Kókuszdiót feltörni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | == Hogyan kell kókuszdiót | + | == Hogyan kell feltörni a kókuszdiót? == |
− | + | Szép látvány egy egész kókuszdió, de mégiscsak a fehér húsa miatt szeretjük… Ehhez pedig nehéz hozzáférni, hacsak nem ismered a kókuszdió-felbontás trükkjét. | |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | + | ||
* A kókuszdió egyik végén három sötétebb színű mélyedés található. Keresd meg ezeket, és fordítsd úgy, hogy felül legyen a két, egymáshoz közelebb eső lyuk! A mélyedések így egy kezdetleges arcot formáznak – a felsők a szemek, az alsó a száj. (Ez azért fontos, mert a „száj” a kókuszdió leggyengébb pontja.) | * A kókuszdió egyik végén három sötétebb színű mélyedés található. Keresd meg ezeket, és fordítsd úgy, hogy felül legyen a két, egymáshoz közelebb eső lyuk! A mélyedések így egy kezdetleges arcot formáznak – a felsők a szemek, az alsó a száj. (Ez azért fontos, mert a „száj” a kókuszdió leggyengébb pontja.) | ||
* Fúrd ki az alsó lyukat egy csavarhúzóval, egy éles ollóval vagy késsel, dugóhúzóval vagy egy nagyobb szeggel. | * Fúrd ki az alsó lyukat egy csavarhúzóval, egy éles ollóval vagy késsel, dugóhúzóval vagy egy nagyobb szeggel. | ||
18. sor: | 18. sor: | ||
=== Mértani pontossággal === | === Mértani pontossággal === | ||
− | + | ||
# A kókuszdió könnyebben széthasad egy körív mentén – ez lehet a szemek között futó „egyenlítő”, vagy egy erre merőleges körív. Először döntsd el, és esetleg jelöld be, hol szeretnéd kettéhasítani a kókuszdiót. | # A kókuszdió könnyebben széthasad egy körív mentén – ez lehet a szemek között futó „egyenlítő”, vagy egy erre merőleges körív. Először döntsd el, és esetleg jelöld be, hol szeretnéd kettéhasítani a kókuszdiót. | ||
# Egy nagyobb, nehezebb kés tompa felével, esetleg húsklopfoló bárddal mérj csapásokat a kókuszdióra a kijelölt vonal mentén. Határozott, közepesen erős ütésekkel dolgozz, mint amikor ököllel a tenyeredbe ütsz. | # Egy nagyobb, nehezebb kés tompa felével, esetleg húsklopfoló bárddal mérj csapásokat a kókuszdióra a kijelölt vonal mentén. Határozott, közepesen erős ütésekkel dolgozz, mint amikor ököllel a tenyeredbe ütsz. | ||
33. sor: | 33. sor: | ||
=== Ha máshogy nem megy === | === Ha máshogy nem megy === | ||
− | # Csavard a kókuszt | + | # Csavard a kókuszt törölközőbe vagy tedd egy erősebb nejlonzacskóba. |
− | # A beburkolt kókuszdiót kalapáccsal verd szét, vagy a | + | # A beburkolt kókuszdiót kalapáccsal verd szét, vagy a törölköző, zacskó végét fogva vágd a valamilyen kemény, ütésálló felülethez (betonlap, járda stb.). |
== Tippek == | == Tippek == | ||
67. sor: | 67. sor: | ||
* Esetleg elektromos fúró, flex, szalag- vagy körfűrész | * Esetleg elektromos fúró, flex, szalag- vagy körfűrész | ||
− | |||
− | |||
− | |||
== Források, hivatkozások == | == Források, hivatkozások == | ||
76. sor: | 73. sor: | ||
* [http://www.hazipatika.com/mediatar/media/Kokuszdio_Nyissa_fel_konnyeden/124 Videó – ahogy a mesterszakács csinálja] | * [http://www.hazipatika.com/mediatar/media/Kokuszdio_Nyissa_fel_konnyeden/124 Videó – ahogy a mesterszakács csinálja] | ||
* [http://www.macikonyha.com/2008/04/kkuszhjban.html Ha nem ízlik a frissen megpucolt, nyers kókusz – egy egyszerű kókuszos keksz receptje] | * [http://www.macikonyha.com/2008/04/kkuszhjban.html Ha nem ízlik a frissen megpucolt, nyers kókusz – egy egyszerű kókuszos keksz receptje] | ||
− | |||
− |