Gombát szedni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen 185.5.229.229 (vitalap) 2023. szeptember 19., 13:53-kor történt szerkesztése után volt. (Források és hivatkozások: A nem működő linkeket töröltem, cseréltem, illetve egy interaktív szakellenőr keresővel bővitettem a listát.)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell gombát szedni?

Gomba szedes.jpg

A természetben sokfelé találkozhatunk ehető gombákkal, amelyek fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak. Gyűjtésükkel kapcsolatban a legfontosabb, hogy mindig mutassuk meg a természetben gyűjtött gombát szakértőnek, de emellett is érdemes betartani néhány íratlan szabályt.

[szerkesztés] Lépések

  1. Keressük meg a gombát. Ez a legnehezebb, hiszen sok gombász csak a halála közeledtét érezve mutatja meg a jó termőhelyeket a legkedvesebb unokájának. Érdemes eső után egy-két nappal indulni. Erdőben keressük a tölgyfákat és a savanyú talajú foltokat, mezőn pedig azokat a helyeket, ahol sötétebb a fű. (Lásd még: Tippek.)
  2. Vizsgáljuk meg a gombát. Étkezésre alkalmatlan vagy mérgező gombából felesleges egy kosárral szedni, a gombaszakértő úgyis elkobozza és megsemmisíti. Ezért csak a leggyakoribb ehető fajokat gyűjtsük! (A többi gombát se rugdossuk fel – sok a kipusztulófélben lévő vagy védett faj!)
  3. Óvatosan vágjuk le vagy fordítsuk ki a talajból. Egy-két példányt egészben tegyünk el (a tönk alján a határozáshoz szükséges apró bélyegek lehetnek, például a bocskor maradványa). Ezeket óvatosan, a micéliumokat (a földben található gombafonalakat) nem megsértve emeljük ki a talajból, a helyét pedig takarjuk be avarral, hogy a telep ne száradjon ki. A többi gombánál éles késsel vágjuk el a tönköt.
  4. Tisztítsuk meg a gombát. Előbb-utóbb minden gombász megtapasztalja, milyen nehéz a homokos földet kitisztítani a lemezek közül… Mielőtt felfordítjuk a gombát, távolítsuk el a tönkön maradt földes részeket, és a kalapot is próbáljuk lehetőség szerint megtisztítani még a gyűjtés helyszínén. Ehhez jól jöhet egy kisebb kefe, ecset vagy szivacs.
  5. Osztályozzuk és szállítsuk megfelelően. A gombákat lehetőleg fajonként és termőhelyenként elkülönítve tegyük vesszőkosárba vagy papírdobozba, papírtáskába. A gombák sok nedvességet tartalmaznak, így műanyag zacskóban vagy vödörben hamar befüllednek és megromlanak.

[szerkesztés] Tippek

  • Induljunk hajnalban, mert délelőtt már csak a levágott tönköket fogjuk megtalálni (bár az „öreg” gombászokat úgysem tudjuk megelőzni).
  • Tájékozódjunk előre arról, hogy az adott időszakban milyen gombák teremnek, és azok milyen termőhelyet kedvelnek (sok gomba egy-egy fafaj gyökereihez kapcsolódva él vagy a talaj minőségét tekintve válogatós).
  • A savanyú talaj jellemzője, hogy kevés cserje található rajta, inkább fűfélék, zuzmók vagy mohák borítják.
  • Ne csak a talajon keressük a gombát – vannak ehető fajok, amelyek a fákon nőnek, illetve kidőlt tuskókon telepednek meg.
  • A termőhely a faj meghatározásában is segít, ezért mindig jegyezzük meg, hol találtuk a gombát (földön vagy fatuskón, réten vagy erdőben, utóbbi esetén milyen fa alatt). Készüljünk fel rá, hogy ezt a gombaszakértő is megkérdezheti a vizsgálatkor.
  • Ne szedjük le a csigarágta, penészes, fagyott, nagyon vizes vagy száraz gombát – ezek gyakran romlottak és emiatt rosszullétet okozhatnak akkor is, ha egyébként ehető fajról van szó.
  • Ne szedjünk túl öreg vagy nagyon fiatal gombát sem – ezek gyakran nehezen azonosíthatók. Hagyjuk inkább kifejlődni és szaporodni, így nagyobb az esély, hogy egy év múlva is találunk gombát.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Mindig vizsgáltassuk meg szakértővel a vadon gyűjtött gombát! Ezt a piacokon és az egyes nagyvárosokban kijelölt gombavizsgáló helyeken ingyenesen elvégzik.
  • Ne higgyünk a gombababonáknak!
    • Nem csak a feltűnő színű gombák között vannak mérgezők.
    • Nem minden jó illatú és ízű gomba ehető.
    • Az ehető és mérgező gombák között is van, amelyiknek a húsa elvágva elszíneződik.
    • A csigarágta vagy gerinces állatok által megdézsmált gomba is lehet mérgező az emberre nézve.
    • Az ezüstkanál a romlott ételtől, nem a gomba méreganyagától feketedik meg.
    • A súlyosan mérgező gombáknál nem segít, ha fogyasztás előtt elöntjük a főzőlevet.
  • Ne gyűjtsünk gombát, ha a gyilkos galócát nem ismerjük fel!
  • A gombát soha ne tároljuk sokáig, mert hamar megromlik! Feldolgozás előtt ne tartsuk hosszabb ideig zárt helyen (például a csomagtartóban), ne tegyük napra vagy nedves helyre.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • vesszőkosár, papírdoboz, papírtáska, esetleg újságpapír a gombák elkülönítéséhez
  • éles kés vagy tőr
  • ecset, kefe vagy szivacs
  • túrázáshoz szükséges kellékek (megfelelő öltözet, térkép stb.)
  • föld alatt termő gomba (például szarvasgomba) gyűjtéséhez kisebb kapa és megfelelően képzett kutya

[szerkesztés] Források és hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki