„A laktózérzékenyeknek étkezni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni?)
 
(Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni?)
 
(12 közbenső módosítás, amit 3 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni? ==
 
== Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni? ==
  
Nem is gondolnánk rá, de az emésztési problémáink (puffadás, hasmenés, gyomorfájás) és a rossz közérzet mögött a mindennapi ételeinknek nagyban szerepe van, és ez nincs másképp a tejtermékekkel sem. Laktóz érzékenységről (tejcukor-érzékenység) vagy laktóz-intoleranciáról akkor beszélhetünk, ha a szervezetünk nem vagy csak kis mennyiségben képes egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz nevű cukrot lebontani - a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje miatt. Amennyiben ez orvosi vizsgálat alapján kiderül és beigazolódik, abban az esetben szigorú diétát szükséges tartani hosszú időn keresztül. A következőekben segítünk, hogy mikre érdemes odafigyelni és hogyan kell egy laktózszegény étrendet összeállítani.
+
[[Fájl:Milk_protein.jpg|right|250px]]Nem is gondolnánk rá, de az emésztési problémáinkat (puffadás, hasmenés, gyomorfájás) és a rossz közérzetünket az elfogyasztott ételek okozhatják. Laktózérzékenységről (tejcukor-érzékenység) vagy laktóz-intoleranciáról akkor beszélhetünk, ha a szervezetünk nem, vagy csak kis mennyiségben képes a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz nevű cukrot lebontani, a lebontáshoz szükséges laktáz nevű enzim hiánya vagy alacsony szintje miatt. Ilyenkor szigorú diétát kell tartani hosszú időn keresztül. A cikkel abban segítünk, hogy mikre érdemes odafigyelni, és hogyan kell egy laktózszegény étrendet összeállítani.
 
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
#  '''Tejfehérje vagy tejcukor-érzékenység diagnosztizálása''': először tisztáznunk kell a tejben lévő problémát okozó összetevőt, ami lehet a tejfehérjéje és a tejben lévő cukor, vagyis a laktóz. Ennek a kiderítésére sokféle módszer létezik, mindenképpen orvossal kell konzultálni.
+
#  '''Tejfehérje vagy tejcukor-érzékenység diagnosztizálása''': először tisztáznunk kell a tejben lévő, problémát okozó összetevőt, ami lehet a tejfehérjéje és a tejben lévő cukor, vagyis a laktóz. Ennek a kiderítésére sokféle módszer létezik, mindenképpen orvossal kell konzultálni.
# '''A kalciumbevitel biztosítása''': aki tejérzékeny, sajnos nélkülöznie kell minden tejes ételt, és így egyes késztermékeket is. Viszont a laktózérzékenységnél az egyedi tűréshatár kérdése lehet a tej fogyasztásának beillesztése az étrendünkbe. Amennyiben úgy döntünk, avagy szükséges a diétánkat a tej kizárásával kiviteleznünk, néhány vitamint és ásvány anyagot feltéten pótolnunk kell, ami a tejben van. Erre a legjobb megoldás az olajos magvak használata, így a mák, a szezámmag, a tökmag, a mogyoró, a mandula, a dió, a napraforgómag, a gesztenye és a földimogyoró is jó választás lehet.
+
# '''A kalciumbevitel biztosítása''': aki tejérzékeny, sajnos nélkülöznie kell minden tejes ételt, így egyes késztermékeket is, de az egyedi tűréshatár meghatározásával beilleszthetjük a tejet étrendünkbe. Ha mégis úgy döntünk, vagy szükséges a diétánkat a tej kizárásával kiviteleznünk, néhány vitamint és ásvány anyagot feltéten pótolnunk kell, ami a tejben van. Erre a legjobb megoldás az olajos magvak fogyasztása, így a mák, a szezámmag, a tökmag, a mogyoró, a mandula, a dió, a napraforgómag, a gesztenye és a földimogyoró is jó választás lehet.
# '''A tej helyettesítése''': a tej pótlására kiváló megoldást nyújthatnak a gabonaalapú növényi tejek, amelyekből egyre szélesebb a kínálat: ma már kapható a nagy hipermarketekben rizstej, szójatej, zabtej, mandula és mogyorótej, kókusztej, sőt még kölesből is készül tej. A növényi tejek többnyire alkalmasak a tej helyettesítésére a főzés/sütés során, ahol az eredeti receptben megjelölt mennyiséggel megegyezően használhatjuk őket. Emellett a gabonákból készült tejszínek is léteznek: pl. rizstejszín és zabtejszín, valamint a kókusztej is alkalmas még a tejszín pótlására. Ma már sok boltban kapható gabona vagy szója alapú joghurt, puding és sajt (pl. tofu, növényi sajt). A túró helyettesítését főtt kölessel kompenzálhatjuk, így pl. a túrógombóc alternatívája a hamis köles gombóc lehet.
+
# '''A tej helyettesítése''': a tej pótlására kiváló megoldást nyújtanak a gabonaalapú növényi tejek, amelyekből egyre szélesebb a kínálat: ma már kapható a nagy hipermarketekben rizstej, szójatej, zabtej, mandula- és mogyorótej, kókusztej, sőt még kölesből készített tej is. A növényi tejek többnyire alkalmasak a tej helyettesítésére a főzés/sütés során, ahol az eredeti receptben megjelölt mennyiséggel megegyezően használhatjuk őket. Emellett gabonákból készített tejszínek is léteznek: pl. rizstejszín és zabtejszín, valamint a kókusztej is alkalmas a tejszín pótlására. Ma már sok boltban kapható gabona- vagy szójaalapú joghurt, puding és sajt (pl. tofu, növényi sajt). A túró helyettesítését főtt kölessel kompenzálhatjuk, így pl. a túrógombóc alternatívája a hamis kölesgombóc lehet.
# '''A laktózmentes termékek felkutatása és beszerzése''': szinte az összes nagyobb élelmiszer áruházban kapható laktózmentes tejtermék, így a joghurt, sajt, túró és a tej fogyasztásáról nem kell lemondanunk. Tapasztaljuk ki, hogy mennyi tejtermék nem okoz még problémát és ehhez mérten fogyasszunk eloszlatva, egyszerre kis mennyiségekben belőlük, pl. tejnél 1 dl, sajtnál és túrónál 20-30 gr. A fermentált (élőflórás) tejtermékekről érdemes tudni, hogy kevés tejcukrot tartalmaznak alapból, valamint számos hasznos tejsavbaktériumot is, amik segítségünkre lehetnek a tejcukor lebontásában (pl. joghurt, kefir, tejföl).
+
# '''A laktózmentes termékek felkutatása és beszerzése''': szinte az összes nagyobb élelmiszer-áruházban kapható laktózmentes tejtermék, így a joghurt, sajt, túró és a tej fogyasztásáról nem kell lemondanunk. Tapasztaljuk ki, hogy mennyi tejtermék nem okoz még problémát, és ehhez mérten fogyasszunk eloszlatva, kis mennyiségekben belőlük, pl. tejnél 1 dl, sajtnál és túrónál 20-30 gr. A fermentált (élőflórás) tejtermékekről érdemes tudni, hogy kevés tejcukrot, valamint számos hasznos tejsavbaktériumot is tartalmaznak, amelyek segítségünkre lehetnek a tejcukor lebontásában (pl. joghurt, kefir, tejföl).
# '''A fehérje pótlása''': amennyiben teljesen elhagyjuk a tejtermékeket, fontos, hogy ne csak a kalciumot, hanem a fehérjét is kellő mennyiségben pótoljuk a szervezetünkben mivel a tej napi szinten ehhez bőségesen hozzájárul. Ilyen esetben az elsődleges fehérje források lehetnek a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű búzából készült gabonák, a rizs, az olajos magvak, a húsok és a tojás.
+
# '''A fehérje pótlása''': amennyiben teljesen elhagyjuk a tejtermékeket, fontos, hogy ne csak a kalciumot, hanem a fehérjét is kellő mennyiségben pótoljuk a szervezetünkben (mivel a tej napi szinten ehhez bőségesen hozzájárul). Ebben az esetben elsődleges fehérjeforrások lehetnek a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű búzából készült gabonák, a rizs, az olajos magvak, a húsok és a tojás.
# A laktáz enzim alkalmazása: szerencsére a patikákban már kaphatunk szájon át bevehető a tejcukrot bontó enzimet tartalmazó táplálék kiegészítőt. Érdemes beszereznünk, akár orvossal felíratni, mivel jóval megkönnyítheti az emésztésünket és a komfortérzetünket.
+
# '''Laktáz enzim tabletta alkalmazása''': szerencsére a patikákban már kaphatunk szájon át bevehető, a tejcukrot bontó enzimet tartalmazó táplálék kiegészítőt. Érdemes beszereznünk, vagy az orvosunkkal felíratni, mivel jóval megkönnyítheti az emésztésünket és a komfortérzetünket.
# '''Figyeljünk a termékek összetételére''': óvatlanul bátran levehetünk a polcról olyan késztermékeket, péksüteményt, húst, vagy bármely más terméket, ami tartalmazhat tejcukrot vagy tejfehérjét. Fontos, hogy alaposan megnézzünk minden terméket és ellenőrizzük, hogy véletlen sem tartalmaz tejszármazékot. A leggyakoribb termékek, amik tejet és tejcukrot tartalmazhatnak: a vaj, a húskészítmények (virsli), felvágottak, pástétomok, a margarinok, a húsleveskockák, a szeletelt kenyér, a reggeliző müzli, a burgonyaszirom, a szárított gyümölcsök, feldolgozott ételek, gyógykészítmények, készételek, húshelyettesítők, fehérje kiegészítők mind tartalmazhatnak laktózt.
+
# '''Figyeljünk a termékek összetételére''': óvatlanul levehetünk a polcról olyan késztermékeket, péksüteményt, húst, vagy bármely más terméket, ami tartalmazhat tejcukrot vagy tejfehérjét. Fontos, hogy alaposan megnézzünk minden terméket, és ellenőrizzük, hogy véletlen sem tartalmaznak tejszármazékot. A leggyakoribb termékek, amelyek tejet és tejcukrot tartalmazhatnak: a vaj, a húskészítmények (virsli), felvágottak, pástétomok, a margarinok, a húsleveskockák, a szeletelt kenyér, a müzli, a burgonyaszirom, a szárított gyümölcsök, a feldolgozott ételek, a gyógykészítmények, a készételek, a húshelyettesítők és a fehérje-kiegészítők mind tartalmazhatnak laktózt.
 
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
*  Vezessünk étkezési naplót és tapasztaljuk ki melyik tejtermék okoz problémát. Együnk vagy igyunk csak egyféle tejterméket és figyeljük meg, hogy utána milyen tünetek jelentkeznek és mennyi idő múlva érik el a problematikus intenzitásukat – ezt jelezzük az orvosunknak is.
+
*  Vezessünk étkezési naplót, és tapasztaljuk ki, melyik tejtermék okoz problémát. Együnk vagy igyunk csak egyféle tejterméket, és figyeljük meg, hogy utána milyen tünetek jelentkeznek, és mennyi idő múlva érik el a problemás intenzitásukat – ezt jelezzük az orvosunknak is!
* Érdemes laktózszegény étrendet egy dietetikus segítségével összeállítani, valamint gasztroenterológussal konzultálni.
+
* A laktózszegény étrendet lehetőleg egy dietetikus segítségével állítsuk össze, valamint egy gasztroenterológus szakorvossal is konzultáljunk.
* Sok kemény, sárga sajtok tartalmaznak szinte laktózt. Minél hosszabb ideig érlelt, a kevesebb laktózt tartalmaz. Maradj távol a friss sajtok, mint a ricotta és a túró.
+
* Ha egy egyszerű és gyors desszertre vágyunk, készítsünk otthon gabonatejből és pudingporból vagy kukoricakeményítőből pudingot.
* Ha egy egyszerű és gyors desszertre vágyunk, készítsünk otthon gabonatejből és pudingporból, vagy kukoricakeményítőből pudingot.
+
* Számos kemény sárga sajt szinte alig tartalmaz laktózt. Minél hosszabb ideig érlelt a sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz. Kerüljük a friss sajtokat, pl. a ricottát, a lágy- és krémsajtokat és a túrót.
* Számos kemény sárga sajt szinte alig tartalmaz laktózt. Minél hosszabb ideig érlelt a sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz. Kerüld a friss sajtokat, pl. mint a ricotta, lágy és krémsajtok, vagy a túró.
 
 
* Érdemes tudni, hogy egyes fagylaltoknál laktáz enzimet használnak, így a laktóz kristályosodását meg tudják állítani, ezért a legtöbb fagylalt jól tolerálható.
 
* Érdemes tudni, hogy egyes fagylaltoknál laktáz enzimet használnak, így a laktóz kristályosodását meg tudják állítani, ezért a legtöbb fagylalt jól tolerálható.
* Érdemes probiotikumos étrend-kiegészítőket szednünk, amik nagy segítségünkre lehetnek a tejcukor bontásában és a bélflóra rendezésében.
+
* Ajánlott probiotikumos étrend-kiegészítőket szednünk, amelyek nagy segítségünkre lehetnek a tejcukor lebontásában és a bélflóra rendezésében.
 
 
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
36. sor: 32. sor:
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
* A laktóz-intitolerancia nem gyógyítható, viszont a helyes és szigorú diétával a tünetek teljesen megszüntethetőek.
+
* A laktóz-intitolerancia nem gyógyítható, viszont helyes és szigorú diétával a tünetek teljesen megszüntethetők.
* Fontos odafigyelnünk a hasmenés okozta károsodott bélflóra helyreállítására, amit specifikus bélflóra helyreállító készítményekkel (probiotikumok) segítségével tehetünk meg.
+
* Fontos odafigyelnünk a hasmenés okozta károsodott bélflóra helyreállítására, amit specifikus bélflóra helyreállító készítmények (probiotikumok) segítségével tehetünk meg.
 
* Különösen vigyázzunk az édes tejsavó por, illetve a savó feliratú termékekkel.
 
* Különösen vigyázzunk az édes tejsavó por, illetve a savó feliratú termékekkel.
* Keress fel egy szakorvost, mielőtt bármilyen ételt kizárnál. Az orvos egy tesztel igazolni tudja a laktózérzékenységet, így megbizonyosodhatsz arról, hogy a tüneteid valóban a laktóz-intolerancia miatt vannak, és nem valamilyen más betegségből származnak.
+
* Keressünk fel egy szakorvost, mielőtt bármilyen ételt kizárnánk. Az orvos egy teszttel igazolni tudja a laktózérzékenységet, így megbizonyosodhatunk arról, hogy a tüneteink valóban a laktóz-intolerancia miatt vannak, és nem valamilyen más betegségből származnak.
* Kérdezd meg az orvosod, mielőtt bármilyen gyógyszert szednél.
+
* Kérdezzük meg az orvosunkat, mielőtt bármilyen gyógyszert szednénk.
* Biztosítsd a napi elegendő kalciumot egyéb növényi forrásokból.
+
* Biztosítsuk a napi elegendő kalciumot egyéb növényi forrásokból.
  
  
49. sor: 45. sor:
 
<youtube>du55-dtPNjU</youtube>
 
<youtube>du55-dtPNjU</youtube>
 
<youtube>i-m-868C7Io</youtube>
 
<youtube>i-m-868C7Io</youtube>
<youtube>Y1MBsG4HXY</youtube>
+
<youtube>_Y1MBsG4HXY</youtube>
 
<youtube>ctpfTTbHNmg</youtube>
 
<youtube>ctpfTTbHNmg</youtube>
 
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
58. sor: 53. sor:
 
* [https://laktozerzekeny.hu/a-laktozerzekenysegrol/a-laktozerzekenyseg-kezelese/ A laktózérzékenység kezelése.]
 
* [https://laktozerzekeny.hu/a-laktozerzekenysegrol/a-laktozerzekenyseg-kezelese/ A laktózérzékenység kezelése.]
 
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Lakt%C3%B3z%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g A laktózérzékenységről.]
 
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Lakt%C3%B3z%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g A laktózérzékenységről.]
* [http://www.napfenyesetterem.hu/vegan-eletmod/miert-hasznosabbak-a-novenyi-italok-mint-a-tejtermekek A növénytejekről hasznos információk.]
+
* [http://www.napfenyesetterem.hu/vegan-eletmod/miert-hasznosabbak-a-novenyi-italok-mint-a-tejtermekek Hasznos információk a növényi tejekről.]
* [http://www.napfenyesetterem.hu/vegan-eletmod/mivel-gazdagithato-a-tejerzekenyek-etrendje Mikkel gazdagítható a tejérzékenyek étrendje.]
+
* [http://www.napfenyesetterem.hu/vegan-eletmod/mivel-gazdagithato-a-tejerzekenyek-etrendje Mikkel gazdagítható a tejérzékenyek étrendje?]
  
 
[[Kategória:Egészség]]
 
[[Kategória:Egészség]]

A lap jelenlegi, 2014. május 6., 20:01-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni?

Milk protein.jpg

Nem is gondolnánk rá, de az emésztési problémáinkat (puffadás, hasmenés, gyomorfájás) és a rossz közérzetünket az elfogyasztott ételek okozhatják. Laktózérzékenységről (tejcukor-érzékenység) vagy laktóz-intoleranciáról akkor beszélhetünk, ha a szervezetünk nem, vagy csak kis mennyiségben képes a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz nevű cukrot lebontani, a lebontáshoz szükséges laktáz nevű enzim hiánya vagy alacsony szintje miatt. Ilyenkor szigorú diétát kell tartani hosszú időn keresztül. A cikkel abban segítünk, hogy mikre érdemes odafigyelni, és hogyan kell egy laktózszegény étrendet összeállítani.

[szerkesztés] Lépések

  1. Tejfehérje vagy tejcukor-érzékenység diagnosztizálása: először tisztáznunk kell a tejben lévő, problémát okozó összetevőt, ami lehet a tejfehérjéje és a tejben lévő cukor, vagyis a laktóz. Ennek a kiderítésére sokféle módszer létezik, mindenképpen orvossal kell konzultálni.
  2. A kalciumbevitel biztosítása: aki tejérzékeny, sajnos nélkülöznie kell minden tejes ételt, így egyes késztermékeket is, de az egyedi tűréshatár meghatározásával beilleszthetjük a tejet étrendünkbe. Ha mégis úgy döntünk, vagy szükséges a diétánkat a tej kizárásával kiviteleznünk, néhány vitamint és ásvány anyagot feltéten pótolnunk kell, ami a tejben van. Erre a legjobb megoldás az olajos magvak fogyasztása, így a mák, a szezámmag, a tökmag, a mogyoró, a mandula, a dió, a napraforgómag, a gesztenye és a földimogyoró is jó választás lehet.
  3. A tej helyettesítése: a tej pótlására kiváló megoldást nyújtanak a gabonaalapú növényi tejek, amelyekből egyre szélesebb a kínálat: ma már kapható a nagy hipermarketekben rizstej, szójatej, zabtej, mandula- és mogyorótej, kókusztej, sőt még kölesből készített tej is. A növényi tejek többnyire alkalmasak a tej helyettesítésére a főzés/sütés során, ahol az eredeti receptben megjelölt mennyiséggel megegyezően használhatjuk őket. Emellett gabonákból készített tejszínek is léteznek: pl. rizstejszín és zabtejszín, valamint a kókusztej is alkalmas a tejszín pótlására. Ma már sok boltban kapható gabona- vagy szójaalapú joghurt, puding és sajt (pl. tofu, növényi sajt). A túró helyettesítését főtt kölessel kompenzálhatjuk, így pl. a túrógombóc alternatívája a hamis kölesgombóc lehet.
  4. A laktózmentes termékek felkutatása és beszerzése: szinte az összes nagyobb élelmiszer-áruházban kapható laktózmentes tejtermék, így a joghurt, sajt, túró és a tej fogyasztásáról nem kell lemondanunk. Tapasztaljuk ki, hogy mennyi tejtermék nem okoz még problémát, és ehhez mérten fogyasszunk eloszlatva, kis mennyiségekben belőlük, pl. tejnél 1 dl, sajtnál és túrónál 20-30 gr. A fermentált (élőflórás) tejtermékekről érdemes tudni, hogy kevés tejcukrot, valamint számos hasznos tejsavbaktériumot is tartalmaznak, amelyek segítségünkre lehetnek a tejcukor lebontásában (pl. joghurt, kefir, tejföl).
  5. A fehérje pótlása: amennyiben teljesen elhagyjuk a tejtermékeket, fontos, hogy ne csak a kalciumot, hanem a fehérjét is kellő mennyiségben pótoljuk a szervezetünkben (mivel a tej napi szinten ehhez bőségesen hozzájárul). Ebben az esetben elsődleges fehérjeforrások lehetnek a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű búzából készült gabonák, a rizs, az olajos magvak, a húsok és a tojás.
  6. Laktáz enzim tabletta alkalmazása: szerencsére a patikákban már kaphatunk szájon át bevehető, a tejcukrot bontó enzimet tartalmazó táplálék kiegészítőt. Érdemes beszereznünk, vagy az orvosunkkal felíratni, mivel jóval megkönnyítheti az emésztésünket és a komfortérzetünket.
  7. Figyeljünk a termékek összetételére: óvatlanul levehetünk a polcról olyan késztermékeket, péksüteményt, húst, vagy bármely más terméket, ami tartalmazhat tejcukrot vagy tejfehérjét. Fontos, hogy alaposan megnézzünk minden terméket, és ellenőrizzük, hogy véletlen sem tartalmaznak tejszármazékot. A leggyakoribb termékek, amelyek tejet és tejcukrot tartalmazhatnak: a vaj, a húskészítmények (virsli), felvágottak, pástétomok, a margarinok, a húsleveskockák, a szeletelt kenyér, a müzli, a burgonyaszirom, a szárított gyümölcsök, a feldolgozott ételek, a gyógykészítmények, a készételek, a húshelyettesítők és a fehérje-kiegészítők mind tartalmazhatnak laktózt.

[szerkesztés] Tippek

  • Vezessünk étkezési naplót, és tapasztaljuk ki, melyik tejtermék okoz problémát. Együnk vagy igyunk csak egyféle tejterméket, és figyeljük meg, hogy utána milyen tünetek jelentkeznek, és mennyi idő múlva érik el a problemás intenzitásukat – ezt jelezzük az orvosunknak is!
  • A laktózszegény étrendet lehetőleg egy dietetikus segítségével állítsuk össze, valamint egy gasztroenterológus szakorvossal is konzultáljunk.
  • Ha egy egyszerű és gyors desszertre vágyunk, készítsünk otthon gabonatejből és pudingporból vagy kukoricakeményítőből pudingot.
  • Számos kemény sárga sajt szinte alig tartalmaz laktózt. Minél hosszabb ideig érlelt a sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz. Kerüljük a friss sajtokat, pl. a ricottát, a lágy- és krémsajtokat és a túrót.
  • Érdemes tudni, hogy egyes fagylaltoknál laktáz enzimet használnak, így a laktóz kristályosodását meg tudják állítani, ezért a legtöbb fagylalt jól tolerálható.
  • Ajánlott probiotikumos étrend-kiegészítőket szednünk, amelyek nagy segítségünkre lehetnek a tejcukor lebontásában és a bélflóra rendezésében.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Étkezési napló
  • Laktáz enzimpótló tabeletta
  • Probiotikumok
  • Laktózmentes termékek


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A laktóz-intitolerancia nem gyógyítható, viszont helyes és szigorú diétával a tünetek teljesen megszüntethetők.
  • Fontos odafigyelnünk a hasmenés okozta károsodott bélflóra helyreállítására, amit specifikus bélflóra helyreállító készítmények (probiotikumok) segítségével tehetünk meg.
  • Különösen vigyázzunk az édes tejsavó por, illetve a savó feliratú termékekkel.
  • Keressünk fel egy szakorvost, mielőtt bármilyen ételt kizárnánk. Az orvos egy teszttel igazolni tudja a laktózérzékenységet, így megbizonyosodhatunk arról, hogy a tüneteink valóban a laktóz-intolerancia miatt vannak, és nem valamilyen más betegségből származnak.
  • Kérdezzük meg az orvosunkat, mielőtt bármilyen gyógyszert szednénk.
  • Biztosítsuk a napi elegendő kalciumot egyéb növényi forrásokból.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező