Baracklekvárt befőzni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kajszibarack lekvárt készíteni?

Lekvár.jpg
Aki szeretne egy kis kincset télre is megtakarítani, annak ideális a lekvárbefőzés, hogy a hidegben is élvezhesse a nyár édes ízét. A baracklekvár önmagában pirítósra és süteményekhez is ideális. A kajszibarack (sárgabarack) lekvár legelterjedtebb és eltarthatóság szempontjából a legbiztonságosabb készítési módja a következő:

[szerkesztés] Lépések

  1. Az érett gyümölcsöt 10-20 másodpercre csendesen forrásban lévő vízbe mártjuk nagyméretű szűrőkanál segítségével, ezután már gyorsan, könnyen kimagozhatjuk és meghámozhatjuk!
  2. Az így kapott nyers gyümölcs mennyiséghez kilogrammonként 80 dkg cukrot kell kimérni! Tehát 5 kg barackhoz 5x80=400 dkg (4kg) cukorra lesz szükség.
  3. A kimagozott, meghámozott gyümölcsöt a cukorral rétegesen összerakjuk egy nagy lábasba úgy, hogy legfelül cukor fedje az egészet!
  4. Konyharuhával vagy egy abrosszal letakarjuk, és 12 órán keresztül állni hagyjuk! Ez alatt a cukor teljesen feloldódik.
  5. 12 óra elteltével gyors tűznél, gyakori kevergetés mellett, forrástól számítva 20-25 percig főzzük! Ez alatt az idő alatt a habja is elfő.
  6. Amíg fő a lekvár, egy nagyobb lábast félig megtöltünk vízzel, a tisztára mosott 8 decis üvegeket pedig beleállítjuk, majd lassú tűzön melegítjük fel a vizet, hogy az üvegek fala is kicsit átmelegedjen!
  7. Ha felfőztük a lekvárt, máris a forró vízben álló üvegekbe merjük!
  8. Az üvegek tetejére csipetnyi nátrium-benzoátot szórunk, majd a tetejüket gyorsan, alaposan rácsavarjuk!
  9. A lezárt üvegeket még forrón, nagyon gyorsan előre elkészített dunsztba rakjuk!
  10. A dunsztolás előkészítése: Egy nagyobb ládába – ha van faláda az kitűnő, de a hipermarketekben kapható műanyag tároló láda is megteszi – kiterítünk egy pokrócot. Arra újságpapírt vagy konyharuhát teszünk.
  11. Az üvegeket a vízből kivéve és szárazra törölve a ládába forrón szorosan egymás mellé állítjuk!
  12. Alaposan betakargatjuk az üvegeket rongyokkal, esetleg párnával, majd a pokróc széleit felhajtjuk, hogy az üvegeket hűvös levegő semmiképpen ne érje!
  13. Majd 1-2 napon keresztül a dunsztban tartjuk az üvegeket, melyek eközben lassan, fokozatosan lehűlnek, ami a csírátlanítást még eredményesebbé teszi.

[szerkesztés] Tippek

  • Minél nagyobb arányban adunk cukrot a gyümölcshöz, annál jobban növeljük a gyümölcs eltarthatósági idejét. Jól jöhet, ha több évig is eláll a lekvár, ugyanis vannak olyan évek, amikor az időjárás kedvezőtlen alakulása miatt gyenge a baracktermés, és csak horribilis áron tudunk szép darabokat vásárolni.
  • Július közepén rakjuk el, olyan ütemben, ahogy érik a barack.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 5 kg érett kajszibarack
  • 4 kg cukor (gyümölcs kg-ja szorozva 80 dkg-mal)
  • nátrium-benzoát
  • 8 dl-es csavaros tetejű befőttes üvegek
  • 1 nagy lábas a lekvár főzéshez
  • 1 nagy lábas az üvegek melegítéséhez
  • Egy közepes nagyságú fazék és szűrőkanál a gyümölcs tisztításának előkészítéséhez
  • Egy nagy láda
  • Pokróc, rongyok a dunsztoláshoz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A gyümölcs minél érettebb legyen, de azért ne túlérett, és teljesen egészséges legyen, poshadt darabok ne kerüljenek közé, mert akkor az egész lekvár megromolhat!
  • Gyorsan bánjunk a gyümölccsel, hogy minél kevesebbet érintkezzen a levegővel, így kapunk szép, világos lekvárt!
  • Egyszerre ne dolgozzunk fel nagy mennyiséget, így tudunk gyorsan bánni a gyümölccsel!
  • Miután kivettük a dunsztból a lekvárt, szellős, hűvös, helyen tároljuk, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 20 oC fok fölé!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Horváth Ilona szakácskönyve

Az oldal szerzői

Bianka