A 2008-as ország tortát elkészíteni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | == Hogyan kell a 2008-as ország | + | == Hogyan kell a 2008-as ország tortát elkészíteni? == |
− | [[Fájl:20967_Szatmari-szilva-torta_n.jpg|right|300px]]A „Magyarország Tortája” | + | [[Fájl:20967_Szatmari-szilva-torta_n.jpg|right|300px]]A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben az innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától országszerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. 2008-ban a Szatmári szilvatorta lett az ország tortája cím győztese, amit Zila László mestercukrász készített el. Egy igazi kuriózum, melyben a szilva, a csoki, a marcipán és a szilvapálinka a főbb domináló ízkombináció. Tanuljuk meg, hogyan kell egy 16 szeletes Szatmári szilvatortát elkészíteni. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
7. sor: | 7. sor: | ||
=== A piskóta elkészítése === | === A piskóta elkészítése === | ||
− | # | + | * 340 g aszalt szilva |
− | # Amikor kész | + | * 60 ml Casino Rum |
− | # | + | * 70 g finom dió |
− | # A szilvát rakjuk bele egy lábosba és | + | * 120 g vaj |
− | # | + | * 120 g porcukor |
− | # A felhabosított alapot öntsük rá a szilvára, majd laza keveréssel dolgozzuk össze az előre összekevert szárazanyagokat | + | * 120 g egész tojás |
− | # A kész tésztából három | + | * 140 g liszt |
+ | * 5 g sütőpor | ||
+ | * 5 g fahéj | ||
+ | * 7 g citromhéjreszelék | ||
+ | * 3 g só | ||
+ | * 1 db vaníliarúd | ||
+ | # Az aszalt szilvát kockázzuk fel, és közben egy edénybe forraljunk vizet, majd amikor felforrt a víz, rakjuk bele a szilvát. Figyeljünk rá, hogy csak addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul, nem szabad teljesen megfőzni, még picit roppanós legyen. | ||
+ | # Amikor kész szűrjük le a szilvát és rögtön hideg víz alatt hűtsük le. | ||
+ | # Az egész tojásokat üssük bele egy edénybe és kaparjuk bele a vanília rúd belsejét. | ||
+ | # A szilvát rakjuk bele egy lábosba és öntsük rá a rumot. | ||
+ | # Keverjük ki nagyon habosra a vajat a porcukorral, amikor már krémes állagú az a megfelelő. Utána tegyük hozzá a tojáskeveréket, és addig habosítjuk folyamatos keveréssel egy habverő segítségével, amíg egy nagyon könnyű krémmé nem válik. Amennyiben ha minden munkafolyamatot a megfelelő időben, valamint hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni. | ||
+ | # A felhabosított alapot öntsük rá a szilvára, majd laza keveréssel dolgozzuk össze az előre összekevert szárazanyagokat. Mind addig keverjük, míg sima, csomómentes tésztát nem kapunk. Vigyázzunk rá, hogy nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válhat. | ||
+ | # A kész tésztából három 0,34 kg-os adagot tudunk kimérni, amiből 23 cm átmérőjű és 1 cm magas lapokat alakítsunk ki egy sütőlapra, s 210 C-on 10 percig süssük készre őket. | ||
# Amint kisültek a piskóták, tegyük ki egy rácsra, a tetejüket szórjuk meg cukorral és fordítsuk meg őket. | # Amint kisültek a piskóták, tegyük ki egy rácsra, a tetejüket szórjuk meg cukorral és fordítsuk meg őket. | ||
=== A marcipánkrém elkészítése === | === A marcipánkrém elkészítése === | ||
− | # | + | * 130 ml tej |
− | # | + | * 100 g tojássárgája |
− | # | + | * 100 g marcipán |
− | # | + | * 11 g keserű marcipán |
− | # | + | * 22 g cukor |
+ | * 130 g tejszínhab | ||
+ | * 30 g főzött zselatin | ||
+ | # A tej 2/3 részét a cukorral alacsony lángon forraljuk fel. | ||
+ | # Reszeljük le a marcipánokat és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejhez. | ||
+ | # A maradék tejjel (1/3 rész) a tojássárgáját alacsony lángon és folyamatos keverés mellett krémes állagot kell, hogy kapjunk. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket. | ||
+ | # Főzzük ki a zselatint kb. 150 ml vízzel oldjuk fel. | ||
+ | # Verjük kemény habbá a tejszínt, keverjük hozzá a marcipánkrémet és végül a feloldott zselatint. A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el! | ||
− | === A csokikrém | + | === A csokikrém === |
− | # | + | * 90 ml tej |
− | # | + | * 100 g tojássárgája |
+ | * 30 g kakaó massza | ||
+ | * 60 g cukor | ||
+ | * 100 g tejszínhab | ||
+ | * 20 g főzött zselatin | ||
+ | # A tej 2/3 részét a cukorral alacsony lángon forraljuk fel. | ||
+ | # Adagoljuk hozzá a kakaó masszát és a tejjel 1/3 részével összekevert tojást. | ||
# Addig főzzük alacsony lángon és folyamatos keverés mellett, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz. Vigyáznunk kell, mert könnyen leéghet. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket. | # Addig főzzük alacsony lángon és folyamatos keverés mellett, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz. Vigyáznunk kell, mert könnyen leéghet. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket. | ||
# Főzzük ki a zselatint kb. 100 ml vízzel oldjuk fel. | # Főzzük ki a zselatint kb. 100 ml vízzel oldjuk fel. | ||
− | # Verjük kemény habbá a tejszínt, keverjük hozzá a csokikrémet és végül a | + | # Verjük kemény habbá a tejszínt, keverjük hozzá a csokikrémet és végül a feloldott zselatint. A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el! |
=== Szilvapálinkás szirup === | === Szilvapálinkás szirup === | ||
− | + | * 30 ml eredeti szilvapálinka | |
+ | * 30 ml cukorszirup (50 %-os) | ||
+ | # Keverjük össze a két hozzávalót. | ||
=== A torta összeállítása === | === A torta összeállítása === | ||
− | # | + | # A mind 3 piskótát kenjük meg a pálinkás sziruppal és 50 g házi szilvalekvárral, majd hintsük meg pörkölt finom dióval (laponként 20g). |
# Egy tortalapra egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas tortakarikát rakjunk rá. | # Egy tortalapra egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas tortakarikát rakjunk rá. | ||
− | # A karikába helyezünk egy megkent piskótát és | + | # A karikába helyezünk egy megkent piskótát és csokikrém nagy részét egyenletesen kenjünk rá, viszont kb. 30 grammot hagyjunk a tetejére. |
# Ráhelyezzük a következő piskótát, majd rákenjük a marcipánkrém háromnegyed részét. | # Ráhelyezzük a következő piskótát, majd rákenjük a marcipánkrém háromnegyed részét. | ||
− | # Az elkent krémre rétegezzük a harmadik piskótát, amit a maradék marcipánkrémmel kenjünk meg, a | + | # Az elkent krémre rétegezzük a harmadik piskótát, amit a maradék marcipánkrémmel kenjünk meg, és a csokikrémmet öntsük rá, oszlassuk el egységesen és márványosítsuk a felületét (dermedjen meg). |
# Tegyük hűtőbe kb. 3 órára, hogy kellően megdermedjen, osszuk fel 16 szeletre, és a szeletek végét felvert tejszíncsókokkal, aszalt szilvával, valamint az oldalát tejszínhabbal és pörkölt szeletelt mandulával díszítjük. | # Tegyük hűtőbe kb. 3 órára, hogy kellően megdermedjen, osszuk fel 16 szeletre, és a szeletek végét felvert tejszíncsókokkal, aszalt szilvával, valamint az oldalát tejszínhabbal és pörkölt szeletelt mandulával díszítjük. | ||
51. sor: | 78. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | * | + | * Alapanyagok és eszközök |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
* 23 cm-es tortakarika | * 23 cm-es tortakarika | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
96. sor: | 93. sor: | ||
* [http://www.zilakavehaz.hu/cukraszat/orszag-tortaja/2008-szatmari-szilvatorta/ Szatmári szilvatorta.] | * [http://www.zilakavehaz.hu/cukraszat/orszag-tortaja/2008-szatmari-szilvatorta/ Szatmári szilvatorta.] | ||
− | |||
− |