„Jegeskávét készíteni dugattyús kávéfőzővel” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(A recept a tökéletes Kenya jegeskávéhoz egyenesen a Starbucksból, French press kávéfőzővel.)
1. sor: 1. sor:
== A recept a tökéletes Kenya jegeskávéhoz egyenesen a Starbucksból, French press kávéfőzővel. ==
+
== A tökéletes jegeskávé titka ==
  
A Starbucks esetében minden kávékülönlegesség egyedi történetet rejt. Az egzotikus gyümölcsök ízvilágát magába záró Kenya szemes kávéval az egymással versengő kis afrikai kávéültetvények legjava kerül a csészébe. De mit keres egy elefánt a csomagoláson?
+
Bár már vége van a nyárnak, még vannak olyan napok, amikor nem egy forró italtól reméljük a felfrissülést. Ilyenkor jön jól egy jegeskávé, amellyel a hétköznapokba is a nyár hangulatát varázsolhatjuk. A Starbucks megosztotta velünk a tökéletes jegeskávé titkát, amihez még kávéfőzőre sincs szükségünk.
+
 
Nem minden kávéfanatikus tudja, hogy a kávét már a 9. századi Etiópiában felfedezték. Ami érdekes, hogy ezer évbe telt, amíg a szomszédos Kenyában is megjelentek az első kávéültetvények. A hosszú utazás alatt felszedett grépfrút, fekete ribizli, narancs, bogyós gyümölcsös és mazsolás karakterek, a hegyvidéki éghajlat és az egyenlítő környéki termékeny talaj, amiben a Kenya kávét termesztik, együttesen biztosítják a kávészemek teljesen egyedi ízvilágát.
+
'''Hozzávalók:'''
+
''1 db French press (dugattyús kávéfőző)
A Kenyából származó kávé különleges citrusos aromája azonban nem ezeknek, hanem egyszerűen a citrusfáknak köszönhető. Az afrikai kis kávéfarmok legfőbb kártevője ugyanis az elefánt, amely távol tartására a farmokat sűrű citrusfasorok keretezik. Összességében tehát a világ legnagyobb szárazföldi emlősei járultak hozzá a kenyai kávé semmivel sem összehasonlítható, citrusos karakteréhez. Az ez iránti tiszteletet fejezi ki minden Starbucks Kenya kávéőrlemény csomagolásán az elefánt.
+
50 ml + 200 ml forró, de nem forrásban lévő víz
+
4 evőkanál kávéőrlemény (az egzotikus gyümölcsös aromájú afrikai Kenya kávé különösen jó választás)
A kávétermesztés kenyai sajátossága köszönhető továbbá a kávék kimagasló minőségének is. A többségében kisebb ültetvényeken termő kávét a kenyai Coffee Board vásárolja fel. A szervezet kiválasztja a kávébabokat, elvégzi a kóstolásokat, majd minden héten a nairobi aukción árverezi el őket. Az aukció arra készteti az ültetvényeseket, hogy minden alkalommal megpróbálják legyőzni saját magukat, és megalkossák a legjobb minőségű kávét. Ez a folyamat biztosítja a kávék kiváló minőségének és az elismert karakterének állandóságát.
+
2 pohár jég
+
Tej, tejszín, cukor, édesítő, vaníliafagylalt, tejszínhab ízlés szerint''
„A zöld logóval ellátott kávé egyet jelent a legjobb minőségű kávéval, melyek mindegyikének megvan a saját, egyedi története – hangsúlyozta Magdalena Jurdziak, a lengyel Starbucks marketingmenedzsere. – Egyes kávéőrleményeinket az évszakhoz megfelelően válogatjuk, így a Starbucks vendégei a legfinomabb kávéőrleményekkel bejárhatják az egész világot.”
+
 
+
'''Elkészítés:'''
A Kenya kávéőrlemény egzotikus gyümölcsös aromája a meleg nyári esték hangulatát idézi. Tökéletes jegeskávé készítésére, amely formában a grépfrút kesernyés íze még inkább felerősödik. Érdemes belőle tartalékolni a téli hónapokra.
+
 
 +
'''1. lépés: A szűrő előkészítése'''
 +
Vedd elő a dugattyús kávéfőződ és tegyél bele egy papír kávészűrőt.
 +
Önts 50 ml forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes melegágyat készítve a kávéőrleménynek. Ezután öntsd ki a vizet, erre csak az előmelegítés miatt van szükség.
 +
 
 +
'''2. lépés: Pontos adagolás'''
 +
Mérj ki 4 evőkanálnyi őrölt kávét minden 2 deciliter kávé készítéséhez, és tedd bele az előmelegített szűrőbe.
 +
 
 +
'''''Tipp:''
 +
A jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főzni, mint a hagyományos forró italokat.'''
 +
 
 +
'''3. lépés: Az ízek felszabadítása'''
 +
Töltsd fel a French press (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adj 10 másodpercet a kávénak, hogy a kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges aromáját.
 +
 
 +
'''4. lépés: Kiteljesítés'''
 +
Lassan, körkörös mozdulatokkal öntsd hozzá a maradék vizet úgy, hogy a megduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedje.
 +
 
 +
'''5. lépés: Jöhet a jég'''
 +
Töltsd fel a kávéspoharakat jéggel, és finoman önts rá a frissen elkészült kávé. Amint kihűl, ízesítsd ízlésed szerint és máris fogyasztható.
 +
A Starbucks az afrikai Kenya kávéőrleményét javasolja a tökéletes jegeskávéhoz, amely egzotikus gyümölcsös, citrusos aromája tovább fokozza a hideg kávé frissítő élményét.
 +
 
 +
 
 +
'''Érdekesség a Starbucks Kenya kávéőrleményről:'''[[Belső hivatkozás]]
 +
A Kenyából származó kávé különleges citrusos aromáját az afrikai kis kávéfarmokat körülölelő citrusfáknak köszönheti, amelyeket a termelők a helyi legfőbb kártevők, az elefántok távol tartására ültettek. Összességében tehát a világ legnagyobb szárazföldi emlősei járultak hozzá a kenyai kávé semmivel sem összehasonlítható, citrusos karakteréhez. Ennek tiszteletére találhatjátok meg minden Starbucks Kenya kávéőrlemény csomagolásán az elefántot.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==

A lap 2015. szeptember 11., 16:35-kori változata

A tökéletes jegeskávé titka

Bár már vége van a nyárnak, még vannak olyan napok, amikor nem egy forró italtól reméljük a felfrissülést. Ilyenkor jön jól egy jegeskávé, amellyel a hétköznapokba is a nyár hangulatát varázsolhatjuk. A Starbucks megosztotta velünk a tökéletes jegeskávé titkát, amihez még kávéfőzőre sincs szükségünk.

Hozzávalók: 1 db French press (dugattyús kávéfőző) 50 ml + 200 ml forró, de nem forrásban lévő víz 4 evőkanál kávéőrlemény (az egzotikus gyümölcsös aromájú afrikai Kenya kávé különösen jó választás) 2 pohár jég Tej, tejszín, cukor, édesítő, vaníliafagylalt, tejszínhab ízlés szerint

Elkészítés:

1. lépés: A szűrő előkészítése Vedd elő a dugattyús kávéfőződ és tegyél bele egy papír kávészűrőt. Önts 50 ml forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes melegágyat készítve a kávéőrleménynek. Ezután öntsd ki a vizet, erre csak az előmelegítés miatt van szükség.

2. lépés: Pontos adagolás Mérj ki 4 evőkanálnyi őrölt kávét minden 2 deciliter kávé készítéséhez, és tedd bele az előmelegített szűrőbe.

Tipp: A jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főzni, mint a hagyományos forró italokat.

3. lépés: Az ízek felszabadítása Töltsd fel a French press (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adj 10 másodpercet a kávénak, hogy a kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges aromáját.

4. lépés: Kiteljesítés Lassan, körkörös mozdulatokkal öntsd hozzá a maradék vizet úgy, hogy a megduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedje.

5. lépés: Jöhet a jég Töltsd fel a kávéspoharakat jéggel, és finoman önts rá a frissen elkészült kávé. Amint kihűl, ízesítsd ízlésed szerint és máris fogyasztható. A Starbucks az afrikai Kenya kávéőrleményét javasolja a tökéletes jegeskávéhoz, amely egzotikus gyümölcsös, citrusos aromája tovább fokozza a hideg kávé frissítő élményét.


Érdekesség a Starbucks Kenya kávéőrleményről:Belső hivatkozás A Kenyából származó kávé különleges citrusos aromáját az afrikai kis kávéfarmokat körülölelő citrusfáknak köszönheti, amelyeket a termelők a helyi legfőbb kártevők, az elefántok távol tartására ültettek. Összességében tehát a világ legnagyobb szárazföldi emlősei járultak hozzá a kenyai kávé semmivel sem összehasonlítható, citrusos karakteréhez. Ennek tiszteletére találhatjátok meg minden Starbucks Kenya kávéőrlemény csomagolásán az elefántot.

Lépések

1. lépés: A szűrő előkészítése Öntsön egyenletesen forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes meleg ágyat készítve a kávéőrleménynek.

2. lépés: Pontos adagolás Minden 200 milliliter kávé készítéséhez mérjen ki 4 evőkanálnyi Starbucks Kenya kávékeveréket. Érdemes észben tartani, hogy a jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főzni, mint a hagyományos forró italokat.

3. lépés: Az ízek felszabadítása Töltse fel a French press (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adjon 10 másodpercet a kávénak, hogy a Kenya kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges citrusos aromáját.

4. lépés: Kiteljesítés Lassan, körkörös mozdulatokkal öntse hozzá a maradék vizet úgy, hogy a megduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedje.

5. lépés: Adjon hozzá jeget Tegyen a kávéscsészékbe jeget, és finoman töltse fel őket a frissen elkészült kávéval. Amint kihűl, azonnal fogyasztható. Egyszerű, ugye? Már csak egy feladat maradt, meghívni a tökéletes társaságot, akikkel érdemes megosztani a nyár utolsó pillanatait.


Amire szükséged lehet

  • Szemes kávé a Starbuckból
  • French Press

Az oldal szerzői

Hogyankell, Kütyü és süti