Fügelekvárt készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2014. január 23., 16:07-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell fügelekvárt készíteni?)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell fügelekvárt készíteni?

Fuge lekvar.jpg

A fügéből nemcsak pálinka, hanem ízletes lekvár is főzhető. A szerencsésebbnek megterem a kertjükben, de mediterrán tájakon tett utazásaink során is beszerezhetjük, hogy lekvárt készítve belőle a téli napokon is élvezhessük mézédes, kellemes zamatát.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Egyszerű fügelekvár

  1. Mossuk meg alaposan a puha fügéket, vágjuk le a szárukat, majd daraboljuk fel őket kisebb darabokra!
  2. Tegyük a fügedarabokat a lekvárfőzésre használt edénybe, szórjuk rá a cukrot, majd takarjuk le az edényt, és hagyjuk állni egy éjszakát.
  3. Másnap főzzük 3-4 órán keresztül a lecukrozott fügepépet! Ha túl sok lenne a leve, akkor merjünk le belőle, ha pedig túl darabos lenne, akkor turmix segítségével pépesítsük.
  4. Tegyük vissza a tűzhelyre, és még egy-két forrás erejéig forraljuk a pépet!
  5. Kanalazzuk az elkészült fügelekvárt tisztára mosott befőttesüvegekbe! A megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő, majd száraz dunsztban, tehát párnák, takarók között hagyjuk őket fokozatosan kihűlni!

[szerkesztés] Rumos fügelekvár

  1. Keverjük össze a megmosott, feldarabolt fügéket a cukorral, a citromsavval és a dzsemtartósítóval!
  2. Forraljuk fel folyamatos kevergetéssel a fügepépet, majd főzzük még 3-4 percig!
  3. Vegyük le a tűzhelyről, és az elkészült fügelekvárba öntsünk rumot!
  4. Adagoljuk tiszta üvegekbe a fügelekvárt, amelynek tetejére ízlés szerint önthetünk még egy-két korty rumot!

[szerkesztés] Fűszeres fügelekvár

  1. Adjuk egy citrom kifacsart levéhez a vizet, a vaníliarudat, a fahéjrudat, a gyömbért és a cukrot!
  2. Főzzük folyamatos kevergetés mellett addig, amíg a cukor elolvad, majd tegyük bele a feldarabolt fügéket!
  3. Forraljuk fel a keveréket, majd alacsony hőfokon főzzük még egy órát!
  4. Vegyük ki a besűrűsödött pépből a vanília-, illetve a fahéjrudakat, majd kanalazzuk az elkészült fügelekvárt tisztára mosott befőttesüvegekbe! A megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, majd száraz dunsztban hagyjuk őket fokozatosan kihűlni!

[szerkesztés] Tippek

  • A fügelekvár kitűnő például hideg sült húsok mellé.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Egyszerű fügelekvárhoz:
    • 5 kg érett füge
    • 1,5 kg cukor
  • Rumos fügelekvárhoz:
    • 1 kg érett füge
    • 0,5 kg cukor
    • fél kávéskanál citromsav
    • 1 tasak dzsemfix 2:1 (ennek köszönhetően percekre rövidül a lekvárfőzés ideje, és dunsztolás vagy tartósítószer sem szükséges a tartósításhoz)
    • 0,5 dl rum
  • Fűszeres fügelekvárhoz:
    • 2 kg füge
    • 1,5 kg cukor
    • 0,5 l víz
    • 1 citrom leve
    • 2 db vaníliarúd
    • 2 db fahéjrúd
    • 2 teáskanál gyömbér

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Csak érett és egészséges fügéket használjunk!
  • Csak néhány napig áll el hűtőszekrényben az érett füge, ezért siessünk a befőzésével!
  • Ügyeljünk arra a lekvárfőzés közben, hogy még egy morzsa vagy egy szárdarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a lekvár.
  • Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott üveget!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya