Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Humuszt készíteni

236 bájt hozzáadva, 2014. február 14., 22:04
Lépések
#* 1-2 citrom vagy lime
#* 2 evőkanál olívaolaj
#* 3 evőkanál szezámpüré szezámkrém (tahini)
#* só és bors
#* A csicseriborsót beszerezhetjük már beáztatott konzerves dobozban, avagy még kemény natúr csomagolásban
# '''A tahini készítése''': ha Amennyiben nem tudunk '''szezámkrémet''' szereznivásárolni sehol sem, készítsük el mi magunk otthon # '''Hozzávalók. A hozzávalók:'''#*2-3 csomag szezámmag#*, 2-3 teáskanál pirospaprika#*, olívaolaj és némi #*olívaolaj.# '''Elkészítés:'''*Serpenyőben serpenyőben pirítsuk meg a szezámmagokat*, kb. 2-3 perc elég lesz neki, ne égessük oda. Öntsük bele egy kávédarálóba és daráljuk le*, akkor jó ha szinte por állágú lesz. Egy kistányérba öntsük ki, és tegyük bele a paprikázzukpirospaprikát, és ízlés szerint sózzuk meg*Folyamatosan . Folyamatos lassú adagolással adjunk hozzá annyi olívaolajat, hogy felszívja a szezám, és így addig kevergessük, míg krémes állagú nem lesz.# '''A csicseriborsó főzése''': a hipermarketekben kaphatunk már beáztatott főzésre kész csicseriborsót, viszont ha a natúr formáját kapjuk formájához jutunk csak, akkor azt szükséges lesz előáztatnielőáztatnunk.#* A kemény nyers csicseriborsót hideg vízben kb 10-12 órát áztassuk#* Szűrjük , majd szűrjük le (a konzerves változatot is), és öntsünk rá bőségesen vizet, sózzuk, s majd alacsony lángon 60-90 percet főzzük, és - a főzővizet tegyük félre, ne öntsük ki.# '''A humusz elkészítése'''#* Tegyük : tegyük a már megfőtt csicseriborsót egy mélyebb tálkába#* . Szeleteljük fel a fokhagymákat#* Turmixoljuk kis apró darabokra, majd turmixoljuk össze a csicseriborsót a fokhagymaszeletekkel és folyamatos . Folytonos adagolással öntsük hozzá az olívaolajjalolívaolajat, addig míg krémes nem lesz #* . Adjunk hozzá 2-3 evőkanál főzőlevet, a szezámkrémet és a citrom levét, s turmixoljuk tovább#* . Addig turmixoljuk, míg el nem érünk egy igazán krémes, kenhető masszát. A végén sózzuk, borsozzuk ízlés szerint#* . Ha túl sűrűsűrűnek érezzük, még a főzőléből adhatunk hozzá apránként#* . Létezik egyéb változat is: a szezámkrémet helyettesítik '''joghurttal''', vagy az olívaolajat '''vajjal''', illetve '''zöld fűszereket''' szoktak még bele rakni. Aki szereti a kicsit erősebb, csípősebb ízeket, kipróbálhatja '''csilivel''' is.
== Tippek ==
581
szerkesztés