Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Kürtőskalácsot sütni házilag

67 bájt hozzáadva, 2013. augusztus 8., 13:56
a
Levédte a(z) Kürtőskalácsot sütni házilag lapot ([edit=sysop] (határozatlan) [move=sysop] (határozatlan))
== Hogyan kell kürtőskalácsot sütni házilag? ==
[[Fájl:kurtoskalacs_sutes_hazilag.jpg|right|350 px]]Az eredetileg erdélyi (székelyföldi) lakodalmas sütemény, a kürtőskalács ma már nagy népszerűségnek örvend nálunk isvilágszerte, és nemcsak ünnepekkor, hanem a hétköznapokban is. Kürtőskalács árusokkal sétálóutcákon, strandokon, vásárokban, fesztiválokon találkozhatunk, és ha szerencsénk van, akkor még gőzölgő diós, fahéjas vagy éppen kókuszos kürtőskalácsot vásárolhatunk tőlük. A jó hír viszont az, hogy mi magunk is készíthetünk házilag kürtőskalácsot, amit összeköthetünk egy nyári grillezéssel vagy bográcsozással, így egy remek program kerekedhet a kürtőskalácssütésbőlkürtőskalács sütésből.
== Lépések ==
#[[Fájl:sutes.jpg|right|300 px]]'''Süssük meg a kalácsot!''' Tegyük a sütőrudat a parázs fölé, és folyamatos, lassú forgatás mellett süssük a tésztát. Ha már egyenletesen pirulni kezd, akkor olvasztott vajjal kenjük be, majd egy teaszűrőn keresztül, forgatás közben hintsük meg mindegyik oldalát porcukorral. Addig süssük még tovább a kalácsot, amíg a cukor karamellizálódik rajta. Porcukor helyett fahéjat vagy kakaót is szórhatunk rá, de vigyázzunk, nehogy ráégjenek!
#'''Ízesítsük egyéb finomságokkal is a kürtőskalácsot!''' Cukor, fahéj vagy kakaó helyett például darált dióval, összetört mandulával/mogyoróval, kókuszreszelékkel vagy mákkal is megszórhatjuk a kürtőskalácsot. Az eljárás hasonló: ha már egyenletesen pirulni kezd a tészta, akkor olvasztott vajjal vagy tojásfehérjével alaposan kenjük be, majd a darált dióval, az összetört mandulával/mogyoróval, a kókuszreszelékkel vagy a mákkal forgatás közben egyenletesen szórjuk be a kalácsot. Érdemes ezután még porcukorral is meghinteni a tésztát, ennek köszönhetően édesebb lesz, a rászórt finomságok pedig jobban rátapadnak. Addig süssük még a kürtőst, amíg a rászórt dolgok szépen rásülnek, kicsit megpirulnak, de ügyeljünk arra, hogy ne égjenek rá!
#[[Fájl:kurtoskalacs.jpg|right|250 200 px]]'''Vegyük le a tűzről a sütőrudat!''' A sütőfát függőlegesen tartva, egy határozott mozdulattal rázzuk le a kürtőskalácsot egy deszkára. Ha megfelelően megvajaztuk az elején a sütőrudat, akkor a tészta könnyen lecsúszik a fáról. Ha nem menne ilyen könnyen, akkor kezünkkel vagy egy késsel szedjük le róla a kalácsot. A frissen sült kürtőst állítva hagyjuk kihűlni, majd tálcára téve takarjuk le, hogy ne száradjon ki. A következő adag tészta felcsavarásához a sütőfát is hagyjuk egy kicsit kihűlni!
== Tippek ==
== Figyelmeztetések ==
*A grillsütőnek olyannak kell lennie, melynek vannak „fogai”, „akasztói” (ezekbe illeszthető a fémrács, amelyen a húsokat tudjuk sütni, zöldségeket grillezzük), hiszen ezekbe tudjuk beakasztani a sütőfa fémrúdját.
*Ha nagyon pirulna a tészta vagy égne a rászórt cukor, akkor kotorjuk szét alatta a parazsat!
*Fontos, hogy kezdetben ne közvetlenül a parázs felett süssük a kürtőskalácsot, mert akkor a tészta csak kívülről sül meg, belül viszont nyers marad! Törekedjünk a fokozatos sütésre és az állandó, lassú forgatásra! Később már közelebb tehetjük a parázshoz, így a cukor vagy az egyéb finomságok is könnyebben rásülnek, de vigyázzunk, hogy ne égjenek rá!
1 859
szerkesztés