Borravalót adni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell borravalót adni? ==
 
== Hogyan kell borravalót adni? ==
[[Fájl:pelda.jpg|right]]
+
 
A borravaló története az írásos emlékek alapján 1509-ig nyúlik vissza, amikor is egy német kézműves „ivópénzt” (trinkgeld) kért az egyik vásárlójától. Mások ezzel szemben úgy tartják, hogy az éttermekben a szokás úgy honosodott meg, hogy a felszolgálónak is járt egy pohárkával a vendég kontójára. Tudjuk, hogy a pultos általában figyelmesebb, ha már az első körnél adunk neki borravalót, s van, hogy a pincér sértésnek veszi, ha nem kap (elég) borravalót. Ha remek a kiszolgálás, teljesen természetesnek tartjuk, hogy adjunk. De mi van akkor, ha például hideg a leves vagy a pincér fagyos? És mik a szokások külföldön?
+
[[Fájl:borravalo.jpg|right]]A borravaló története az írásos emlékek alapján 1509-ig nyúlik vissza, amikor is egy német kézműves „ivópénzt” (trinkgeld) kért az egyik vásárlójától. Mások ezzel szemben úgy tartják, hogy az éttermekben a szokás úgy honosodott meg, hogy a felszolgálónak is járt egy pohárkával a vendég kontójára. Tudjuk, hogy a pultos általában figyelmesebb, ha már az első körnél adunk neki borravalót, s van, hogy a pincér sértésnek veszi, ha nem kap (elég) borravalót. Ha remek a kiszolgálás, teljesen természetesnek tartjuk, hogy adjunk. De mi van akkor, ha például hideg a leves vagy a pincér fagyos? És mik a szokások külföldön?
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
 
# '''Szokás vagy illik?'''
 
# '''Szokás vagy illik?'''
#* Sokszor kellemetlenül érezzük magunkat a borravaló miatt, és szinte elvárás a legtöbb szolgáltatás esetében, hogy adjunk borravalót. Török Gabriella protokollszakértő szerint mi csináltunk ebből rossz száj ízt, elterjedt ugyanis az a vélekedés, hogy borravalót illik adni, csak azt nem teszi hozzá senki, hogy milyen esetekben. „Pici koruktól azt látják már a gyerekek is, hogy mindig adunk valamit, a gyerekek is kapnak jutalmat, ha jók. Miért? A jó az alapállapot. Ha csak plusz szolgáltatásért adnánk plusz pénzt, jobban éreznénk magunkat.”
+
#* Sokszor kellemetlenül érezzük magunkat a borravaló miatt, és szinte elvárás a legtöbb szolgáltatás esetében, hogy adjunk borravalót. Török Gabriella protokollszakértő szerint mi csináltunk ebből rossz száj ízt, elterjedt ugyanis az a vélekedés, hogy borravalót illik adni, csak azt nem teszi hozzá senki, hogy milyen esetekben. „Pici koruktól azonban azt látják már a gyerekek is, hogy mindig adunk valamit, a gyerekek is kapnak jutalmat, ha jók. Miért? A jó az alapállapot. Ha csak plusz szolgáltatásért adunk plusz pénzt, akkor jobban éreznénk magunkat.”
 
# '''Hol?'''
 
# '''Hol?'''
 
#* Szállodában
 
#* Szállodában
 
#* Étteremben
 
#* Étteremben
#* Benzinkútnál
+
#* Benzinkúton
 
#* Taxisofőrnek
 
#* Taxisofőrnek
 +
#* Postásnak
 
#* Idegenvezetőnek
 
#* Idegenvezetőnek
 
#* Ruhatárosnak
 
#* Ruhatárosnak
20. sor: 21. sor:
 
#* Benzinkúton: ha lemossák a szélvédőt vagy segédkeznek az üzemanyag töltésekor.
 
#* Benzinkúton: ha lemossák a szélvédőt vagy segédkeznek az üzemanyag töltésekor.
 
#* Taxisofőrnek: ha korrekt útvonalon megy, kinyitja az ajtót, berakja, kiveszi a bőröndöket, figyelmes.
 
#* Taxisofőrnek: ha korrekt útvonalon megy, kinyitja az ajtót, berakja, kiveszi a bőröndöket, figyelmes.
 +
#* Postásnak: ha pénzküldeményünk érkezik.
 
# '''Mennyit?'''
 
# '''Mennyit?'''
 
#* Hazánkban általánosságban elmondható, hogy a borravaló mértéke 10-15%.
 
#* Hazánkban általánosságban elmondható, hogy a borravaló mértéke 10-15%.
35. sor: 37. sor:
 
* Ha az étteremben diszkréten, bőrtokban hozzák ki a számlát (hogy ha megvendégelünk valakit, ne tudja, hogy mennyi volt a végösszeg), ne jelezzük a pincérnek, hogy mennyiből kérünk vissza. Tegyük bele a pénzt, a pincér vissza fogja hozni a visszajárót, s ennek egy részét hagyjuk a bőrtokban.
 
* Ha az étteremben diszkréten, bőrtokban hozzák ki a számlát (hogy ha megvendégelünk valakit, ne tudja, hogy mennyi volt a végösszeg), ne jelezzük a pincérnek, hogy mennyiből kérünk vissza. Tegyük bele a pénzt, a pincér vissza fogja hozni a visszajárót, s ennek egy részét hagyjuk a bőrtokban.
 
* Kártyás fizetéskor pontos összeget fizessünk ki, s ha borravalót adnánk, azt külön készpénzben tegyük a bőrtokba vagy diszkréten az asztalra. Ha azonban nagyobb csoport esetében a vendéglátó kártyával fizet, ilyenkor a borravaló is vélhetően egy nagyobb összeg lenne, így célszerű például azt mondani a pincérnek, hogy egy bort még írjon hozzá a végösszeghez.
 
* Kártyás fizetéskor pontos összeget fizessünk ki, s ha borravalót adnánk, azt külön készpénzben tegyük a bőrtokba vagy diszkréten az asztalra. Ha azonban nagyobb csoport esetében a vendéglátó kártyával fizet, ilyenkor a borravaló is vélhetően egy nagyobb összeg lenne, így célszerű például azt mondani a pincérnek, hogy egy bort még írjon hozzá a végösszeghez.
* Ha borravaló terén nem akarsz barátaidhoz igazodni, fizess külön.
 
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
 
* Tűrni, ha kinéznek, mert nem adsz borravalót, mert nem voltál elégedett a szolgáltatással.
 
* Tűrni, ha kinéznek, mert nem adsz borravalót, mert nem voltál elégedett a szolgáltatással.
* Tűrni, ha a barátaid lenéznek, mert nem adsz borravalót.
 
* Tűrni, ha a barátnőd összeveszik veled amiatt, hogy nem adtál borravalót, ha nem voltál elégedett, mert számára az alapdolog.
 
  
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
49. sor: 48. sor:
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
  
* [http://culinarytravel.about.com/od/planningculinarytravel/qt/History_of_Tipping.htm History of Tipping]
+
*[http://culinarytravel.about.com/od/planningculinarytravel/qt/History_of_Tipping.htm History of Tipping]
* [http://www.protokoll-etikett.hu/cikk/53971 Borravaló - milyen szabályok vonatkoznak rá?]
+
*[ http://www.protokoll-etikett.hu/cikk/53971 Borravaló - milyen szabályok vonatkoznak rá?]
 
* [http://www.femina.hu/terasz/a_legdurvabb_borravalo_bakik  A legdurvább borravaló bakik]
 
* [http://www.femina.hu/terasz/a_legdurvabb_borravalo_bakik  A legdurvább borravaló bakik]
 
* [http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/magazin/adni-nem-adni-borravalo-dilemmak.html Adni, nem adni? - borravaló-dilemmák]
 
* [http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/magazin/adni-nem-adni-borravalo-dilemmak.html Adni, nem adni? - borravaló-dilemmák]
* [https://apartman.hu/blog/borravalo-kinek-hogyan-mennyit Apartman.hu - Kinek, hogyan, mennyit?]
 
* [https://kiszamolo.com/borravalo-kalkulator/ online borravaló kalkulátor]
 
 
[[Kategória:Család-gyerek-kapcsolatok]]
 
[[Kategória:Utazás]]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 
[[Kategória:Üzlet-jog]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)
A lap eredeti címe: „https://hogyankell.hu/Borravalót_adni