Táplálkozni terhesség alatt szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
5. sor: | 5. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # | + | # Egyél többször keveset! A terhesség alatt még az általánosnál is nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy a tápanyagokat egyenletesen elosztva vidd be a szervezetedbe. Ez segít elkerülni a kívánósságot és étkezési rohamokat, valamint a harmadik trimeszterre jellemző gyomorégést is. A legjobb, ha 3-3,5 óránként eszel egy kisebb mennyiséget, a napi táplálékot 5 étkezésre osztod el (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora). |
− | # | + | # Összességében ne egyél (sokkal) többet! A várandós nők tápanyagszükséglete megemelkedik, hiszen a magzat növekedéséhez sok energiára van szükség. Ez azonban csak kb. 15 százalékos emelkedést jelent: a testi adottságoktól és az aktivitástól függően napi 2-300 kalóriával többet kell bevinni a szervezetbe. Ez két banánnak vagy fél liter tejnek felel meg… Az tehát elég nagy túlzás, hogy a várandós nőnek kettő helyett kell ennie. Ha betartod az előző pontot, és a várandósságod idején például rászoktatod magad az uzsonnázásra, az általában fedezi a nagyobb tápanyagszükségletet. |
− | # | + | # Minden nap fogyassz tejterméket! A tejtermékek segítenek fedezni a megnövekedett fehérjeszükségletet, és sok olyan vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, amelyekre nagy szükség van a várandósság alatt (kálcium, foszfor, B-vitamin, vas). A pasztőrözetlen tejet és a penészes sajtokat ugyan kerülni kell a fertőzésveszély miatt, viszont kemény sajtot, pasztőrözött tejet, túrót, (light) joghurtot érdemes rendszeresen fogyasztani. |
− | # | + | # Naponta többször egyél gyümölcsöt, zöldséget! A nyers zöldség- és gyümölcsfélék tartalmazzák a legtöbb vitamint, amelyekre szervezetednek különösen nagy szüksége van a terhesség alatt. A C-vitamin fogyasztása például elősegíti a vas felszívódását a húsokból/tejtermékekből, a rostok pedig segítik az emésztést, ami általában lelassul a terhesség alatt – de lehetne még sorolni a jótékony hatásokat. Ezért a főétkezések után desszert helyett, vagy a tízórai/uzsonna mellé mindig egyél valamilyen zöldséget, gyümölcsöt! (A terhességi diabétesszel küzdők inkább a zöldségeket válasszák, egyes gyümölcsök – pl. szőlő, banán – nagyon sok cukrot tartalmaznak!) |
− | # | + | # Egyél sok sovány húst és halat! Az állati eredetű fehérjék szintén nagyon fontosak a terhesség alatt. A hirtelen sütött (grillezett) és a nehéz, zsíros ételek helyett válasszunk inkább jól átsütött, alacsony zsírtartalmú húsokat. Lehetőleg hetente együnk halat (nem konzervet!), mert ezek az idegrendszer fejlődését elősegítő zsírsavakat tartalmaznak. |
− | # | + | # Fogyassz sok folyadékot! A terhesség alatt a folyadékszükséglet is nő (a kismama testében eleve több vér kering, de a fokozott anyagcsere és vizeletürítés miatt is szükség van a rendszeres utánpótlásra). Legalább 2 liter folyadékot kell bevinni a szervezetbe, lehetőség szerint tiszta (szénsavmentes) víz, cukor nélkül készített gyümölcs- vagy zöldtea, esetleg 100%-os gyümölcslevek formájában (ezek szénhidráttartalmát azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni). Kávét és fekete teát inkább ne igyál, vagy ha nem tudsz lemondani róla, akkor is csökkentsd a mértéket (a koffein zavarja a kalcium felszívódását és a koraszülés esélyét is növeli). |
− | # | + | # Kerüld a sót! A túlzott sófogyasztás a terhesség vége felé jelentkező magas vérnyomás és a lábdagadás kialakulásában is szerepet játszik, ezért a várandósság idején mindenképpen érdemes kevesebbet használni belőle. A mesterséges ételízesítők többnyire szintén sok sót tartalmaznak, ezért ezeket is mellőzzük. Ízesítsük ételeinket inkább olyan fűszerkeverékekkel, amelyek nem tartalmaznak sót és adalékanyagokat! |
− | # | + | # Kerüld az „üres” kalóriákat, a sok cukrot! A várandósság alatt felboruló anyagcsere a vércukorszintet is érinti, sok nőnél ekkor úgynevezett terhességi diabétesz (terhességi cukorbetegség) alakul ki. Nekik különösen figyelniük kell a szénhidrátbevitelre a várandósság alatt, de akár a későbbi életük során is. Azoknak is érdemes azonban kerülnie a túl sok cukor fogyasztását, akiknél nem alakul ki ez a betegség, az esetleges túlsúly ugyanis kockázatot jelent a szülésnél, de a magzat fejlődésének és a kismama egyébként is meggyötört izületeinek sem tesz jót. Ha a kívánós kismama édességet enne, akkor egy kocka csokoládét nyugodtan bekaphat, de a lényeg itt is a mértékletesség. Édességet inkább a főétkezés után desszertként fogyassz, önmagában ne egyél magas cukortartalmú élelmiszereket (pl. reggelire péksüteményt). |
== Tippek == | == Tippek == | ||
20. sor: | 20. sor: | ||
* Ha a fenti szempontokat betartva rendszeresen, naponta fogyasztasz húsféleségeket és tejtermékeket, akkor érdemes óvatosabban bánni a zsírok használatával a konyhában. Kerüld az olajban, zsírban sütött élelmiszereket, vaj helyett használj inkább light margarint! | * Ha a fenti szempontokat betartva rendszeresen, naponta fogyasztasz húsféleségeket és tejtermékeket, akkor érdemes óvatosabban bánni a zsírok használatával a konyhában. Kerüld az olajban, zsírban sütött élelmiszereket, vaj helyett használj inkább light margarint! | ||
* A megfelelő étkezéssel jelentősen csökkentheted azoknak a panaszoknak az intenzitását, amelyek gyakran jelentkeznek terhesség alatt: | * A megfelelő étkezéssel jelentősen csökkentheted azoknak a panaszoknak az intenzitását, amelyek gyakran jelentkeznek terhesség alatt: | ||
− | ** | + | ** hányinger: általában az első trimeszterben jelentkezik, de néhány peches kismamánál a terhesség közepéig is eltarthat. Enyhítheti, ha felkelés után azonnal elrágcsálsz egy kevés zabkekszet vagy pár falat teljes kiőrlésű kenyeret. Ha a hányinger olyan erős, hogy a testsúlyod is csökken miatta, akkor nyugodtan edd azt, amit bírsz (ha csak a tésztafélék maradnak benned, akkor azokat fogyaszd)! A hányinger csökkenésével azonban kezdj áttérni a változatosabb, egészségesebb táplálkozásra. |
− | ** | + | ** székrekedés: a terhesség második harmadától egyre inkább lassul a nők emésztése, részben azért, mert egyre kisebb területen zsúfolódnak össze a belek, részben azért, mert így több tápanyag szívódhat fel. A székrekedés ugyanakkor aranyérhez és más kellemetlen tünetek jelentkezéséhez vezethet. Ezért érdemes több folyadékot, rostot (nyers zöldséget, gyümölcsöt, magot) fogyasztani, és többször kis adagot enni. |
− | ** | + | ** gyomorégés: főleg a terhesség utolsó harmadában jelentkezik, amikor a magzat méretei miatt már az anya gyomrának is kisebb hely marad. A panaszok jelentkezésekor érdemes egy-két szem kekszet fogyasztani pár korty tejjel (a rágcsálást azonban nem szabad túlzásba vinni). Kerülni kell a savképződést fokozó ételek fogyasztását (pl. paradicsom, fűszeres ételek, kávé). A gyomorégés kezelésében is sokat segít, ha nem eszünk egyszerre sokat, inkább több apró adagra osztjuk el a táplálékot. |
− | ** | + | ** szív- és érrendszeri panaszok (szapora szívverés, magas vérnyomás): érdemes kevesebb sót vinni a szervezetbe, ha eddig nem tettük, hagyjunk fel a kávé és tea fogyasztásával is. A szívpanaszokat egyes esetekben erősíthetik a puffasztó ételek, ezeket is mellőzzük az étrend összeállításakor. |
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
44. sor: | 44. sor: | ||
* [http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/1787/taplalkozas-terhesseg-idejen Táplálkozás terhesség idején – Webbeteg] | * [http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/1787/taplalkozas-terhesseg-idejen Táplálkozás terhesség idején – Webbeteg] | ||
* [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/specialis_etrendek/cikkek/ketto_helyett/20011127160054 Táplálkozási tanácsok várandós édesanyáknak – Házipatika] | * [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/specialis_etrendek/cikkek/ketto_helyett/20011127160054 Táplálkozási tanácsok várandós édesanyáknak – Házipatika] | ||
− | |||
− |