Kuktában főzni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
9. sor: 9. sor:
 
#'''Ellenőrizzük le, hogy jól záródik-e a fedő!''' Mielőtt a tűzhelyre tennénk a kuktát, nézzük meg, hogy pontosan és szorosan illeszkedik-e és záródik-e a kukta lezárható teteje, nincs-e meglazulva, megrongálódva a tömítő gumigyűrű.  
 
#'''Ellenőrizzük le, hogy jól záródik-e a fedő!''' Mielőtt a tűzhelyre tennénk a kuktát, nézzük meg, hogy pontosan és szorosan illeszkedik-e és záródik-e a kukta lezárható teteje, nincs-e meglazulva, megrongálódva a tömítő gumigyűrű.  
 
#'''Helyezzük a kuktát a tűzhelyre!''' Miután gondosan lezártuk a kuktát, a legmagasabb hőfokra kapcsolt tűzhelyre tegyük, hiszen így a kukta nagyon gyorsan fel tud melegedni, a benne lévő víz pedig villámgyorsan forrni kezd. A forrás kezdetét a jellegzetes „kuktahang”, azaz a sípolás jelzi. A folyamatos gőzfúvás, sípolás felesleges túlfűtést jelez, tehát a sípolást meghallva tegyük takarékra a tűzhelyet! A jelző sípolás után a takarékra tett tűzön kiválóan megfő az étel.     
 
#'''Helyezzük a kuktát a tűzhelyre!''' Miután gondosan lezártuk a kuktát, a legmagasabb hőfokra kapcsolt tűzhelyre tegyük, hiszen így a kukta nagyon gyorsan fel tud melegedni, a benne lévő víz pedig villámgyorsan forrni kezd. A forrás kezdetét a jellegzetes „kuktahang”, azaz a sípolás jelzi. A folyamatos gőzfúvás, sípolás felesleges túlfűtést jelez, tehát a sípolást meghallva tegyük takarékra a tűzhelyet! A jelző sípolás után a takarékra tett tűzön kiválóan megfő az étel.     
#'''Főzzük megfelelő ideig az ételt!''' Mivel a kuktát nem nyitogathatjuk használat közben, nem tudjuk leellenőrizni, hogy jó-e már az étel, előfordulhat, hogy nem fő meg rendesen vagy éppen túlfőzzük. Korábbi tapasztalatainkra sem hagyatkozhatunk, hiszen a kuktában rövidebb idő alatt készülnek el az ételek, mint a hagyományos edényekben. A következő ételek esetében ezeket a főzési időket célszerű betartani: [[Fájl:kukta_fozesi_ido.jpg|centre|450 px]]  
+
#'''Főzzük megfelelő ideig az ételt!''' Mivel a kuktát nem nyitogathatjuk használat közben, nem tudjuk leellenőrizni, hogy jó-e már az étel, előfordulhat, hogy nem fő meg rendesen vagy éppen túlfőzzük. Korábbi tapasztalatainkra sem hagyatkozhatunk, hiszen a kuktában rövidebb idő alatt készülnek el az ételek, mint a hagyományos edényekben. A következő ételek esetében ezeket a főzési időket célszerű betartani: [[Fájl:kukta_fozesi_ido.jpg|centre|500 px]]  
 
#*''A marhahús és a sertéshús esetében 1 kg esetén érvényes a megadott időtartam.''
 
#*''A marhahús és a sertéshús esetében 1 kg esetén érvényes a megadott időtartam.''
 
#'''Vegyük le a kuktát a tűzhelyről!''' A kuktában hatalmas gőznyomás uralkodik, ezért ne próbáljuk meg kinyitni, maximum a szelepnél engedhetjük ki a gőzt. Az égési sérülések elkerülése érdekében inkább  húzzuk le a kuktát a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni! A visszahűlés következtében a kuktában lévő nyomás is csökkenni kezd, és az edény teteje magától ki fog nyílni. A lehűlést úgy gyorsíthatjuk, ha hideg vízbe állítjuk a kuktát, és hideg vizet folyatunk rá.
 
#'''Vegyük le a kuktát a tűzhelyről!''' A kuktában hatalmas gőznyomás uralkodik, ezért ne próbáljuk meg kinyitni, maximum a szelepnél engedhetjük ki a gőzt. Az égési sérülések elkerülése érdekében inkább  húzzuk le a kuktát a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni! A visszahűlés következtében a kuktában lévő nyomás is csökkenni kezd, és az edény teteje magától ki fog nyílni. A lehűlést úgy gyorsíthatjuk, ha hideg vízbe állítjuk a kuktát, és hideg vizet folyatunk rá.
36. sor: 36. sor:
 
*[http://www.hajokonyha.hu/tudode/konyhai_eszkozok_hasznalata/a_kuktafazek A kuktafazék használata]
 
*[http://www.hajokonyha.hu/tudode/konyhai_eszkozok_hasznalata/a_kuktafazek A kuktafazék használata]
 
*[http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/Alapok/T%C3%A1bl%C3%A1zatok/Egy%C3%A9b/Kukta Élelmiszerek kuktában főzési ideje]
 
*[http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/Alapok/T%C3%A1bl%C3%A1zatok/Egy%C3%A9b/Kukta Élelmiszerek kuktában főzési ideje]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)
A lap eredeti címe: „https://hogyankell.hu/Kuktában_főzni