Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Kandírozni

190 bájt hozzáadva, 2011. május 5., 07:01
Tippek
== Hogyan kell kandírozni? ==
[[Fájl:Kandirozott_narancs.jpg|right]]A kandírozás talán a legfinomabb tartósítási mód. Az eljárás lényege, hogy a gyümölcsökben, gyökerekben vagy virágokban lévő nedvességet cukorral helyettesítjük: amikor cukorszirupban főzzük őket, a sejtekben lévő cukor sűrűsége kisebb, mint a szirupé, így a víz kifelé, a cukros oldat pedig befelé szivárog a kandírozott alapanyagokba. Mivel ez viszonylag lassan megy végbe, a „klasszikus” kandírozás időigényes, két hétig tartó feladat, de vannak gyorsabb és egyszerűbb módszerek is.
== Lépések ==
* Narancshéj kandírozása előtt érdemes eltávolítani a fehér réteget, majd legalább egy (de inkább 2-3) napra áztassuk be úgy, hogy a vizet többször is cseréljük. Erre azért van szükség, hogy a narancshéj elveszítse a keserű ízét.
* A virágszirmokkal megegyező módon leveleket (pl. mentalevél, citromfű levele) is kandírozhatsz, amelyek főleg a díszítésnél jönnek jól.
* Nem csak a virágok, a kandírozott gyümölcsök is felhasználhatóak díszítésre.
* Néhány ehető és kandírozáshoz felhasználható virág: rózsa, árvácska, ibolya, kankalin, akác. (Még nagyon sok virág ehető – például a körömvirág, orgona, sarkantyúka – de ezek csípősebb, aromásabb íze nem feltétlenül passzol az édességekhez.)
1 100
szerkesztés