Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Bodzalekvárt befőzni

60 bájt hozzáadva, 2014. január 23., 16:50
Hogyan kell bodzalekvárt befőzni?
== Hogyan kell bodzalekvárt befőzni? ==
[[Fájl:bodza_lekvar.jpeg|right|310 px]]A bodzát nyár elején szörpkészítésre, nyár végén, ősz elején pedig lekvárfőzésre használhatjuk fel. Érdemes mindkét alkalmat megragadni, ugyanis egy forró nyári napon citromkarikákkal és mentalevéllel megbolondított [[Bodzaszörpöt_készíteni|bodzaszörppel]] enyhíthetjük szomjunkat, a téli napokon pedig elővehetjük a bodzalekvárt, amely sütemények töltelékeként vagy éppen húsok mellé is kiváló. Bár régen sokan hitték azt, hogy mérgező (talán a sötétlila színe miatt), azonban nem kell félnünk, egy nagyon egészséges, sokféle hatóanyagot tartalmazó gyümölcsről van szó. 
== Lépések ==
#Adjuk az almapüréhez a leszűrt bodzavelőt!
#Keverjük az így kapott péphez a cukrot és a dzsemfixet, forraljuk fel és még 2-3 percig főzzük!
#Adagoljuk a bodzalekvárt tisztára mosott üvegekbe, amiket alaposan lezárva állítsunk 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő!
== Tippek ==
*A frissen szedett bodzáról a egy villával könnyen eltávolíthatjuk a kocsányokat, mosással pedig ezektől és az éretlen bogyóktól is megszabadulhatunk.
*Ha kevesebb időt szánunk a befőzésre, akkor zselésítőt (dzsemfixet) is használhatunk a szilárdabb állapot eléréséhez, és ha olyan típusú a dzsemfix, akkor külön tartósításra (pl. dunsztolás) sincs szükség (lsd. második lekvár).
*Egy pohár natúr joghurt Adjunk egy-két kanálnyi bodzalekvár hozzáadásával bodzalekvárt egy pohár natúr joghurthoz, amelyből így finom és egészséges reggeli/uzsonna lehet.
== Amire szükséged lehet ==
1 859
szerkesztés