Bodzalekvárt befőzni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2014. január 23., 16:50-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell bodzalekvárt befőzni?)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell bodzalekvárt befőzni?

Bodza lekvar.jpeg

A bodzát nyár elején szörpkészítésre, nyár végén, ősz elején pedig lekvárfőzésre használhatjuk fel. Érdemes mindkét alkalmat megragadni, ugyanis egy forró nyári napon citromkarikákkal és mentalevéllel megbolondított bodzaszörppel enyhíthetjük szomjunkat, a téli napokon pedig elővehetjük a bodzalekvárt, amely sütemények töltelékeként vagy éppen húsok mellé is kiváló. Bár régen sokan hitték azt, hogy mérgező (talán a sötétlila színe miatt), azonban nem kell félnünk, egy nagyon egészséges, sokféle hatóanyagot tartalmazó gyümölcsről van szó.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Egyszerű bodzalekvár

  1. Mossuk meg a bodzafürtöket! Egy villa segítségével szemezzük le róluk a sötétlila bogyókat.
  2. Főzzünk vízből és cukorból szirupot! Tegyük bele a gyümölcsöt, majd addig főzzük a pépet, amíg sűrűn folyós nem lesz.
  3. Kanalazzuk a forró lekvárt tisztára mosott üvegekbe, majd állítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy légmentesen zártak legyenek, majd dunsztoljuk őket! A dunsztoláshoz választhatunk száraz és nedves dunsztolást. A szárazdunszt esetében párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a lekvárral megtöltött, forró üvegeket. Nedves dunsztolásnál egy vízzel félig feltöltött edénybe helyezzük az üvegeket, majd lassan melegítjük a vizet, és a lekvár sűrűségétől függően néhány percig forraljuk. Ha rongyokba tekerjük az üvegeket, akkor megakadályozzuk, hogy összekoccanjanak és eltörjenek.

[szerkesztés] Bodzalekvár vörösborral és almával megbolondítva

  1. Mossuk meg a fürtöket, majd villával szemezzük le róluk a bogyókat!
  2. Főzzük 10-15 percig a bodzaszemeket a vörösborral, majd passzírozzuk át szitán!
  3. Főzzük meg a négyfelé vágott, héjas almát, majd ezt is passzírozzuk le!
  4. Adjuk az almapüréhez a leszűrt bodzavelőt!
  5. Keverjük az így kapott péphez a cukrot és a dzsemfixet, forraljuk fel és még 2-3 percig főzzük!
  6. Adagoljuk a bodzalekvárt tisztára mosott üvegekbe, amiket alaposan lezárva állítsunk 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő!

[szerkesztés] Tippek

  • A frissen szedett bodzáról egy villával könnyen eltávolíthatjuk a kocsányokat, mosással pedig ezektől és az éretlen bogyóktól is megszabadulhatunk.
  • Ha kevesebb időt szánunk a befőzésre, akkor zselésítőt (dzsemfixet) is használhatunk a szilárdabb állapot eléréséhez, és ha olyan típusú a dzsemfix, akkor külön tartósításra (pl. dunsztolás) sincs szükség (lsd. második lekvár).
  • Adjunk egy-két kanálnyi bodzalekvárt egy pohár natúr joghurthoz, amelyből így finom és egészséges reggeli/uzsonna lehet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Egyszerű bodzalekvárhoz:
    • 1 kg leszemezett bodzabogyó
    • 3 dl víz
    • 60 dkg kristálycukor
  • Vörösboros-almás bodzalekvárhoz:
    • 50 dkg leszemezett bodzabogyó
    • 2 dl vörösbor
    • 1 kg alma
    • 1 kg kristálycukor
    • 1 tasak dzsemfix

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Forgalmas utaktól távoli bokrokról szedjünk fényes és érett bodzafürtöket!
  • Ügyeljünk arra a lekvár készítése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a lekvár.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya