjuk hozzá a maradék habot is, és lapátoló mozdulatokkal dolgozzuk össze őket. Ne ijedjünk meg, ha összeesik a hab, és sokkal folyósabb lesz, mint például egy piskótatészta alapja. A lényeg az, hogy „szalagosra” keverjük, azaz ha kiemeljük belőle a kanalat, akkor arról darabosan potyogjon le a habos massza.  
 
#'''Készítsük el a massza másik részét!''' A felvert hab 1/3-át adjuk hozzá a mandulalisztes masszához, keverjük össze vele, majd adjuk hozzá a maradék habot is, és lapátoló mozdulatokkal dolgozzuk össze őket. Ne ijedjünk meg, ha összeesik a hab, és sokkal folyósabb lesz, mint például egy piskótatészta alapja. A lényeg az, hogy „szalagosra” keverjük, azaz ha kiemeljük belőle a kanalat, akkor arról darabosan potyogjon le a habos massza.  
#'''Színezzük a „tésztát”!''' Ha színes macaronokat szeretnénk készíteni, akkor használhatunk mesterséges ételfestéket, vagy természetes színezőket (például: céklalé, sáfrány, kakaópor). Ha porállagú ételfestéket használunk, akkor azt már a mandulalisztből és porcukorból álló keverékhez adjuk hozzá, ha folyékonyt, akkor a habos masszához öntsük.
+
#'''Színezzük a „tésztát”!''' Ha színes macaronokat szeretnénk készíteni, akkor használhatunk mesterséges ételfestéket, vagy természetes színezőket (például: céklalé, sáfrány, kakaópor). Ha porállagú ételfestéket használunk, akkor azt már a mandulalisztből és porcukorból álló keverékéhez adjuk hozzá, ha folyékonyt, akkor a habos masszához öntsük.
 
#'''Formázzuk meg a korongokat!''' Töltsük habzsákba a masszát, és egy vékonyabb nyomócső segítségével formázzuk meg a sütőpapírral kibélelt tepsin a kb. 3 cm átmérőjű korongokat, amelyek 1,5-2 ujjnyi távolságra legyenek egymástól. Fontos, hogy ne legyenek rajtuk kicsúcsosodások, ezért ennek érdekében emeljük fel a tepsit és ütögessük meg alulról, hogy egyenletesen terüljenek el a korongok. A macaron szabályosan kerek, felülete teljesen sima, és vékony „talpazata” van, amely majd sütés közben formálódik ki.
 
#'''Formázzuk meg a korongokat!''' Töltsük habzsákba a masszát, és egy vékonyabb nyomócső segítségével formázzuk meg a sütőpapírral kibélelt tepsin a kb. 3 cm átmérőjű korongokat, amelyek 1,5-2 ujjnyi távolságra legyenek egymástól. Fontos, hogy ne legyenek rajtuk kicsúcsosodások, ezért ennek érdekében emeljük fel a tepsit és ütögessük meg alulról, hogy egyenletesen terüljenek el a korongok. A macaron szabályosan kerek, felülete teljesen sima, és vékony „talpazata” van, amely majd sütés közben formálódik ki.
 
#'''Hagyjuk állni a korongokat!''' 40-45 percre pihentessük őket, hogy felületükön bőrréteg keletkezzen, amely védelmet biztosít az ellen, hogy tetejük kirepedezzen sütés közben.  
 
#'''Hagyjuk állni a korongokat!''' 40-45 percre pihentessük őket, hogy felületükön bőrréteg keletkezzen, amely védelmet biztosít az ellen, hogy tetejük kirepedezzen sütés közben.  
37. sor: 37. sor:
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
*az alaptésztához az 1. pontban felsorolt alapanyagok
+
MEGJEGYZÉS: Sorold fel azokat a dolgokat, amire szükség van a megvalósítás során. Minden szükséges eszközt új sorba írj, az elején egy csillaggal (*). Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!
*daráló (ha házilag készítjük el a mandulalisztet)
+
 
*szita (a bolti mandulalisztet is érdemes átszitálni)
+
* Első szükséges dolog
*keverőtálak
+
 
*robotgép vagy habverő
 
*tepsi
 
*sütőpapír
 
*maghőmérő (de van más módszer is a cukorszirup hőmérsékletének ellenőrzéséhez)
 
*természetes vagy mesterséges színezékek
 
*az ízlés szerint választott töltelékhez szükséges alapanyagok
 
*türelem és egy kis sütési gyakorlat
 
  
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
*Csak nagyon finom szemcséjű mandulalisztet használjunk!
+
MEGJEGYZÉS: Amennyiben szeretnéd az olvasókat figyelmeztetni valamire a témával kapcsolatban, azt itt tudod megtenni. Minden figyelmeztetést új sorba írj, az elején egy csillaggal (*). Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!
*Figyeljünk arra, hogy a masszát megfelelő állagúra keverjük!  Az sem jó, ha túl sűrű marad, és az sem, ha túlkeverjük, mert akkor a tepsiben szétfolyik. Érdemes a fokozatos, lassabb keverésre törekedni, és folyamatosan ellenőrizni a massza minőségét.
+
 
*A sütési hőmérséklet és emiatt a sütési idő sütőként eltérhet, továbbá nem ajánlott légkeveréses funkcióval sütni, mert könnyen kiszáradhat a tészta!
+
* Első figyelmeztetés
 +
 
 +
== Kapcsolódó videók ==
 +
 
 +
MEGJEGYZÉS: Ha találsz a témához kapcsolódó Youtube videót, akkor azt itt tudod befűzni az oldalba. Ehhez nem kell más tenned, mint az „IDE” szó helyett beírnod a kiválasztott Youtube videó egyedi kódját!
 +
 
 +
<youtube>IDE</youtube>
 +
 
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
  
* [http://www.macaron.hu/ Még többet a macaronról]
+
MEGJEGYZÉS: Az alábbi minta alapján add meg azokat a webcímeket és a hozzájuk tartozó rövid leírást, amit forrásként használtál, illetve szorosan a témához kapcsolódnak. Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!
* [http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/aprosutemeny/macaron/ Macaron receptek]
 
* [http://macaronnap.hu/ Az első magyar Macaron Nap]
 
  
  
[[Kategória:Étel-ital]]
+
* [http://www.hogyankell.hu Hogyan kell?]

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)
A lap eredeti címe: „https://hogyankell.hu/Macaront_készíteni