Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

A laktózérzékenyeknek étkezni szerkesztése

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni? ==
 
== Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni? ==
  
[[Fájl:Milk_protein.jpg|right|250px]]Nem is gondolnánk rá, de az emésztési problémáinkat (puffadás, hasmenés, gyomorfájás) és a rossz közérzetünket az elfogyasztott ételek okozhatják. Laktózérzékenységről (tejcukor-érzékenység) vagy laktóz-intoleranciáról akkor beszélhetünk, ha a szervezetünk nem, vagy csak kis mennyiségben képes a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz nevű cukrot lebontani, a lebontáshoz szükséges laktáz nevű enzim hiánya vagy alacsony szintje miatt. Ilyenkor szigorú diétát kell tartani hosszú időn keresztül. A cikkel abban segítünk, hogy mikre érdemes odafigyelni, és hogyan kell egy laktózszegény étrendet összeállítani.
+
Nem is gondolnánk rá, de az emésztési problémáinknak (puffadás, hasmenés, gyomorfájás) és a rossz közérzetünk mögött az ételeinknek nagyban szerepe lehet, és ez nincs másképp a tejtermékekkel sem. Laktózérzékenységről (tejcukor-érzékenység) vagy laktóz-intoleranciáról akkor beszélhetünk, ha a szervezetünk nem, vagy csak kis mennyiségben képes egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz nevű cukrot lebontani - a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje miatt. Amennyiben ez orvosi vizsgálat alapján kiderül és beigazolódik, abban az esetben szigorú diétát szükséges tartani hosszú időn keresztül. A következőekben segítünk, hogy mikre érdemes odafigyelni és hogyan kell egy laktózszegény étrendet összeállítani.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
#  '''Tejfehérje vagy tejcukor-érzékenység diagnosztizálása''': először tisztáznunk kell a tejben lévő, problémát okozó összetevőt, ami lehet a tejfehérjéje és a tejben lévő cukor, vagyis a laktóz. Ennek a kiderítésére sokféle módszer létezik, mindenképpen orvossal kell konzultálni.
+
#  '''Tejfehérje vagy tejcukor-érzékenység diagnosztizálása''': először tisztáznunk kell a tejben lévő problémát okozó összetevőt, ami lehet a tejfehérjéje és a tejben lévő cukor, vagyis a laktóz. Ennek a kiderítésére sokféle módszer létezik, mindenképpen orvossal kell konzultálni.
# '''A kalciumbevitel biztosítása''': aki tejérzékeny, sajnos nélkülöznie kell minden tejes ételt, így egyes késztermékeket is, de az egyedi tűréshatár meghatározásával beilleszthetjük a tejet étrendünkbe. Ha mégis úgy döntünk, vagy szükséges a diétánkat a tej kizárásával kiviteleznünk, néhány vitamint és ásvány anyagot feltéten pótolnunk kell, ami a tejben van. Erre a legjobb megoldás az olajos magvak fogyasztása, így a mák, a szezámmag, a tökmag, a mogyoró, a mandula, a dió, a napraforgómag, a gesztenye és a földimogyoró is jó választás lehet.
+
# '''A kalciumbevitel biztosítása''': aki tejérzékeny, sajnos nélkülöznie kell minden tejes ételt, és így egyes késztermékeket is. Viszont a laktózérzékenységnél az egyedi tűréshatár kérdése lehet a tej fogyasztásának beillesztése az étrendünkbe. Amennyiben úgy döntünk, avagy szükséges a diétánkat a tej kizárásával kiviteleznünk, néhány vitamint és ásvány anyagot feltéten pótolnunk kell, ami a tejben van. Erre a legjobb megoldás az olajos magvak használata, így a mák, a szezámmag, a tökmag, a mogyoró, a mandula, a dió, a napraforgómag, a gesztenye és a földimogyoró is jó választás lehet.
# '''A tej helyettesítése''': a tej pótlására kiváló megoldást nyújtanak a gabonaalapú növényi tejek, amelyekből egyre szélesebb a kínálat: ma már kapható a nagy hipermarketekben rizstej, szójatej, zabtej, mandula- és mogyorótej, kókusztej, sőt még kölesből készített tej is. A növényi tejek többnyire alkalmasak a tej helyettesítésére a főzés/sütés során, ahol az eredeti receptben megjelölt mennyiséggel megegyezően használhatjuk őket. Emellett gabonákból készített tejszínek is léteznek: pl. rizstejszín és zabtejszín, valamint a kókusztej is alkalmas a tejszín pótlására. Ma már sok boltban kapható gabona- vagy szójaalapú joghurt, puding és sajt (pl. tofu, növényi sajt). A túró helyettesítését főtt kölessel kompenzálhatjuk, így pl. a túrógombóc alternatívája a hamis kölesgombóc lehet.
+
# '''A tej helyettesítése''': a tej pótlására kiváló megoldást nyújthatnak a gabonaalapú növényi tejek, amelyekből egyre szélesebb a kínálat: ma már kapható a nagy hipermarketekben rizstej, szójatej, zabtej, mandula és mogyorótej, kókusztej, sőt még kölesből is készül tej. A növényi tejek többnyire alkalmasak a tej helyettesítésére a főzés/sütés során, ahol az eredeti receptben megjelölt mennyiséggel megegyezően használhatjuk őket. Emellett a gabonákból készült tejszínek is léteznek: pl. rizstejszín és zabtejszín, valamint a kókusztej is alkalmas még a tejszín pótlására. Ma már sok boltban kapható gabona vagy szója alapú joghurt, puding és sajt (pl. tofu, növényi sajt). A túró helyettesítését főtt kölessel kompenzálhatjuk, így pl. a túrógombóc alternatívája a hamis köles gombóc lehet.
# '''A laktózmentes termékek felkutatása és beszerzése''': szinte az összes nagyobb élelmiszer-áruházban kapható laktózmentes tejtermék, így a joghurt, sajt, túró és a tej fogyasztásáról nem kell lemondanunk. Tapasztaljuk ki, hogy mennyi tejtermék nem okoz még problémát, és ehhez mérten fogyasszunk eloszlatva, kis mennyiségekben belőlük, pl. tejnél 1 dl, sajtnál és túrónál 20-30 gr. A fermentált (élőflórás) tejtermékekről érdemes tudni, hogy kevés tejcukrot, valamint számos hasznos tejsavbaktériumot is tartalmaznak, amelyek segítségünkre lehetnek a tejcukor lebontásában (pl. joghurt, kefir, tejföl).
+
# '''A laktózmentes termékek felkutatása és beszerzése''': szinte az összes nagyobb élelmiszer áruházban kapható laktózmentes tejtermék, így a joghurt, sajt, túró és a tej fogyasztásáról nem kell lemondanunk. Tapasztaljuk ki, hogy mennyi tejtermék nem okoz még problémát és ehhez mérten fogyasszunk eloszlatva, egyszerre kis mennyiségekben belőlük, pl. tejnél 1 dl, sajtnál és túrónál 20-30 gr. A fermentált (élőflórás) tejtermékekről érdemes tudni, hogy kevés tejcukrot tartalmaznak alapból, valamint számos hasznos tejsavbaktériumot is, amik segítségünkre lehetnek a tejcukor lebontásában (pl. joghurt, kefir, tejföl).
# '''A fehérje pótlása''': amennyiben teljesen elhagyjuk a tejtermékeket, fontos, hogy ne csak a kalciumot, hanem a fehérjét is kellő mennyiségben pótoljuk a szervezetünkben (mivel a tej napi szinten ehhez bőségesen hozzájárul). Ebben az esetben elsődleges fehérjeforrások lehetnek a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű búzából készült gabonák, a rizs, az olajos magvak, a húsok és a tojás.
+
# '''A fehérje pótlása''': amennyiben teljesen elhagyjuk a tejtermékeket, fontos, hogy ne csak a kalciumot, hanem a fehérjét is kellő mennyiségben pótoljuk a szervezetünkben mivel a tej napi szinten ehhez bőségesen hozzájárul. Ilyen esetben az elsődleges fehérje források lehetnek a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű búzából készült gabonák, a rizs, az olajos magvak, a húsok és a tojás.
# '''Laktáz enzim tabletta alkalmazása''': szerencsére a patikákban már kaphatunk szájon át bevehető, a tejcukrot bontó enzimet tartalmazó táplálék kiegészítőt. Érdemes beszereznünk, vagy az orvosunkkal felíratni, mivel jóval megkönnyítheti az emésztésünket és a komfortérzetünket.
+
# A laktáz enzim alkalmazása: szerencsére a patikákban már kaphatunk szájon át bevehető a tejcukrot bontó enzimet tartalmazó táplálék kiegészítőt. Érdemes beszereznünk, akár orvossal felíratni, mivel jóval megkönnyítheti az emésztésünket és a komfortérzetünket.
# '''Figyeljünk a termékek összetételére''': óvatlanul levehetünk a polcról olyan késztermékeket, péksüteményt, húst, vagy bármely más terméket, ami tartalmazhat tejcukrot vagy tejfehérjét. Fontos, hogy alaposan megnézzünk minden terméket, és ellenőrizzük, hogy véletlen sem tartalmaznak tejszármazékot. A leggyakoribb termékek, amelyek tejet és tejcukrot tartalmazhatnak: a vaj, a húskészítmények (virsli), felvágottak, pástétomok, a margarinok, a húsleveskockák, a szeletelt kenyér, a müzli, a burgonyaszirom, a szárított gyümölcsök, a feldolgozott ételek, a gyógykészítmények, a készételek, a húshelyettesítők és a fehérje-kiegészítők mind tartalmazhatnak laktózt.
+
# '''Figyeljünk a termékek összetételére''': óvatlanul bátran levehetünk a polcról olyan késztermékeket, péksüteményt, húst, vagy bármely más terméket, ami tartalmazhat tejcukrot vagy tejfehérjét. Fontos, hogy alaposan megnézzünk minden terméket és ellenőrizzük, hogy véletlen sem tartalmaz tejszármazékot. A leggyakoribb termékek, amik tejet és tejcukrot tartalmazhatnak: a vaj, a húskészítmények (virsli), felvágottak, pástétomok, a margarinok, a húsleveskockák, a szeletelt kenyér, a reggeliző müzli, a burgonyaszirom, a szárított gyümölcsök, feldolgozott ételek, gyógykészítmények, készételek, húshelyettesítők, fehérje kiegészítők mind tartalmazhatnak laktózt.
 +
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
*  Vezessünk étkezési naplót, és tapasztaljuk ki, melyik tejtermék okoz problémát. Együnk vagy igyunk csak egyféle tejterméket, és figyeljük meg, hogy utána milyen tünetek jelentkeznek, és mennyi idő múlva érik el a problemás intenzitásukat – ezt jelezzük az orvosunknak is!
+
*  Vezessünk étkezési naplót és tapasztaljuk ki melyik tejtermék okoz problémát. Együnk vagy igyunk csak egyféle tejterméket és figyeljük meg, hogy utána milyen tünetek jelentkeznek és mennyi idő múlva érik el a problematikus intenzitásukat – ezt jelezzük az orvosunknak is.
* A laktózszegény étrendet lehetőleg egy dietetikus segítségével állítsuk össze, valamint egy gasztroenterológus szakorvossal is konzultáljunk.
+
* Érdemes laktózszegény étrendet egy dietetikus segítségével összeállítani, valamint gasztroenterológussal konzultálni.
* Ha egy egyszerű és gyors desszertre vágyunk, készítsünk otthon gabonatejből és pudingporból vagy kukoricakeményítőből pudingot.
+
* Sok kemény, sárga sajtok tartalmaznak szinte laktózt. Minél hosszabb ideig érlelt, a kevesebb laktózt tartalmaz. Maradj távol a friss sajtok, mint a ricotta és a túró.
* Számos kemény sárga sajt szinte alig tartalmaz laktózt. Minél hosszabb ideig érlelt a sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz. Kerüljük a friss sajtokat, pl. a ricottát, a lágy- és krémsajtokat és a túrót.
+
* Ha egy egyszerű és gyors desszertre vágyunk, készítsünk otthon gabonatejből és pudingporból, vagy kukoricakeményítőből pudingot.
 +
* Számos kemény sárga sajt szinte alig tartalmaz laktózt. Minél hosszabb ideig érlelt a sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz. Kerüld a friss sajtokat, pl. mint a ricotta, lágy és krémsajtok, vagy a túró.
 
* Érdemes tudni, hogy egyes fagylaltoknál laktáz enzimet használnak, így a laktóz kristályosodását meg tudják állítani, ezért a legtöbb fagylalt jól tolerálható.
 
* Érdemes tudni, hogy egyes fagylaltoknál laktáz enzimet használnak, így a laktóz kristályosodását meg tudják állítani, ezért a legtöbb fagylalt jól tolerálható.
* Ajánlott probiotikumos étrend-kiegészítőket szednünk, amelyek nagy segítségünkre lehetnek a tejcukor lebontásában és a bélflóra rendezésében.
+
* Érdemes probiotikumos étrend-kiegészítőket szednünk, amik nagy segítségünkre lehetnek a tejcukor bontásában és a bélflóra rendezésében.
 +
 
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
32. sor: 35. sor:
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
* A laktóz-intitolerancia nem gyógyítható, viszont helyes és szigorú diétával a tünetek teljesen megszüntethetők.
+
* A laktóz-intitolerancia nem gyógyítható, viszont a helyes és szigorú diétával a tünetek teljesen megszüntethetőek.
* Fontos odafigyelnünk a hasmenés okozta károsodott bélflóra helyreállítására, amit specifikus bélflóra helyreállító készítmények (probiotikumok) segítségével tehetünk meg.
+
* Fontos odafigyelnünk a hasmenés okozta károsodott bélflóra helyreállítására, amit specifikus bélflóra helyreállító készítményekkel (probiotikumok) segítségével tehetünk meg.
 
* Különösen vigyázzunk az édes tejsavó por, illetve a savó feliratú termékekkel.
 
* Különösen vigyázzunk az édes tejsavó por, illetve a savó feliratú termékekkel.
* Keressünk fel egy szakorvost, mielőtt bármilyen ételt kizárnánk. Az orvos egy teszttel igazolni tudja a laktózérzékenységet, így megbizonyosodhatunk arról, hogy a tüneteink valóban a laktóz-intolerancia miatt vannak, és nem valamilyen más betegségből származnak.
+
* Keress fel egy szakorvost, mielőtt bármilyen ételt kizárnál. Az orvos egy tesztel igazolni tudja a laktózérzékenységet, így megbizonyosodhatsz arról, hogy a tüneteid valóban a laktóz-intolerancia miatt vannak, és nem valamilyen más betegségből származnak.
* Kérdezzük meg az orvosunkat, mielőtt bármilyen gyógyszert szednénk.
+
* Kérdezd meg az orvosod, mielőtt bármilyen gyógyszert szednél.
* Biztosítsuk a napi elegendő kalciumot egyéb növényi forrásokból.
+
* Biztosítsd a napi elegendő kalciumot egyéb növényi forrásokból.
  
  
53. sor: 56. sor:
 
* [https://laktozerzekeny.hu/a-laktozerzekenysegrol/a-laktozerzekenyseg-kezelese/ A laktózérzékenység kezelése.]
 
* [https://laktozerzekeny.hu/a-laktozerzekenysegrol/a-laktozerzekenyseg-kezelese/ A laktózérzékenység kezelése.]
 
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Lakt%C3%B3z%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g A laktózérzékenységről.]
 
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Lakt%C3%B3z%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g A laktózérzékenységről.]
* [http://www.napfenyesetterem.hu/vegan-eletmod/miert-hasznosabbak-a-novenyi-italok-mint-a-tejtermekek Hasznos információk a növényi tejekről.]
+
* [http://www.napfenyesetterem.hu/vegan-eletmod/miert-hasznosabbak-a-novenyi-italok-mint-a-tejtermekek A növénytejekről hasznos információk.]
* [http://www.napfenyesetterem.hu/vegan-eletmod/mivel-gazdagithato-a-tejerzekenyek-etrendje Mikkel gazdagítható a tejérzékenyek étrendje?]
+
* [http://www.napfenyesetterem.hu/vegan-eletmod/mivel-gazdagithato-a-tejerzekenyek-etrendje Mikkel gazdagítható a tejérzékenyek étrendje.]
 
 
[[Kategória:Egészség]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)