Jegeskávét készíteni dugattyús kávéfőzővel szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | == | + | == A tökéletes jegeskávé titka == |
− | |||
+ | ''Bár már vége van a nyárnak, még vannak olyan napok, amikor nem egy forró italtól reméljük a felfrissülést. Ilyenkor jön jól egy jegeskávé, amellyel a hétköznapokba is a nyár hangulatát varázsolhatjuk. A Starbucks megosztotta velünk a tökéletes jegeskávé titkát, amihez még kávéfőzőre sincs szükségünk.'' | ||
+ | |||
+ | |||
+ | '''Hozzávalók:''' | ||
+ | ''1 db French press (dugattyús kávéfőző) | ||
+ | 50 ml + 200 ml forró, de nem forrásban lévő víz | ||
+ | 4 evőkanál kávéőrlemény (az egzotikus gyümölcsös aromájú afrikai Kenya kávé különösen jó választás) | ||
+ | 2 pohár jég | ||
+ | Tej, tejszín, cukor, édesítő, vaníliafagylalt, tejszínhab ízlés szerint'' | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
9. sor: | 17. sor: | ||
# '''A szűrő előkészítése''': Vedd elő a dugattyús kávéfőződ és tegyél bele egy papír kávészűrőt. Önts 50 ml forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes melegágyat készítve a kávéőrleménynek. Ezután öntsd ki a vizet, erre csak az előmelegítés miatt van szükség. | # '''A szűrő előkészítése''': Vedd elő a dugattyús kávéfőződ és tegyél bele egy papír kávészűrőt. Önts 50 ml forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes melegágyat készítve a kávéőrleménynek. Ezután öntsd ki a vizet, erre csak az előmelegítés miatt van szükség. | ||
# '''Pontos adagolás''': Mérj ki 4 evőkanálnyi őrölt kávét minden 2 deciliter kávé készítéséhez, és tedd bele az előmelegített szűrőbe. | # '''Pontos adagolás''': Mérj ki 4 evőkanálnyi őrölt kávét minden 2 deciliter kávé készítéséhez, és tedd bele az előmelegített szűrőbe. | ||
− | #'''Az ízek felszabadítása''': Töltsd fel a (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adj 10 másodpercet a kávénak, hogy a kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges aromáját. | + | #'''Az ízek felszabadítása''': Töltsd fel a French press (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adj 10 másodpercet a kávénak, hogy a kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges aromáját. |
#'''Kiteljesítés''': Lassan, körkörös mozdulatokkal öntsd hozzá a maradék vizet úgy, hogy a megduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedje. | #'''Kiteljesítés''': Lassan, körkörös mozdulatokkal öntsd hozzá a maradék vizet úgy, hogy a megduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedje. | ||
− | #'''Jöhet a jég''': Töltsd fel a kávéspoharakat jéggel, és finoman önts rá a frissen elkészült kávé. Amint kihűl, ízesítsd ízlésed szerint és máris fogyasztható. | + | #'''Jöhet a jég''': Töltsd fel a kávéspoharakat jéggel, és finoman önts rá a frissen elkészült kávé. Amint kihűl, ízesítsd ízlésed szerint és máris fogyasztható. A Starbucks az afrikai Kenya kávéőrleményét javasolja a tökéletes jegeskávéhoz, amely egzotikus gyümölcsös, citrusos aromája tovább fokozza a hideg kávé frissítő élményét. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
* A jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főzni, mint a hagyományos forró italokat. | * A jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főzni, mint a hagyományos forró italokat. | ||
− | * A Kenyából származó kávé különleges citrusos aromáját az afrikai kis kávéfarmokat körülölelő citrusfáknak köszönheti, amelyeket a termelők a helyi legfőbb kártevők, az elefántok távol tartására ültettek. Összességében tehát a világ legnagyobb szárazföldi emlősei járultak hozzá a kenyai kávé semmivel sem összehasonlítható, citrusos karakteréhez. | + | * Érdekesség a Starbucks Kenya kávéőrleményről: A Kenyából származó kávé különleges citrusos aromáját az afrikai kis kávéfarmokat körülölelő citrusfáknak köszönheti, amelyeket a termelők a helyi legfőbb kártevők, az elefántok távol tartására ültettek. Összességében tehát a világ legnagyobb szárazföldi emlősei járultak hozzá a kenyai kávé semmivel sem összehasonlítható, citrusos karakteréhez. Ennek tiszteletére találhatjátok meg minden Starbucks Kenya kávéőrlemény csomagolásán az elefántot. |
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | * | + | * Szemes kávé a Starbuckból |
− | + | * French Press | |
− | |||
− | * | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− |